Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl įvykusių referendumų

Autorius: Spartakas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-09-29 00:45:00, skaitė 349, komentavo 11

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl įvykusių referendumų

Rusijos užsienio reikalų ministerija pripažino referendumus DLR, LLR, Zaporožės ir Chersono regionuose.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimas dėl referendumų DLR, LLR, Chersono ir Zaporožės regionuose.

Rugsėjo 23-27 dienomis Donecko ir Lugansko liaudies respublikose, Chersono ir Zaporožės srityse vyko referendumai dėl šių regionų įstojimo į Rusijos Federaciją. Valios išreiškimo rezultatai buvo apibendrinti. Didžioji dauguma balsavusiųjų – 99,23% DLR; LLR 98,42%; 93,11% Zaporožės regione ir 87,05% Chersono regione palaikė idėją sujungti šiuos regionus su Rusija.

Rinkimuose dalyvavo: DLR – 97,5 %; LLR - 92,6%; Zaporožės srityje - 85,4% ir Chersono srityje - 76,9%.

Nepaisant Kijevo režimo provokacijų, davusių baudžiamuosius įsakymus masiškai smogti artilerijai į sausakimšas vietas ir civilinius objektus, žmonės nepabijojo ateiti prie balsadėžių ir išreikšti savo valią.

Plebiscito rezultatai kalba patys už save: Donbaso, Chersono ir Zaporožės gyventojai nenori grįžti į buvusį gyvenimą ir sąmoningai bei laisvai pasirinko Rusiją. Jie iš esmės ir neturėjo alternatyvos.

Ukrainoje ne visi susitaikė ir priėmė 2014 metų vasario mėnesį Kijeve įvykusį perversmą, dėl kurio į valdžią atėjo radikalios nacionalistinės jėgos, kurios šalies pietryčiuose išprovokavo kruvinas kitaip mąstančių žudynes. Situacijos neišgelbėjo ir JT Saugumo Tarybos rezoliucija patvirtintų Minsko susitarimų pasirašymas.

Ukrainos pusė, kaip šiandien ciniškai sako jos atstovai, nuo pat pradžių nesiruošė jų laikytis, o ruošėsi karui. Aštuonerius metus Donbaso gyventojai buvo sistemingai ir ciniškai naikinami. Logiška Kijevo režimo vykdomos antiliaudinės politikos baigtis buvo Donbaso, Chersono ir Zaporožės gyventojų sprendimas ieškoti Rusijos apsaugos.

Referendumai buvo surengti visiškai laikantis tarptautinės teisės normų ir principų. Donbaso ir pietų Ukrainos žmonės pasinaudojo savo teisėta apsisprendimo teise pagal JT Chartiją, 1966 m. Tarptautinius žmogaus teisių paktus, 1975 m. ESBO Helsinkio baigiamąjį aktą, taip pat Tarptautinės organizacijos nuomonę.

2010 m. liepos 22 d. Teisingumo Teismas dėl Kosovo, patvirtinantis faktą, kad valstybės dalies vienašališkas nepriklausomybės paskelbimas nepažeidžia jokios tarptautinės teisės normos.

Referendumo eigą stebėję tarptautiniai stebėtojai iš Italijos, Vokietijos, Venesuelos, Latvijos ir kitų šalių (iš viso 133 asmenys) taip pat pripažino jų rezultatus teisėtais.

Dėkojame užsienio ekspertams, tinklaraštininkams, žurnalistams, visuomeninių organizacijų atstovams už drąsą, sąžiningumą ir objektyvumą.

Artimiausiu metu ateina esminis mūsų bendrų veiksmų etapas, siekiant įgyvendinti DLR, LLR, Zaporožės ir Chersono regionų gyventojų siekius būti kartu su Rusija.