Gerovės nausėdijoje liepos mėnesį elektros kaina padidėjo 36,8 proc.

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/gero... 2022-08-12 21:26:00, skaitė 339, komentavo 8

Gerovės nausėdijoje liepos mėnesį elektros kaina padidėjo 36,8 proc.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) skelbia, jog liepos mėnesį elektros energijos kaina didmeninėje elektros rinkoje didėjo 36,8 proc. lyginant su praėjusiu mėnesiu.​

2022 m. liepos mėnesį vidutinė elektros kaina Lietuvos prekybos zonoje kitos paros prekybos rinkoje (angl. day–ahead) buvo 305,36 Eur/MWh. Elektros energijos kainos dinamikai įtaką darė apribotas gamtinių dujų srautas per „Nord Stream 1“ dujotiekį, dėl planinių remontų apriboti tarpsisteminiai pralaidumai prekybai, dėl karštų orų išaugusi elektros energijos paklausa bei apriboti tarpsisteminiai pralaidumai ir gamybos pajėgumai, taip pat kai kurių elektros jėgainių remonto bei planiniai bandymai.

Taip pat liepą fiksuotas 1,91 kainos skirtumas tarp didžiausios vidutinės paros valandos (20–21 val.) kainos ir mažiausios vidutinės paros valandos (04–05 val.) (CET laiku) kainos. Atsižvelgus į tai, vartotojai, pasitelkdami išmaniuosius skaitiklius bei kintamosios (dinaminės) kainos planus, gali keisti savo vartojimo įpročius ir taupyti elektros energiją.

Liepą vėjo elektrinių generuotos elektros energijos kiekis išaugo 58,89 proc. ‒ birželį sugeneruotos 63,13 GWh, o liepą ‒ 100,43 GWh, kuomet šiluminių elektrinių elektros energijos gamyba taip pat ženkliai išaugo, t. y. 28,68 proc. (birželį sugeneruotos 65,74 GWh, liepą ‒ 84,59 GWh).

Taip pat liepos 21 d. vieną valandą biržos kaina Lietuvos ir Latvijos kainų zonoje pasiekė 2100 Eur/MWh. Tai lėmė daug skirtingų veiksnių, tokių kaip jungčių remonto darbai, Švedijos branduolinės elektrinės atjungimas nuo sistemos ir dėl to įvykęs pralaidumų ribojimas, aukštos dujų kainos, aukšta oro temperatūra, Kruonio HAE agregato remontas ir kiti įvykiai.

Daugiau informacijos apie 2022 m. liepą mėnesio tendencijas elektros energetikos sektoriuje rasite čia.​

Parengta pagal VERT