I. Vėgėlė. Tikrosios chaoso elektros rinkoje priežastys

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/08/i-... 2022-09-09 15:08:00, skaitė 344, komentavo 7

I. Vėgėlė. Tikrosios chaoso elektros rinkoje priežastys

Akivaizdus chaosas elektros rinkoje. Pradedant UAB „Perlas energija“ išėjimu iš rinkos, baigiant vienomis didžiausių elektros kainų Europoje. Perfrazuojant ministrą Kreivį, tai – #KreiviParadoksai arba #KreiviAlgoritmai. Pilną tyrimą apie šį chaosą skelbsiu ryt. Šiandien pateikiu tik kelias svarbias ištraukas ir įžvalgas.

Ir primenu, kad šiandien Kudirkos aikštėje 18 val. vyks mitingas dėl tikrų tikriausio chaoso energetikos sektoriuje.

Chaoso prielaidų pamatai padėti dar 2020-aisiais, o įspėjimas apie būsimą kainų griūtį buvo matomas jau 2021-aisias. Nesvarbu, pritariate tai politinei jėgai, kuri organizuoja mitingą, ar nepritariate. Neatrodo, kad ši valdžia gebėtų išgirsti savo piliečių tol, kol šie nesusirenka. Konstitucija garantuoja teisę kritikuoti valdžią, teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti, teisę rinktis į taikius susirinkimus.

Tikrosios chaoso elektros rinkoje priežastys

Trys pagrindinės, jei priežastimi neįvardintume nekompetencijos, o gal ir tyčinės destruktyvios veiklos. Pirma, Lietuvos elektros energijos sektoriaus dalies perleidimas privatiems asmenims. Antra, Nordpool biržos veikimo mechanizmas (algoritmas), įgalinantis gauti neįsivaizduojamus normalioje rinkoje pelnus. Ir trečia, savų atsinaujinančios elektros energijos pajėgumų neturėjimas ir jungčių su užsienio valstybėmis nepakankamumas.
***
2020-aisiais atlikto „privatizavimo“ pasekmėje AB „Ignitis grupės“ akcininkais – tiesiogiai ar netiesiogiai – tapo Lietuvoje veikiantys bankai SEB ir SWEDBANK bei investicijų valdymo bendrovė Invalda, taip pat keletas fizinių asmenų. Tarp privačių investuotojų nemažai „užsieniečių“ (tiesiogiai ar netiesiogiai): The Bank of New York Mellon, Avaron ir Avaroni, State Street Bank and Trust company ir kiti.

Norintys sužinoti tikruosius Lietuvoje registruotų juridinių asmenų naudos gavėjus, galėti tai atlikti Registrų centro valdomoje sistemoje JANGIS.
***
Nuo to momento, kai valstybei priklausiusi įmonė tampa privati, nors keliomis akcijomis, ji, kaip ir kiekvienas privatus verslo subjektas, privalo veikti siekdama svarbiausio tikslo – pelno.

Valstybės įmonių ar valstybės pilnai valdomų įmonių tikslas nėra pelno siekimas – jos teikia paslaugas, gamina produkciją visų pirma atsižvelgdamos į viešąjį interesą, todėl jų tikslas nėra vien pelno siekimas… Vienas akcininkas – valstybė – gali nesibaiminti, kad kiti akcininkai reikalaus maksimalizuoti pelningumą: tiesiog nėra kam kelti tokio pobūdžio reikalavimų akcininkų susirinkimuose ar teisminiu keliu (kreditorių teises, dėl ir taip ilgo teksto, palieku nuošalyje).

Pavyzdžiui, prieš keletą dienų Estijos premjerė pranešė, kad ketveriems metams nustatys elektros kainos ribas visiems buitiniams vartotojams, siekiant apsaugoti juos nuo didelių kainų.

Šio sprendimo vienas iš įgyvendinimo kelių – apriboti Estijos valstybinės įmonės Eesti Energia pelną. Ši įmonė valstybės sprendimu gali veikti nesiekdama pelno, visą pelningumą perleisdama vartotojams. O Lietuvoje to atlikti neįmanoma, nes privatus investuotojas reikalaus grąžos nuo investicijų: bet kokia privati bendrovė, kokia šiuo metu yra AB „Ignitis grupė“ privalo veikti siekdama pelno.

Užteks vieno jos akcininko pasikreipimo į teismą dėl, pavyzdžiui, galimo jo teisėtų lūkesčių pažeidimo. Ir nereikia pykti ant tų privačių akcininkų: jie yra verslas, siekiantis gauti grąžą nuo savo investicijos. Kelti klausimus reikia tiems, kurie leido sukurti visą šią privataus elektros energijos monstro sistemą.
***
Pastaruoju metu viešojoje erdvėje nuolat peršamas saliamoniškas siūlymas valstybės pasiskolintais pinigais finansuoti elektros energijos buitiniams vartotojams kainos dalį. Tai reikštų, kad AB „Ignitis grupė“ galėtų gaminti ir pardavinėti elektros energiją už kainą, kuri neš pasakiškus pelnus jam ir kitiems elektros rinkos žaidėjams.

O dalį itin aukštos buitiniams vartotojams tiekiamos elektros energijos kainos iš pasiskolintų lėšų kompensuotų valstybė. Solidūs vyrai ir moterys, politikai ir ekonomistai, dabar viešai diskutuoja, kokia gi ta „geroji“ kaina, kuri bus vartotojo mokama UAB „Igničiui“ tiesiogiai iš vartotojo kišenės, o kuri dalis – iš valstybės skolintų lėšų.

Apie tai, kad valstybės skolą turėsime grąžinti mes visi, tie patys vartotojai/mokesčių mokėtojai, niekas neužsimena. Kaip ir solidžiai nutylimi nežmoniški elektros energijos kaštai visam Lietuvos verslui.

Toks „nuoširdus“ dėmesys vartotojais ir jokio rūpesčio privačiais AB „Ignitis grupė“ akcininkais: kas kad galimas tų garsių politikų ir ekonomistų interesų konfliktas tiesiog badyte bado akis.