Oršos mūšio 508-osioms metinėms – konferencija apie kovą prieš maskolių imperializmą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/08/or... 2022-09-09 15:14:00, skaitė 231, komentavo 8

Oršos mūšio 508-osioms metinėms – konferencija apie kovą prieš maskolių imperializmą

Rugsėjo 8 d. Vilniaus miesto rotušėje vyko tarptautinė konferencija skirta Oršos mūšio 508-osioms metinėms „Kartu kovoje prieš Maskvos imperializmą: tada ir dabar“.

Konferencijos dalyviai aptarė istorines pamokas ir gilinosi į Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą keliamus iššūkius.

Pergalė Oršos mūšyje įrodo, kaip svarbu yra suvienyti pajėgas ir bendradarbiauti norint atremti Maskvos imperialistinę agresiją. Ši pergalė padėjo stabilizuoti padėtį rytuose, o Lietuva įtvirtino savo poziciją, kaip Vakarų civilizacijos gynybos bastionas. Oršos mūšio metu lietuviai kartu su sąjungininkais sutriuškino žymiai gausesnes maskolių pajėgas, panaudodami apgaulingą manevravimą, artilerijos pasalą, kompleksišką persikėlimą per vandens kliūtį naudojant pontoninius tiltus.

Pranešimus konferencijoje skaitė Oleksijus Arestovičius, Ukrainos prezidento administracijos vadovo patarėjas, JAV gynybos atašė Lietuvoje plk. ltn. Stefani Lin Boug (Stephanie Lynn Baugh) ir prof. Valdas Rakutis, istorikas, Lietuvos Respublikos Seimo narys.

Pranešimą skaito Valdas Rakutis | Alkas.lt nuotr.Pranešimą skaito Valdas Rakutis | Alkas.lt nuotr.

Antroje konferencijos dalyje vyko diskusija, kurioje dalyviai dalinosi įžvalgomis apie pasiruošimą karui, piliečių įsitraukimą į šalies gynybą ir kaip agresyvius Rusijos veiksmus Ukrainoje mato ir supranta kitos šalys.

Programa_WEB_LT-724x1024.jpg

Oršos mūšis (fragmentas), XVI a. 1-oji pusė dailininkas nežinomas (iš leidinio „Kronika Polski“. Krakow, 1998)
Oršos mūšis (fragmentas), XVI a. 1-oji pusė dailininkas nežinomas (iš leidinio „Kronika Polski“. Krakow, 1998)

Po konferencijos vyks Garbės sargybos kuopos karių ir Lietuvos kariuomenės orkestro eiseną nuo Aušros vartų iki Valdovų rūmų.

Oršos mūšio minėjimo renginio rengėjai LR Krašto apsaugos ministerija, Lietuvos kariuomenė, Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademija.