Faktų tikrintojai skundžiasi, kad nuolat sulaukia ieškinių dėl savo melagingų faktų

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://reclaimthenet.org/fact... 2022-09-25 10:49:00, skaitė 264, komentavo 0

Faktų tikrintojai skundžiasi, kad nuolat sulaukia ieškinių dėl savo melagingų faktų

Nors dėl jų pranešimų kiti gali būti cenzūruojami internete, jie sako, kad jų pačių kalba slopinama ieškiniais. 

Internetiniai faktų tikrintojai turi didžiulę įtaką sprendžiant, kokia kalba bus slopinama pagrindinėse socialinės žiniasklaidos platformose, o dėl faktų patikrinimo "Facebook" įraše šis įrašas gali būti slopinamas net 95 %.

Tačiau, nepaisant to, kad faktų tikrintojai turi didžiulę įtaką tam, ką žmonės gali sakyti, jie taip pat vis dažniau nusivilia raginimais užtikrinti didesnį skaidrumą dėl jų veiklos ir teigia, kad yra bombarduojami informacijos laisvės akto (FOIA) prašymais ir ieškiniais. Faktų tikrintojai sako, kad šiais prašymais ir ieškiniais siekiama išeikvoti klimato kaitos tyrėjų išteklius ir atgrasyti juos nuo darbo, o tai savo ruožtu yra mėginimas uždaryti jų pačių kalbėjimą.

"Jie siekia persekioti faktų tikrintojus, nes, be to, kad sustabdytų reguliavimą, jie taip pat nori užkirsti kelią arba atgrasyti klimato mokslininkus nuo veiklos, kuri galėtų šviesti visuomenę", - sakė Lauren Kurtz, Klimato mokslo teisinės gynybos fondo vykdomoji direktorė agentūrai Bloomberg.

Kurtzo organizacija teikia teisinę pagalbą klimato tyrėjams. Kasmet jie padeda maždaug 40 tyrėjų. Tačiau šie metai buvo darbingesni, nes jie jau padėjo 35 žmonėms. Vienas iš fondo paramos gavėjų yra Dagas Makmartinas (Doug MacMartin), kurį Dane'as Wigingtonas padavė į teismą po to, kai jis patikrino faktus apie jo dokumentinį filmą "Užtemimas" (The Dimming), kuriame, pasak Makmartino, gausu sąmokslo teorijų.

Mokslo faktų tikrinimo svetainėje "Climate Feedback", kuria naudojasi socialinės žiniasklaidos bendrovės, norėdamos pažymėti, kas, jų nuomone, yra mokslo dezinformacija, MacMartinas apibūdino Wigingtono dokumentinį filmą kaip "gryną fantaziją". Ieškovas iš MacMartino reikalavo 75 000 JAV dolerių žalos atlyginimo, teigdamas, kad dėl faktų patikrinimo sumažėjo jo dokumentinio filmo matomumas socialiniame tinkle "Facebook", o tai pakenkė jo pajamoms.

"Labiausiai jaučiau netikėjimą", - prisiminė MacMartinas agentūrai "Bloomberg". "Šiek tiek šoko ir kartu: "Aš tiesiog neturiu tam laiko".

Anksčiau šį mėnesį federalinis teismas atmetė Vigngtono ieškinį, tačiau jis planuoja jį apskųsti.

Kalifornijos universiteto Los Andžele klimato tyrėjui Danieliui Swainui teko nagrinėti FOIA prašymą, kurį pateikė grupė "Energy Policy Advocates". Svainas aktyviai kalba apie sausras ir gaisrus JAV vakaruose. Prašymuose buvo ieškoma tekstinių žinučių, šifruotų žinučių ir elektroninių laiškų, susijusių su Svaino ir kitų asmenų parašytu faktų patikrinimu apie Stiveno Kuino (Steven Koonin), kuris B. Obamos laikais dirbo Energetikos departamente, knygą "Nesutarimai: ką mums sako klimato mokslas, ko jis nesako ir kodėl tai svarbu" ("Unsettled: What Climate Science Tells Us, What It Doesn't, and Why It Matters").

Svainas, pasitelkęs universiteto teisininką, užginčijo šiuos prašymus, teigdamas, kad jais buvo "numanomai siekiama sutrikdyti pirminius mokslinius tyrimus ir informavimo veiklą, užtvindant klimato mokslininkus". Įrašų departamentas teigė, kad prašytojo motyvai nesvarbūs, tačiau pagal įstatymą privalėjo pateikti prašomą informaciją.

"Praleidžiu naktis ir savaitgalius rengdamas ir peržiūrėdamas tūkstančius ir tūkstančius elektroninių laiškų, nes šie prašymai yra labai platūs", - sakė jis. "Kai kuriais atvejais jie iš esmės yra atviri: klausiama apie kelerius metus, kelis raktažodžius ir kelias platformas."

Daugiausia užklausų pateikė grupės "Vyriausybės atskaitomybė ir priežiūra" ir "Energetikos politikos gynėjai". Šios dvi grupės vadinasi GAO ir EPA, t. y. tais pačiais akronimų pavadinimais, kuriuos naudoja federalinės agentūros Vyriausybės atskaitomybės biuras ir Aplinkos apsaugos agentūra.

Bendrovėms "Climate Feedback" ir "Meta" pateiktas 2 mln. dolerių ieškinys, kurį pateikė libertarų komentatorius Johnas Stosselas, kuris buvo cenzūruotas "Facebook" tinkle dėl faktų tikrintojo įrašo. Climate Feedback" pažymėjo Stosselio vaizdo įrašą "Government Fueled Fires" apie miškų gaisrus Kalifornijoje 2020 m. Dėl faktų patikrinimo "Facebook" apribojo vaizdo įrašo matomumą, o daugiau informacijos apie šį atvejį pateikiame čia.