Dabar Barnevarnet prieš atimdama vaiką iš užsieniečių šeimos aiškinsis - ar nebus skandalo aukščiausiu valstybiniu lygiu? Lietuviams naujoji tvarka vargu padės

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://www.facebook.com/zeppe... 2015-12-31 00:43:17, skaitė 1802, komentavo 0

Dabar Barnevarnet prieš atimdama vaiką iš užsieniečių šeimos aiškinsis - ar nebus skandalo aukščiausiu valstybiniu lygiu? Lietuviams naujoji tvarka vargu padės

Rašoma, jog svetainėje Barnevernet.no paskelbtos naujos taisyklės, kaip šį prieštaringai vertinama organizacija nagrinės vaikų atėmimo iš šeimos bylas, jei tėvai ir vaikai yra užsieniečiai.

Bernevarneto tarnautojai įpareigojami papildomai įvertinti alternatyvų vaiko konfiskavimui variantą: ar kartais vaikui nebūtų geriau, jei juo būtų pasirūpinta užsienyje, vietoj to, kad jis būtų perduotas globėjams Norvegijoje?

Mat perimant vaikų iš Lenkijos, Čekijos, Rumunijos, Rusijos ir Indijos globą, vaikų konfiskavimo bylas lydėjo ypač dideli konfliktai, kuriuose dalyvaudavo aukščiausio lygio tų šalių vadovai ir diplomatinės tarnybos.

Šios bylos susilaukė didelio tų valstybių politikų ir žiniasklaidos dėmesio, o Norvegijos Bernevarnetas ne kartą viešai buvo įvardintas, kaip nacių veiklos metodus taikanti organizacija.

Ir štai pagaliau Norvegijos Vaikų teisių, lygių galimybių ir integracijos ministerija susizgribo ir Benevarneto padaliniams išsiuntinėjo raštą. Jame nurodoma, jog Bernevarnetas, prieš rengiant bylą apie globos perėmimą, turi išsiaiškinti, ar vaikas neturi ryšių su kita šalimi.

„Jei vaikas turi stiprius ryšius su kita šalimi, Bernevarnetas išsiaiškins, ar ne geriau, jei juo pasirūpins užsienyje, užuot perėmus globą ir perkeliant vaiką pas globėjus Norvegijoje“, – sakė vaikų teisių, lygių galimybių ir integracijos ministrė Solveiga Horne. Jos teigimu, taisyklių, kaip tokios bylos turi būti tvarkomos, paprašė savivaldybės.

Kitaip sakant, iš tarptautinių skandalų nebeišlipanti vaikų konfiskatorių kontora yra įpareigojama prieš atimant vaiką iš užsieniečio šeimos visgi pasidomėti - ar nekils tokiu atveju aukščiausio lygio skandalas?

Ar vaikas nėra iš šalies, kurios vadovybė ir pilietinė visuomenė kategoriškai ir aršiai gina savo piliečius nuo kitų šalių valdžios organų neteisminės savivalės? Ar šeima kartais neturi įtakingų užtarėjų savo šalies valdžioje?

Tokiu atveju Bernevarnetas vaiko, matyt, atimti nebedrįs. Geriau leis išvežti į jo Tėvynę.

Taigi, naujienos lyg ir neblogos. Ledas pajudėjo.

Bėda tik tame, kad lietuvių šeimoms iš to ministerijos parėdymo vargu ar kas gero nutiks.

Mūsų valstybė, deja, nepatenka į šalių, kurių vadovybė kryžium gulasi bei tvirtai reikalauja, kad atimti iš tėvų mažieji jų piliečiai grįžtų į savo Tėvynę, o ne būtų nutautinti norvegų globoje.

Visa reali pagalba, kurios iš mūsų aukščiausios valdžios instancijų ir vaikų teisių apsaugos tarnybų sulaukė iš tėvų atimti mažamečiai Lietuvos piliečiai tebuvo graudus mekenimas, bejėgiški padūsavimai ir "norvegai mūsų neklauso, jūs patys dėl visko kalti" stiliaus aiškinimai.

Todėl dingojasi man, kad absoliučioje daugumoje atvejų, kuomet vaikai bus planuojami konfiskuoti iš lietuvių šeimų, Bernevernetas po tyrimo nustatys, kad pas norvegų globėjus jiems bus žymiai geriau, nei pas gimines Lietuvoje. Ir atims, žinodamas, kad jokio rimto skandalo su Lietuvos valdžia dėl to nekils.

Tai tas atvejis, kuomet labai norėčiau būti prastu pranašu. Nepraraskime vilties...