Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl JAV Atstovų rūmų pirmininko N. Pelosi vizito Taivane

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-08-03 23:46:00, skaitė 298, komentavo 0

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl JAV Atstovų rūmų pirmininko N. Pelosi vizito Taivane

Rugpjūčio 2 d. į Taivaną atvyko JAV Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi. Mes vertiname jos vizitą kaip aiškią provokaciją, atitinkančią JAV agresyvią kryptį, kuria siekiama visapusiškai suvaldyti KLR.

 

Manome, kad santykiai tarp Taivano sąsiaurio pusių yra grynai Kinijos vidaus reikalas. Kinijos pusė turi teisę imtis priemonių, būtinų apsaugoti savo suverenitetą ir teritorinį vientisumą Taivano klausimu. Principinė Rusijos pozicija išlieka nepakitusi: mes remiamės prielaida, kad yra tik viena Kinija, KLR vyriausybė yra vienintelė teisėta vyriausybė, atstovaujanti visai Kinijai, o Taivanas yra neatimama Kinijos dalis. Priimtuose mūsų šalių vadovų pokalbių šių metų vasario 4 d. Pekino bendrame Rusijos Federacijos ir Kinijos Liaudies Respublikos pareiškime dėl tarptautinių santykių įžengimo į naują erą ir pasaulinio tvaraus vystymosi Rusija dar kartą patvirtino, kad laikosi „vienos Kinijos“ principo ir nepritarė salos nepriklausomybei bet kokia forma.

 

Raginame Vašingtoną susilaikyti nuo veiksmų, kurie kenkia regioniniam stabilumui ir tarptautiniam saugumui, ir pripažinti naują geopolitinę tikrovę, kurioje nebėra vietos Amerikos hegemonijai.

 

P.S.

Kokią poziciją šiuo klausimu užima Litukrijos URM, mes visi puikiai žinome....