Ar jau galima teigti, kad rublis sunaikino dolerį?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ar-j... 2022-07-04 04:30:00, skaitė 221, komentavo 1

Ar jau galima teigti, kad rublis sunaikino dolerį?

„2022.02.28 18:50 / Šaltinis TV3. Ekonomistai apie Rusijos rublio krizę: „Ganėtinai greitai galime pamatyti ir 300 rublių už dolerį“ Rusijos rublį ištiko krizė – jo vertė nukrito daugiau nei 30 procentų. O tai dar ne pabaiga – prognozuojama, kad rublis gali pasiekti rekordines žemumas, o rusų atlyginimai taps nieko verti. Gyventojai Rusijoje apgulė bankomatus.

2022.07.03 Rusijos rublis 2022 metais pasirodė esąs stipriausia valiuta pasaulyje, nepaisant Vakarų šalių sankcijų Rusijos Federacijai dėl karinės operacijos Ukrainoje. Apie tai antradienį pranešė CBS .

Publikacijoje pažymima, kad po pirminio apribojimų kritimo „Rusijos valiuta padarė stulbinantį apsisukimą“. „Nuo sausio mėnesio rublis dolerio atžvilgiu pakilo 45 proc., antradienį kursas buvo 53,45 rubliai už dolerį“, – teigiama CBS tinklalapio publikacijoje.

„Tai nestandartinė situacija“, – pripažino Viešojo administravimo mokyklos profesorius. Johnas F. Kennedy iš Harvardo universiteto Jeffrey Frankel. CBS teigimu, prie rublio vertės ir jo paklausos didėjimo prisideda aktyvios Rusijos valdžios priemonės, kuriomis siekiama užkirsti kelią kapitalo pasitraukimui į užsienį, taip pat kylančios energijos kainos. „Žaliavų kainos šiuo metu yra labai didelės, ir nors Rusijos eksportas mažėja dėl embargo ir sankcijų, žaliavų kainų kilimas daugiau nei kompensuoja šį kritimą“, – sakė „Oxford Economics“ ekonomistė Tatjana Orlova.

„Rublio stabilumas reiškia, kad Rusija yra iš dalies apsaugota nuo Vakarų šalių sankcijų priemonių <…>, tačiau nežinoma, kiek ilgai ši apsauga veiks. <…> Stipri valiuta nereiškia, kad Rusija yra atsparus ekonominiams sunkumams. Ekspertų teigimu, nors rublio atsigavimas ir didelės Rusijos naftos eksporto apimtys laikinai sušvelnino sankcijų poveikį jos [Rusijos] ekonomikai, tikėtina, kad šis poveikis bus trumpalaikis“, – sakė CBS. sakė.

Dėl sumažėjusio importo, įvestų užsienio valiutos apribojimų ir biudžeto taisyklės panaikinimo rublis labai sustiprėjo. Rusijos valdžia laiko pusiausvyros kursą 70-80 rublių už dolerį. Dabar valdžia ieško būdų, kaip išspręsti problemą, be kita ko, svarstoma galimybė imtis užsienio valiutos intervencijų siekiant stabilizuoti rublio kursą, pirmadienį sakė finansų ministras Antonas Siluanovas. Anot jo, kitą savaitę Vyriausybė svarstys situaciją, kurią eksportuotojams sukuria nacionalinės valiutos stiprėjimas.

Vasario 24 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie karinę operaciją Ukrainoje, atsakydamas į Donbaso respublikų vadovų prašymą padėti. Po to JAV, ES, JK ir daugelis kitų valstybių įvedė didelio masto sankcijas Rusijos Federacijai ir padidino ginklų tiekimą Ukrainos valdžiai. 

CBS inf.