R. T. Erdoganas pakartojo grasinimą neleisti Švedijai ir Suomijai prisijungti prie NATO

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://news.antiwar.com/2022/... 2022-10-03 10:34:00, skaitė 294, komentavo 3

R. T. Erdoganas pakartojo grasinimą neleisti Švedijai ir Suomijai prisijungti prie NATO

Švedija atšaukė ginklų embargą Turkijai, taip žengdama žingsnį link susitarimo dėl įstojimo į NATO įgyvendinimo

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį pakartojo, kad Ankara gali užkirsti kelią Švedijai ir Suomijai prisijungti prie NATO, jei šios dvi šalys neįvykdys su Turkija pasirašyto susitarimo dėl prisijungimo prie aljanso.

Švedija ir Suomija pasirašė stojimo į NATO protokolus, kuriais jų būsimos narystės sutartis buvo išsiųsta kiekvienos Aljanso narės parlamentinėms institucijoms. Iki šiol narystę ratifikavo 28 iš 30 narių, liko tik Vengrija ir Turkija.

"Kol mūsų šaliai duoti pažadai bus ištesėti, tol laikysimės savo principingos pozicijos", - sakė R. T. Erdoganas Turkijos parlamentui. "Mes atidžiai stebime, ar Švedijos ir Suomijos pažadai bus ištesėti, ar ne, ir, žinoma, galutinį sprendimą priims mūsų didysis parlamentas."

Pagrindinis R. T. Erdogano priekaištas Švedijai ir Suomijai yra tariama jų parama kurdų kovotojų grupuotei PKK, kurią Turkija, ES ir JAV laiko teroristine organizacija. Pagal susitarimą, kurį Švedija ir Suomija su Turkija pasirašė birželio mėn., Šiaurės šalys susitarė bendradarbiauti išduodant įtariamus PKK narius, tačiau iki šiol šioje srityje padaryta nedidelė pažanga.

Kitas susitarimo aspektas - Švedija ir Suomija turėjo panaikinti ginklų embargą, kurį jos 2019 m. įvedė Turkijai, reaguodamos į R. T. Erdogano specialiają operaciją į šiaurės rytų Siriją. Penktadienį Švedija paskelbė, kad atšaukė karinių prekių eksporto į Turkiją draudimą, taip žengdama žingsnį susitarimo su Ankara vykdymo link.