Rusija pateikė pasiūlymą dėl biologinių ginklų

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://www.rt.com/russia/5631... 2022-09-20 10:07:00, skaitė 284, komentavo 2

Rusija pateikė pasiūlymą dėl biologinių ginklų

Maskva nori sugriežtinti Biologinių ginklų konvenciją, kad ji taptų teisiškai privaloma 

Rusija paragino iš dalies pakeisti Biologinių ginklų konvenciją (BWC), pateikdama tris idėjas, kaip sustiprinti šį svarbų tarptautinį susitarimą ir padaryti jį teisiškai privalomą jo šalims. Pasiūlymus pirmadienį paskelbė Igoris Kirillovas, vadovaujantis Rusijos branduolinės, biologinės ir cheminės gynybos pajėgoms.

Pasiūlymai buvo parengti po šio mėnesio pradžioje Ženevoje įvykusio BŽK valstybių narių susitikimo, sakė I. Kirillovas per susitikimą su žiniasklaida. Susitikimą sušaukė Rusija, kuri apkaltino JAV ir Ukrainą pažeidus susitarimą.

Maskva iškėlė kaltinimus abiem šalims dėl slaptų biologinių tyrimų vykdymo Ukrainos teritorijoje, teigdama, kad per vykstančią karinę operaciją gavo kaltinančių įrodymų. Rusijos kariuomenė nuo kovo mėn. ne kartą dalimis viešai skelbė minėtą medžiagą.

"Susitikimo dalyviams buvo pateiktos Rusijos gynybos ministerijos anksčiau paviešintų tikrų dokumentų kopijos, taip pat daiktiniai įrodymai, patvirtinantys karinių biologinių programų įgyvendinimą Ukrainos teritorijoje", - sakė A. Kirillovas.

"Nė vienai delegacijai nekilo abejonių dėl pateiktų dokumentų autentiškumo, taip pat ir dėl patogeninių medžiagų kaupimo Ukrainos laboratorijose", - pridūrė jis.

Vis dėlto BWC valstybių narių susitikimas nedavė jokių apčiuopiamų rezultatų ir buvo priimtas tik "nulinis, neįpareigojantis pareiškimas", pripažino Kirillovas. Kadangi grupė nesureagavo, Rusija dabar pasiūlė keletą BWC pakeitimų, kurie turėtų padaryti šį dokumentą, faktiškai draudžiantį kurti ir kaupti biologinius ginklus, labiau teisiškai įpareigojantį. 

Būtent, Rusija ragina "atnaujinti derybas dėl teisiškai privalomo Konvencijos protokolo, kuriame būtų pateikti mikroorganizmų, toksinų, įrangos sąrašai", taip pat būtų numatytas "veiksmingas tikrinimo mechanizmas", pasiūlė Kirillovas. Išsamus sąrašas gali veikti panašiai kaip draudžiamų medžiagų sąrašas, numatytas Cheminio ginklo uždraudimo konvencijoje (CWC), pasiūlė pareigūnas.

Maskva taip pat ragina sukurti grupės "mokslinį patariamąjį komitetą". Komitetas turėtų būti plačiai "geografiškai atstovaujamas", o visi jo dalyviai turėtų turėti lygias teises. Rusija pasiūlė kontrolės mechanizmus padaryti skaidresnius, numatyti papildomas "pasitikėjimo stiprinimo priemones", siūlydama įpareigoti BWC dalyvius deklaruoti savo "veiklą biologinėje srityje už nacionalinės teritorijos ribų".

JAV teigė, kad Rusija savo teiginius apie biologinius ginklus, kuriuos Vašingtonas laiko dezinformacija ir sąmokslo teorija, naudoja kaip būdą pateisinti savo karinius veiksmus Ukrainoje. Susitikimas Ženevoje baigėsi tuo, kad 35 iš 89 valstybių delegatai arba atmetė Rusijos teiginius, arba išreiškė paramą tokiems tyrimams, kokius atlieka JAV ir Ukraina, sakoma Valstybės departamento pranešime. Tik septynios valstybės išreiškė paramą Rusijai: Baltarusija, Kinija, Kuba, Iranas, Nikaragva, Nikaragva, Sirija ir Venesuela.

Dar kovo mėnesį JT pareiškė, kad ji nežino apie šią programą ir neturi nei įgaliojimų, nei techninių operatyvinių galimybių ją tirti. Gegužės mėn. JT laikėsi savo pirminio pareiškimo.