Apie situaciją Balkanuose

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-08-01 21:36:00, skaitė 394, komentavo 15

Apie situaciją Balkanuose

Savavališkai apsiskelbusios Kosovo valdžia paskelbė, kad nuo rugpjūčio 1 dienos jos kontroliuojamoje teritorijoje nustos galioti serbiški dokumentai, vietoj kurių įvažiuojant į regioną bus išduotas laikinas pažymėjimas, tuo pačiu privalomai prasidės automobilių su serbiškais numeriais perregistravimas į RKS „Kosovo Respublika“ numerius.

Serbijos prezidentas Vučičius sakė, kad Kosovo apsiskelbusio „Kosovo policija“ vidurnaktį pradės operaciją regiono šiaurėje ir blokuos įėjimą.

Vučičius taip pat sakė: „Prašau albanų susivokti, prašau serbų nepasiduoti provokacijoms ir nedaryti nieko, kas galėtų sukelti konfliktą... jei jie bandys pradėti persekioti serbus, tyčiotis iš serbų, žudyti serbus – Serbija laimės“

Vietos leidiniai rašo, kad vakare šiauriniuose, serbų apgyvendintuose Kosovo rajonuose, aidėjo pavojaus sirenos (https://t.me/rian_ru/172821), kurios po kelių valandų nutilo, bazėje buvo dislokuotos specialiosios pajėgos.

Apsiskelbusio Kosovo pasienio policijos nariai, Yarine kontrolės poste, devi neperšaunamas liemenes ir apginkluoti kulkosvaidžiais, centrinėje Serbijos dalyje buvo uždaryti postai "Jarine" ir "Brnjak".

Kosovo albanai būriuojasi į grupes „savo“ pietinėje Kosovo-Mitrovicos dalyje prie tilto, vedančio į šiaurinę, „serbišką“ pusę, kur renkasi vietiniai serbai ir stato užtvaras greitkeliuose, sako žurnalistai.

Serbijos gynybos ministerija paneigė pranešimus apie kariuomenės įžengimą į Kosovo ir Metohijos teritoriją bei susirėmimus su apsiskelbusio Kosovo policija ir paragino neplatinti dezinformacijos.

Apsišaukėlio Kosovo policija paskelbė, kad šaudė į savo darbuotojus, aukų nebuvo, vėliau žurnalistai pranešė, kad Yarine poste prie barikadų buvo sužeistas vienas serbas.

Serbijos valdžia teigė, kad Prištinos veiksmais siekiama iš regiono išvaryti serbus, kuriems pagal 2015 metų susitarimus regione yra garantuota autonomija.

Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė pareiškimą: „Raginame Prištiną ir Jungtines Valstijas bei už jos stovinčią ES, sustabdyti provokacijas ir gerbti serbų teises Kosove“, o tai, kas vyksta, pavadino „žingsniu link serbų išsiuntimo“ iš Kosovo“.

2021 m. Priština jau uždraudė įvažiuoti automobiliams su serbiškais numeriais ir į šiaurę dislokavo specialiąsias pajėgas šarvuotuose automobiliuose ir snaiperius. Serbai reaguodami užblokavo greitkelį, nepaisant ašarinių dujų ir specialios įrangos naudojimo, ir iš centrinės pusės. Serbija, greitkelyje budėjo kariškiai šarvuotose mašinose, skraidė naikintuvai ir malūnsparniai.

P.S.

Pradėsiu nuo to, kad tai ne pirmas rimtas eskalavimas Kosove pastaruoju metu. Problema tarp Prištinos ir Belgrado iš esmės yra ta, kad viena pusė imasi smurtinių veiksmų, o kita atsitraukia, susidūrusi su tuo smurtu (pažįstama situacija).

Akivaizdu, kad albanai naudojasi Vakarų valstybių, pirmiausia JAV ir Didžiosios Britanijos, parama. Daugiau nei dvidešimt metų Vašingtonas ir Londonas bandė apeiti tarptautinę teisę ir įgyvendinti Kosovo nepriklausomybės projektą.

Kosovui vadovaujantis politinis elitas yra kilęs iš teroristinių ir nusikalstamų struktūrų, jie nemoka spręsti problemų niekaip kitaip, nei smurtu.

Skatinami išorės paramos, jie nuolat smurtauja prieš serbus Kosove, ypač šiauriniuose regionuose, kuriuose serbų gyvena tankiau.

Be to, iš Kosovo išvaryti serbų gyventojai niekada neturėjo galimybės grįžti į savo namus, nors dėl to buvo susitarta.

Kita vertus, reikia pažymėti, kad Serbijos vyriausybė palaiko tokį Prištinos elgesį nesiimdama jokių atsakomųjų priemonių.

Pažymėtina, kad Serbija turi galimybę pakreipti situaciją savo naudai, tačiau valstybės vadovybė to nedaro. Kaip pavyzdį reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad beveik visos Kosovo iš ES importuojamos prekės keliauja per Centrinę Serbiją. Pakanka priimti sprendimą sustabdyti šių prekių tranzitą, kol padėtis Kosove grįš į tarptautinės teisės ir rezoliucijos 1244 rėmus.

Dar 2021 metų rudenį serbai buvo priversti ant automobilių numerių klijuoti Serbijos simboliką dengiančius lipdukus, prieš kurį laiką Priština įvedė neutralių identifikavimo kortelių ir valstybinių numerių draudimą serbiškiems automobiliams, tai sukėlė naują paūmėjimą.

Be to, Priština neleidžia vietos serbams rengti rinkimų į plačius įgaliojimus turinčius savivaldos organus, dėl kurių partijos, atrodo, susitarė spaudžiamos ES ir įrašytos į Briuselio susitarimus.

ES, atrodžiusi, kaip arbitras tarp partijų, akivaizdžiai nesusitvarko su situacija ir tiesiog bando laikyti partijas užkampiuose.

Ukrainos konflikto fone eskalavimas Kosove bus besąlygiškas antrojo fronto, prilygstančio Artsakh arba Padniestrės, atidarymas.

Ukrainai tai nebus pats geriausias scenarijus, kaip, pavyzdžiui, būtų Padniestrės atveju, nes tai atitrauks dėmesį nuo Ukrainos atvejo – karas Europos centre, tai ne karas jos pakraščiuose.

ES tai bus dar vienas stiprus ekonominis smūgis, galintis sukelti gilų nokautą.

Rusijai scenarijus taip pat yra neigiamas, nes Maskvos pajėgumai Balkanuose yra labai riboti, skirtingai nei Padniestrėje ar Artsakh, kur bent jau yra buvimas ir bent kažkokia logistinė prieiga.