Rusijoje – žmonės bando protestuoti prieš mobilizaciją

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/22/ru... 2022-09-22 17:34:00, skaitė 398, komentavo 13

Rusijoje – žmonės bando protestuoti prieš mobilizaciją

Rugsėjo 21 d., trečiadienio ryte, Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui paskelbus apie dalinę civilių mobilizaciją kovai Ukrainoje – žmonės įvairiuose miestuose išėjo į protesto akcijas.

France24.com ir AFP skelbia, kad rugsėjo 21 d. per demonstracijas visoje Rusijoje, nevyriausybinės stebėtojų grupės „OVD-Info“ duomenimis, per mitingus 38 skirtinguose šalies miestuose, buvo suimti daugiau nei 1 337 žmonės.

Šie protestai buvo didžiausi Rusijoje nuo demonstracijų, prasidėjusių vasario mėnesį paskelbus Maskvos karinę intervenciją į Ukrainą.

AFP žurnalistai Rusijos sostinės centre sakė, kad pagrindinėje prekybinėje gatvėje policija, dėvinti antiriaušinę ekipuotę, sulaikė mažiausiai 50 žmonių. Buvusioje Rusijos imperijos sostinėje Sankt Peterburge AFP žurnalistai matė, kaip policija apsupo nedidelę protestuotojų grupę ir vieną po kito sulaikė demonstrantus. Protestuotojai skandavo „Mobilizacijai ne!“.

„Išėjau į mitingą ketindamas dalyvauti, bet atrodo, kad visus jau suėmė. Šis režimas pasmerkė pats save ir naikina savo jaunimą“, – sakė 60 metų gyventojas Aleksejus, nepanoręs nurodyti savo pavardę.

„Kodėl jūs tarnaujate Putinui, žmogui, kuris jau 20 metų yra valdžioje!“ – vienam policininkui šaukė jaunas protestuotojas. „Atėjau pasakyti, kad esu prieš karą ir mobilizaciją“, – sakė studentė Oksana Sidorenko AFP žurnalistams. „Kodėl jie už mane sprendžia mano ateitį? Bijau dėl savęs, dėl savo brolio“, – pridūrė ji.

Po Putino kreipimosi per televiziją Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu sakė, kad Rusija mobilizuos apie 300 tūkst. rezervistų.

Žmonės, nenorintys dalyvauti kare, stengiasi visais įmanomais būdais išvykti iš Rusijos. Pranešama, kad jau praėjusią savaitę beveik visi skrydžiai iš Rusijos buvo išpirkti…

Policija tramdo protestuotojus Rusijoje prieš karinę mobilizaciją Ukrainon | Alkas.lt ekrano nuotr.

Policija tramdo protestuotojus Rusijoje prieš karinę mobilizaciją Ukrainon | Alkas.lt ekrano nuotr.

“[Send] Putin to the trenches! Putin to the trenches!” pic.twitter.com/y2GdGjl0eT

— Igor Sushko (@igorsushko) September 21, 2022

 

#RUSSIA: Big protests in against mobilization. This is in Arbat, central #Moscowpic.twitter.com/JSRokM6ld8

— Igor Sushko (@igorsushko) September 21, 2022

 

It’s time for the Russian people to overcome their fears and act collectively. pic.twitter.com/zQwLqH9ysW

— Igor Sushko (@igorsushko) September 21, 2022