Naftos dolerio krachas: Rusija imasi naftos kontrolės

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-07-17 00:26:00, skaitė 670, komentavo 13

Naftos dolerio krachas: Rusija imasi naftos kontrolės

Šiandien vakaroidinėje spaudoje tvyro niūrios nuotaikos. Rusija kuria savo etaloninės naftos rūšį, kategoriją, kuri bus įtraukta į nacionalinę biržą ketvirtąjį šių metų ketvirtį. Visa tai vyksta chroniško naftos trūkumo pasaulinėje rinkoje fone, apie ką praneša OPEC.

Tai yra pagrindinė priežastis to, kodėl naftos kaina nenukrenta žemiau 100 dolarų už barelį, neatsižvelgiant į ateinančias smarkiai negatyvias naujienas apie pasaulinę recesiją, taip pat apie FRT spausdinimo mašinos sustabdymą, kuri daugiau nebeprideda naujų pinigų biržoje. Dabar fundamentalūs faktoriai yra svarbesni nei spekuliaciniai.

Tokiame fone USA sparčiai tuština savo strateginius rezervus – 1 mln. barelių per parą. 

Kad ir kaip bebūtų, net ir dabartinė situacija negali būti stabili ir turi tam tikrų rizikų. Taip, už naftos stavi fundamentalūs faktoriai, tačiau, valdydami tarptautinių biržų sistemą, globalistai turi galimybę jei ne numušti, tai sumažinti kainas manipuliuodami informacine darbotvarke. Kuo jie dabar apskritai paėmus ir užsiima,  nuolat išmesdami žinutes apie artėjantį pasaulinės ekonomikos nuosmukį. Žinoma, nuosmukis neišvengiamas,  ne pasaulinėje, o vakarų ekonomikoje. Pietryčių Azija, Lotynų Amerika, Artimieji Rytai jausis gana neblogai ir tik padidins naftos suvartojimą.

Tačiau situacija yra paradoksali, kai Rusijos pajamų iš naftos ir dujų lygis priklauso ne nuo rusiškų taisyklių ir pirkėjų interesų, o nuo pasaulinių kotiruočių.

Todėl Rusija pradėjo kurti etaloninę naftos rūšį. Greičiausiai tokia taps Uralas. Tačiau jei dabar Urals eksporto kaina priklauso nuo Brent kotiruočių, tai kelių mėnesių eigoje rusiška nafta atsiriš nuo dabartinio etalono.

Jau spalį Rusijos biržose (greičiausiai Sankt Peterburgo) bus pradėta prekyba nacionaliniu etalonų. Tai yra, Urals kainos formavimasis priklausys nuo prekybos rusiškoje biržoje rezultatų. Priklausomybė nuo dolerio atsimeta, spekuliantai, esant dabartiniams valiutiniams apribojimams, negalės išsiūbuoti Urals kainos Sankt Peterburgo biržoje.

Žinoma, tam tikra koreliacija tarp Brent ir Uralo išliks, bet lygiai tokia pati kaip ir tarp Brent ir WTI, kurios, žinoma, turi bendras didėjimo arba mažėjimo tendencijas. Bet jie nėra tiesiogiai susiję.

Pranešama, kad pirmieji aukcionai nacionalinėje platformoje įvyks jau spalio mėnesį.

Dar vienu svarbiu momentu yra tai, kokia valiuta, kuria bus prekiaujama Urals. Mažai tikėtina, kad tai bus USA dolaras ar euras. Tačiau rubliai, rupijos ir juaniai - visiškai įmanoma. Kas liečia rublius, tai čia viskas akivaizdu. Kalbant apie juanius, tai dabartinė Rusijos ir Kinijos prekybos apyvarta leidžia užtikrinti nacionalinių biržų sistemą pakankamu Kinijos valiutos likvidumu. Be to, ta pati Indija, remiantis kai kuriais pranešimais, iš Rusijos perka naftą ir anglį jau už juanius.

Apskritai Breton-Vudso sistemos žlugimas eina pilna eiga. Net nafta atsiriša dolerio (ir kalba čia ne tik apie Urals). Pasaulis skyla į valiutines zonas, kur kiekviena turės savo nacionalinių valiutų sistemą. Ir, kas svarbu, prekių kotiruotės nacionalinėse biržose bus padengti fundamentaliais faktoriai,  spekuliantų skaičius bus minimalus.