Šiuolaikiniai degalinių feodalai

Autorius: Aurelijus Veryga Šaltinis: http://blaivus.blogspot.lt/201... 2015-12-08 10:22:20, skaitė 3135, komentavo 0

Šiuolaikiniai degalinių feodalai

Šiuolaikiniai degalinių feodalai

Dabar jau net smalsu, kas ir kiek sugebėjo sumokėti ar ką pažadėtipolitikams, kad alkoholio klausimas degalinėse susilaukė beveik didesniosusidomėjimo nei kitų metų biudžeto svarstymas, ir svarbiausia viskas skubostvarka.

Viskas pasiekė tokį lygį, kad Seimo nariai suorganizavo degalinių atstovamsleidimą piketuoti šalia Seimo plenarinių posėdžių salės, kai tuo tarpunevyriausybinių organizacijų atstovams net su teminiais marškinėliais pasėdėtibalkone neleidžiama.

Ačiū žurnalistams, kurie vis tik neleidžia šiam klausimui pasidengtiužmaršties dulkėmis ir visi, kurie turi bent kruopelę blaivaus proto, galisuprasti, kad tiek degalinių atstovai, tiek jų interesus atstovaujantys Seimonariai blefuoja kas antras žodis. Štai neseniai LRT laidoje D.Mikutienė teigė,kad trečdalis degalinių jau išnuomojo patalpas prekybai alkoholiu degalinėsekitoms įmonėms, o toje pat laidoje Lietuvos naftos produktų prekybos įmoniųasociacijos prezidentė D. Jokšienė teigė, kad jų asociacijoje tokių degaliniųnėra. Toje pat laidoje D.Mikutienė piktinosi, kad būdamas užimtas SeimoSveikatos reikalų komitetas yra priverstas svarstyti visokius niekinius pasiūlymus.Jau nespėjau paklausti kodėl piktinasi, nes patys Seimo nariai tuos siūlymus irpateikė, o tas pyktis panašus į video įrašų portaluose plitusį video vaizdelįapie šunį, kuris kandau sau į koją ir pyksta. Taip pat buvo piktinamasi tuo,kad nepalaikomos kompleksinės priemonės.

O dabar labai rimtas klausimas. Be jokio humoro. Seimo nariams. O kur jūsbuvote visus tuos keturis šios Seimo kadencijos metus? Kodėl nebuvo patektosjokios kompleksinės priemonės ir jos skubiai imamos siūlyti dabar, kaisusimokoma atšaukti prekybos alkoholiu draudimą degalinėse? Kas jei ne Seimonariai turėjo tas priemones siūlyti?

Taigi, šiek tiek naujos informacijos apie degalines iš esmės. Kadangi nemažaiteko pakeliauti po Lietuvą. Tai paklausinėjau degalinių darbuotojų apie tai, arjie tikrai neišgyventų be alkoholio. Tai ne vienoje degalinėje darbuotojainematė jokios problemos, jei alkoholis būtų pašalintas. Atvirkščiai, buvopatvirtinta, kad prekyba alkoholiu daugiausia vyksta vakare ir klientaiatvažiuoja toli gražu ne degalų ir vienai ar vienam likusiam darbuotojui „aptarnautitokius klientus“ nėra saugu. Tai viena. Antra. Pasidomėjus ir paklausinėjus netiesiogiai degalinėse paaiškėjo ir tokių pikantiškų detalių, kad kai kuriedegalinių vadovai aiškiomis užuominomis ragino darbuotojus rašyti Seimo nariamslaiškus ir davė suprasti, kad su darbu gali tekti atsisveikinti, jeidarbuotojai aktyviai nesudalyvaus protestuose.

Trečia ir tikriausiai svarbiausia. Pabendravus su jau nebedirbančiaisdegalinių darbuotojais, taksistais ir net policijos pareigūnais, nusipiešė labaipikantiškas degalinių verslo vaizdelis. Klausiantiems, kodėl degalinės yra kuonors išskirtinės lyginant jas su kitais prekybos centrais ar pardavimovietomis, dabar jau galima pasakyti labai aiškiai. Degalinė yra vieta, kurnaktį realiai būna darbuotojas ir norintiems pažįstamiems klientams parduodaalkoholį. To neįmanoma padaryti prekybos centre, kuris naktį yra realiaiuždarytas. Naktį degalinėje parduotas alkoholis nemušamas į kasą, tuo tarpuryte, kai alkoholį parduoti jau legalu, gėrimai įmušami į kasą. Tai toks tatlietuviško verslo modeliukas.

Jau net neverta priminti apie tai, kad eksperimento metu paaiškėjo, jogdegalinės masiškai pardavinėja gėrimus nepilnamečiams.

Taigi visi verksmai apie atleistus darbuotojus ir panašios istorijos yravertos ne daugiau, nei nusikalstamų grupuočių verkšlenimai apie tai, kadteisėsauga palieka juos ir jų vaikus be darbo. Ir nebėra iš ko jų maitinti.