Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 25 11:27

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/09/25/ru... 2022-09-27 03:44:00, skaitė 192, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 09 25 11:27

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė esąs „šokiruotas“ dėl to, kad Izraelis nesuteikė Kijevui priešraketinių sistemų, kurios padėtų atremti Rusijos atakas. Zelenskis prašė šių ginklų nuo pat invazijos pradžios, minėdamas ir Izraelio sistemą „Geležinis kupolas“, dažnai naudojamą palestiniečių kovotojų Gazoje paleistoms raketoms perimti. „Nežinau, kas nutiko Izraeliui. Atvirai kalbant – esu šokiruotas, nes nesuprantu, kodėl jie negalėjo mums suteikti priešlėktuvinės gynybos“, – sakė jis.

Mes žinome, kas nutiko. Pirma, Rusija Ukrainoje „kariauja su fašistais banderovcais“. Apverktinas pasiteisinimas. Antra, Rusija turi daug pigių žaliavų. Pasiteisinimas toks šiaip sau, bet suprantamas. Trečia, Izraelis pats apsuptas priešų iš visų pusių ir ginkluotės reikia jiems patiems.

Pasiteisinimas, žinoma, rimtas, bet viena ar dvi perduotos sistemos Izraelio gynybai reikšmės neturėtų, o ukrainiečiams net ir minimali parama yra gyvybės ar mirties klausimas. Paraidžiui.

Po kalbos JT Generalinėje asamblėjoje, Niujorke vykusioje spaudos konferencijoje Rusijos užsienio teroro reikalų ministras S. Lavrovas pareiškė, kad regionai, kuriuose vyksta balsavimas, bus „pilnai ginami“ Maskvos, jei juos aneksuos Rusija.

Paklaustas, ar Rusija turėtų pagrindo panaudoti branduolinius ginklus aneksuotiems Ukrainos regionams ginti, S. Lavrovas atsakė, kad Rusijos teritorija, įskaitant teritoriją, kuri ateityje bus „toliau įtvirtinta“ Rusijos konstitucijoje, „yra visiškai saugoma valstybės“.

„Visi Rusijos Federacijos įstatymai, doktrinos, koncepcijos ir strategijos galioja visoje jos teritorijoje“, – sakė jis, taip pat konkrečiai paminėdamas Rusijos doktriną dėl branduolinių ginklų naudojimo.

Tokį veiksmų eigos variantą sudėliojome dar prieš kelis mėnesius – okupuotų teritorijų ankesavimas ir jų gynimas branduoliniu ginklu. Kuo didesnis chaosas Rusijoje, kuo labiau braška režimas, kuo didesni ordos nuostoliai Ukrainoje, tuo didesnė taktinio branduolinio ginklo panaudojimo tikimybė.

Tačiau Putleris ir jo karo nusikaltėliai puikiai žino, kad Vakarų atsakas atgal bus staigus, visaapimantis ir visiškai suardantis Rusiją kaip valstybę, pasibaigsiantis chuntos vadų mirtimi. Būtent tai juos ir sulaiko bei, greičiausiai, net ir davus tokį įsakymą, būtų jo nevykdymo priežastimi.

Šeštadienį Putinas pasirašė įstatymą, pagal kurį užsieniečiams, kurie bent metus tarnauja Rusijos kariuomenėje, suteikiama Rusijos pilietybė, nesilaikant įprasto penkerių metų gyvenimo šalyje reikalavimo.

Rusija oficialiai laiko milijonus buvusių šauktinių – didžiąją dalį kovinio amžiaus vyrų – rezervistais, o „dalinė mobilizacija“ nenustatė jokių kriterijų, kas bus šaukiamas į kariuomenę.

Pasirodė pranešimų apie vyrus, neturinčius karinės patirties arba nesulaukusius šaukimo amžiaus, kurie gavo šaukimo dokumentus, o tai dar labiau padidino pasipiktinimą, kuris atgaivino antikarines demonstracijas.

Rusijos policija išsklaidė taikius protestus prieš prezidento Vladimiro Putino įsaką dėl karinės mobilizacijos ir visoje šalyje suėmė šimtus žmonių, tarp jų ir vaikų. Daugiau kaip 370 sulaikyta sostinėje Maskvoje ir apie 150 Sankt Peterburge.

Katino ašaros. Kol protestuose su Molotovo kokteiliais nežygiuos šimtai tūkstančių Maskvoje ir Peterburge, tol dešimtys tūkstančių žus Ukrainos žemėje, gilindami nesugrąžinamas visiškai beprasmiško, brutalaus, imperialistinio karo pasekmes Rusijos valstybei, sociumui ir atskiriems individams, tiek turintiems RF pasą, tiek ir be jo, bet kalbantiems rusų kalba.

Europos Sąjunga svarsto galimybę dar kartą sugriežtinti finansines sankcijas Rusijos Federacijai. „Gazprombank“, per kurį atliekami mokėjimai už dujas, paskutinis didelis Rusijos valstybinis bankas gali būti atjungtas nuo tarptautinės mokėjimų sistemos SWIFT, kuri išlaiko prieigą prie jo.

