Airijoje vyskupas atsiprašė už kunigą, pamoksle abortus ir sodomiją vadinusį nuodėme

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2022/... 2022-11-03 19:10:00, skaitė 293, komentavo 5

Airijoje vyskupas atsiprašė už kunigą, pamoksle abortus ir sodomiją vadinusį nuodėme

www.laikmetis.lt

Airijos vyskupas atsiprašė už vieno kunigo homiliją, kurioje abortai ir homoseksualūs santykiai buvo apibūdinti kaip nuodėmingo elgesio pavyzdžiai.

Kerio vyskupas Ray Browne’as (Rėjus Braunas) lapkričio 1 d. paskelbė atsiprašymą, kuriame kalbėjo apie „gilų nusivylimą ir skausmą, kurį sukėlė savaitgalį kunigo Seáno Sheehy’io (Šono Šičio) pasakytos homilijos turinys“.

Šio kunigo pamokslo vaizdo įrašu buvo plačiai dalijamasi socialiniuose tinkluose. Jis sulaukė tiek griežtos kritikos, tiek komentatorių palaikymo.

Į pensiją išėjęs S. Sheehy’is pavadavo vienos parapijos kunigą Šv. Marijos bažnyčioje Listovelio mieste Kerio grafystėje, kuriame gyvena mažiau nei 5 tūkst. žmonių.

Vyskupo papeikimą gavęs dvasininkas vėliau Airijos žiniasklaidai sakė, kad vyskupas „nutylėjo tiesą, norėdamas nuraminti žmones“.

Neseniai sakytame pamoksle, dėl kurio buvo papeiktas, airių kunigas svarstė apie nuodėmę, atgailą, šventumą ir Dievo atleidimą.

„Retai girdite apie nuodėmę, tačiau ji yra plačiai paplitusi, – sakė jis. – Ją matome abortų skatinime. Matome ją, pavyzdžiui, dabartiniame lunatiškame translytiškumo požiūryje“.

Kitas pavyzdys, sakė kunigas, buvo „dviejų vyrų ar dviejų moterų sekso propagavimas. Tai nuodėminga. Tai mirtina nuodėmė, ir atrodo, kad žmonės to nesuvokia. Tai faktas, tikrovė, ir mes turime klausytis Dievo apie tai, nes jei to nedarysime, tuomet tiems žmonėms nebus jokios vilties.“

Pamokslo metu keli susirinkusieji šaipėsi iš kunigo, o kai kurie išėjo.

„Nuodėmė yra destruktyvi, nuodėmė yra žalinga ir ji nuves mus į pragarą'“, – sakė kunigas.

Tuomet jis svarstė, kad lapkričio mėnesį pagerbti šventieji yra taip pat buvę nusidėjėliai.

„Kodėl yra šventųjų? Nes jie atgailavo ir siekė atleidimo. Kaip kažkas kartą pasakė, dangus pilnas atsivertusių nusidėjėlių“, – pamokslavo kunigas.

„Taigi šiandien Dievas mums sako: ,Aš atėjau pakviesti nusidėjėlių, bet jei nepripažįstate, kad esate nusidėjėlis, tuomet neklausote mano kvietimo ir aš nieko negaliu dėl jūsų padaryti, nes tai abipusis reikalas’. Dabar matote, kad yra žmonių, kuriems nepatiks išgirsti, ką sakau, bet mirties dieną tai sužinosite“, – buvo tik maža dalis, ką jis pasakė.

Vyskupo Browne’o pareiškime dėl „įžeidžiančių homilijų“ sakoma, kad „išsakytos nuomonės neatspindi krikščionių pozicijos“.

„Eilinio savaitgalio parapijos Mišių homilijoje nedera kalbėti tokiais žodžiais“, – tęsė vyskupas.

Kalbėdamas „Radio Kerry“, kunigas vėliau sakė, kad vyskupas dabar neleidžia jam laikyti Mišių.

„Aš pats žinau, kad to, ką pasakiau, negali paneigti joks sąžiningas krikščioniškas ar katalikiškas mokymas, ir tai yra esmė“, – sakė kunigas.

Tuo tarpu Airijos laikraščiai suskubo pranešti apie prieštaringai vertinamą ankstesnę kunigo paramą nuteistam seksualiniam nusikaltėliui.

Kaip teigiama, tuometinis Kerio vyskupas išreiškė papeikimą kunigui, kuris netrukus po nuosprendžio atsistatydino iš Kastlegregorio parapijos, tačiau ir toliau palaikė nusikaltėlį.

Kerio vyskupijos teritorijoje gyvena apie 140 tūkst. žmonių, kurių didžioji dauguma yra katalikai.