Į Lietuvos banko vadovą Gediminą Šimkų „ekspertai.eu“ kreipėsi patarimo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/i-lietuvo... 2022-11-25 18:08:00, skaitė 279, komentavo 2

Į Lietuvos banko vadovą Gediminą Šimkų „ekspertai.eu“ kreipėsi patarimo

Lietuvos banko vadovas Gediminas Šimkus.

„Šių metų rugsėjo pradžioje VšĮ „Ekspertai.eu“ norėjo atidaryti sąskaitą Lietuvoje veikiančiame užsienio banke SEB. Užpildė visas prašomas anketas, pateikė visą prašomą informaciją (visi susirašinėjimai su SEB banku yra).

Po kiek laiko iš SEB banko paskambino moteris ir pranešė, kad sąskaitos neatidarys, o to priežasčių pasakyti negali.

Paprašius paaiškinti priežastis, moteris informavo, kad tikrai nežino priežasčių, tačiau pažadėjo išsiaiškinti ir artimiausiu metu perskambinti bei pateikti informaciją, kodėl neatidaroma sąskaita.

Tačiau prabėgo nemažai laiko, paaiškinimų nei žodžiu, nei raštu sulaukta nebuvo.

Todėl lapkričio 18 d. (penktadienį) VšĮ „Ekspertai.eu“ paskambino į SEB banką dėl šios problemos. Bankas pažadėjo arba penktadienį arba pirmadienį perskambinti.

Neperskambino.

Lapkričio 18 d. paskambinus į Lietuvos banką ir pranešus apie situaciją su SEB banku, Lietuvos banko atstovė patikino, kad SEB bankas privalo duoti atsakymą, nes tik remiantis raštišku SEB banko atsakymu, Lietuvos bankas gali pradėti aiškintis, kas čia vyksta. Be raštiško SEB banko atsakymo, pasak Lietuvos banko atstovės, nieko padaryti Lietuvos bankas negalės.

Todėl lapkričio 21 d. VšĮ „Ekspertai.eu“ paskambino į SEB banką ir pranešė, kad niekas iš SEB banko, kaip žadėjo, nesusisiekė.

Banko atstovė pasakė, kad šią informaciją perduos atsakingiems asmenims ir būtinai perskambins.

Tačiau niekas neperskambino.

Todėl lapkričio 22 d. VšĮ „Ekspertai.eu“ paskambino į SEB banką ir pranešė, kad niekas iš SEB banko, kaip žadėjo, nesusisiekė.

SEB banko atstovė pasakė, kad šią informaciją perduos atsakingiems asmenims ir būtinai perskambins.

Tačiau niekas neperskambino.

Todėl lapkričio 23 d. VšĮ „Ekspertai.eu“ paskambino į SEB banką ir pranešė, kad niekas iš SEB banko, kaip žadėjo, nesusisiekė.

SEB banko atstovė išsiaiškinusi situaciją informavo, kad SEB bankas jokių paaiškinimų nei raštu, nei žodžiu neteiks, nes tai yra SEB banko teisė.

Visi susirašinėjimai su SEB banku ir visi ilgi telefoniniai pokalbiai yra užfiksuoti, jie bus paviešinti, tačiau esmė – sutrumpinta šio įvykio istorija – išdėstyta aukščiau esančiame tekste.

Prašome Lietuvos banko išsiaiškinti šį svetingoje Lietuvoje veikiančio SEB banko savivalės atvejį ir pateikti išsamų atsakymą. Kiek turime informacijos, su panašia SEB (ir ne tik SEB) banko savivale susiduria jau nemažai Lietuvos įmonių bei atskirų piliečių.

Paaiškiname, kodėl VšĮ „Ekspertai.eu“ reikia sąskaitos būtent Lietuvoje veikiančiame banke. Viena svarbesnių priežasčių (bet ne vienintelė) – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) yra informavusi, kad gyventojų pajamų mokesčio dalį, skirtą paramai, VMI gali pervesti tik į Lietuvoje veikiantį banką, tokio pavedimo neturi galimybės atlikti ne į Lietuvoje veikiantį banką. Kitaip tariant, neturint sąskaitos Lietuvoje veikiančiame banke, nėra jokių būdu, kaip pasiekti gyventojų paaukotus pinigus, kuriuos jie skiria VšĮ „Ekspertai.eu“ veiklai, nes grynaisiais VMI pinigų neišduoda.

Taip pat prašome atsakyti į papildomą klausimą: ką daryti legaliai veikiančiai šalies įmonei, neturinčiai jokių problemų su jokiomis institucijomis, jei Lietuvoje veikiantys bankai neatidaro tai įmonei atsiskaitomųjų sąskaitų? Koks būtų Lietuvos banko patarimas?

Iš anksto dėkojame už išsamius ir operatyvius atsakymus bei linkime didžiulės sėkmės tiek asmeninėje, tiek ir profesinėje plotmėje“, - rašoma ekspertai.eu laiške Lietuvos banko vadovui.

Daugiau apie tai tiesioginėje lapkričio 25 d. „PressJazz TV“ laidoje „2K+“, kurią nuo 17 val. bus galima žiūrėti čia:

Keli susiję:

Kaip elgtis, kai bankas Lietuvoje tampa viršesnis už visas kitas institucijas?

Bankas LUMINOR uždaro „Laisvo laikraščio“ sąskaitas dėl terorizmo finansavimo

LUMINOR bankas turi savo vidinės rizikos apetito nuostatas

Ekspertai.eu siejami su terorizmo finansavimu ir pinigų plovimu

Bankas „Paysera LT“ pranešė, kad VšĮ „Ekspertai.eu“ vykdo neteisėtą veiklą

Bankas „Paysera LT“ pranešė, kad VšĮ „Tėvynės konduktoriai“ vykdo neteisėtą veiklą