Tą reikėjo padaryti be svarstymų ir įspėjimų, kai tik Vakarų šalių dujų saugyklos pasiekė 70 proc. užpildymo dujomis lygį. Na, bet geriau vėliau, nei niekada.

Operacinis lygmuo

Maskvos režimas pakeitė už logistiką atsakingą generolą, einantį karo nusikaltimų ir terorizmo viceministro pareigas Rusijoje. Nuo vakar juo tapo toks skerdikas ir mėsininkas Mizencevas, pasižymėjęs žiaurumu Sirijoje, atakuojant Alepo ligoninę ir vėliau vadovavęs Mariupolio apgulčiai.

Būtent jis atsakingas už civilių žudynes, tame tarpe ir Mariupolio teatro, kurio rūsyje slėpesi šimtai civilių, tyčinį bombordavimą bei ligoninių, mokyklų, vaikų darželių ir kitų civilinės infrastruktūros objektų apšaudymą salvinių raketinių sistemų įprastais ir termobariniais užtaisais.

Tai aiškiai rodo, kad Ukrainos gynėjai puikiai dirba ardydami logistines grandines ir kirsdami okupantų užnugariui, o driskių ordos vadai nebežino, ko griebtis. „Dalinė mobilizacija“ virsta visuotine, režimo vadai siekia surinkti 1,2 mln. vyrų, kurie be parengimo, tinkamo aprūpinimo ir ginkluotės bus vežami mirti.

Visi jie gaudomi Rusijos platybėse, aplenkiant didžiuosius miestus – Maksvoje ketinama pašaukti apie 16 tūkstančių, o Peterburge – 3,2 tūkstančio „rezervistų“.

Rusai „Wagner“ (dabar – „Lyga“) pajėgumais bando perlaužti karo eigą rytų pusėje, mesdami geriausiai parengtus samdinius į Bachmuto mėsmalę. Priminsime, kad šis miestas yra svarbus taktiškai dėl to, kad jame susikerta svarbūs keliai, taip pat jis yra geležingelio mazgas bei gali būti naudojamas kaip placdarmas tiek bandant sutvirtinti gynybą ir trukdyti ukrainiečių puolamosioms operacijoms, tiek ir ruošiantis priimti tūkstančius naujai mobilizuotos patrankų mėsos vienetų, skirtų išlaikyti okupuotas teritorijas Donbaso pietvakariuose.

Ukrainiečiai sulėtino puolimo tempą rytuose, siekdami įtvirtinti atkovotas teritorijas. Jungtinės Ukrainos gynėjų pajėgos pietuose spaudžia driskius ties Chersonu. Chersono ir Zaporožės srityse driskių vienetai apkasuose pozicijose laikomi jau daugiau kaip pusę metų be pakeitimo, kasdien atsirandančias skyles bandant užkišti žaliais rekrūtais, kurie dar nepasiekę užnugario pozicijų, patys sau persišauna rankas arba kojas, taip siekdami išvengti mirties fronto linijoje.

Taktinis lygmuo

Naktį rusai raketomis vėl apšaudė Nikolajevą. Pažeistas vandentiekis, gyvenamieji namai.

Odesa dar kartą atakuota dronais, centre vyksta gelbėjimo darbai.

Rusams apšaudžius raketomis, Zaporožėje buvo apgadinta infrastruktūra, o viename rajone be elektros energijos liko elektros pastotė. Mažiausiai trys civiliai buvo sužeisti.

Ukrainos gynybos pajėgų daliniai naktį atrėmė priešo atakas ties Soledaru, Vyjemka, Kurdiumovka, Zaicevu, Novomichailovka ir Pervomajskoje.

Specialiųjų operacijų pajėgos numušė du rusų naikintuvus Su-25.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų raketiniai ir artilerijos daliniai atliko 266 užduotis, smogta į Rosgvardijos pozicijas okupuotame Chersono mieste ir sutriuškintas priešo atramos punktas netoli Davidovo Brodo kaimo Chersono srityje.

Ukrainiečių aviacija atliko 26 smūgius 20 teritorijų, kuriose okupantai buvo sukaupę gyvąją jėgą ir karinę įrangą bei šešioms priešlėktuvinių raketų sistemų pozicijoms.

Partizanai šiaurinėje Melitopolio dalyje susprogdino galingą užtaisą, taip primindami, kad nei okupantai, nei kolaborantai negali jaustis saugūs nei dieną, nei naktį.

Nuo invazijos pradžios, Rusijoje savaime užsidegė 16 karo prievolės centrų, devyni iš jų – per pastarąsias dvi dienas po to, kai Putkinas paskelbė mobilizaciją.

Chersono centre savaime sprogo viešbučio „Play“ patalpos, kuriose buvo įsikūręs vietinis rusų propagandos štabas. Nepatvirtintais pranešimais, Kobzono draugiją papildė koloborantas, buvęs Aukščiausios Rados deputatas A. Žuravko.

Dėkojame, kad skaitote ir dalinatės mūsų tekstais bei paremiate mūsų darbą. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). VšĮ Visuomenės informacinio saugumo agentūra, LT447300010172065624