Žemę užgulė magnetinė audra!

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/08/18/ze... 2022-08-18 19:32:00, skaitė 281, komentavo 6

Žemę užgulė magnetinė audra!

Naktį iš  rugpjūčio 17-osios į 18-ąją Žemėje kilo stipri geomagnetinė audra. Žemę pasiekė rugpjūčio 15 d. kelių žybsnių Saulėje iššauti plazmos srautai.

Saulės dėmė AR3078 tris dienas iš eilės į kosminę erdvę šaudė elektromagnetinių bangų ir elektringų dalelių srautus. Paskutinis žybsnis įvyko rugpjūčio 17 d. Jei ir jo iššautos dalelės pataikys į Žemės magnetinį skydą, tai geomagnetinė audra užsitęs ilgiau.

https://www.spaceweather.com/images2022/17aug22/mflare.gif

Vakare ir naktį verta pasižvalgyti po žvaigždėtą dangų. Jeigu magnetinė audra staiga nenurims, tai gali pasisekti pamatyti išraiškingą Šiaurės pašvaistę net ir Lietuvoje.

Šiaurės pašvaistė Lietuvoje 2013-03-18 | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Šiaurės pašvaistė Lietuvoje2013-03-18 | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.

Žybsniai Saulėje yra susiję su jos paviršiuje matomomis juodomis dėmėmis. Saulės fotosferos sritys, kuriuose temperatūra maždaug 1000 laipsnių yra žemesnė nei aplinkiniuose plotuose, atrodo kaip tamsesnės dėmės. Būtent šiose dėmėse yra didesnis magnetinis aktyvumas. Jos ir yra tos „patrankos“ šaudančios Žemėje magnetines audras sukeliančius elektringos plazmos žybsnius.

Žemės magnetinio lauko būseną išreiškiantis magnetinio lauko svyravimų indeksas Kp šoktelėjo nuo ramių 2-jų balų iki 7 balų. Žemės magnetinio lauko svyravimų indekso skalė Kp yra padalinta į 10 lygių. Kai Kp indekso vertė yra nuo 0 iki 3, – Žemės magnetinis laukas laikomas ramiu, kai Kp pasiekia 4 lygį magnetinis laukas jau tampa neramiu, o Kp indeksui esant nuo 5 iki 9 Žemėje siaučia magnetinė audra.

Mūsų planetą pasiekusios elektringos Saulės plazmos dalelės sutrikdydamos Žemės magnetinį lauką ne tik sukelia magnetines audras ir išraiškingas šiaurės pašvaistes, tačiau gali pažeisti radijo ryšį, Žemės orbitoje skriejančių kosminių stočių veiklą, Žemės elektros perdavimo linijų darbą, geležinkelių automatinio valdymo sistemas.

Dėl magnetinių audrų gali padaugėti sveikatos sutrikimų. Net ir sveiki žmonės gali pajusti apėmusį nuovargį arba lengvus negalavimus.

Silpnesnės sveikatos žmonėms kyla pavojus būti ištiktiems širdies priepuolio, gali sutrikti žmogaus širdies ritmas, taip pat kamuoti dusulys arba pakilti kraujospūdis.

Lėtinių ligų turintiems žmonėms patariama gerti kraują skystinančių vaistų, taip pat raminamųjų, nes dėl magnetinio lauko suaktyvėjimo didėja nervinė įtampa, o didėjant jai, trinka ir kraujospūdis.

Mūsų planetos magnetinio lauko būseną kasdien galima sekti Alkas.lt skiltyje „Žemės magnetinis aktyvumas šiandien“. Čia skelbiamą diagrama,  kurios parodymai atnaujinami kas 3 valandos: