Bloomberg: Rusija gali vėl tapti pagrindine dujų tiekėja Europai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/bloo... 2022-12-13 17:13:00, skaitė 413, komentavo 11

Bloomberg: Rusija gali vėl tapti pagrindine dujų tiekėja Europai

Rusija turi galimybę susigrąžinti lyderystę tiekiant dujas Europai ir vėl tapti pagrindine kuro tiekėja ES. Tokią nuomonę pirmadienį išsakė „Bloomberg“ apžvalgininkas Javieras Blasas.

Kad ir kaip Europos lyderiai prisiektų, kad pasibaigus Ukrainos krizei nebegrįš į įprastą verslą, neišvengiamos geografinės ir rinkos realijos gali įtikinti net ryžtingiausius politikus, rašo Blasas.

Žurnalistas kaip pavyzdį pateikia Vokietijos politiko, Saksonijos federalinės žemės ministro pirmininko Michaelio Kretschmerio žodžius, praėjusį mėnesį pareiškusį, kad „istoriškai nežinoma ir geopolitiškai neteisinga“ visam laikui atsisakyti rusiškų dujų. Blasas paaiškina, kad šiuo metu Berlynas už dujų importą moka 140 eurų (apie 180 USD) už megavatvalandę, maždaug septynis kartus daugiau nei vidutiniškai 2010–2020 m.

„Jei ES nori išlikti konkurencinga chemijos, maisto ir sunkiosios pramonės srityse, jai reikia pigių dujų, – pažymi ekspertas. – Europai nėra pigesnių dujų nei Rusijos dujos.

Kiek anksčiau Tarptautinės energetikos agentūros vykdomasis direktorius Fatihas Birolis teigė, kad Europos Sąjunga 2023 metais turės papildomai išleisti 100 mlrd. Kartu agentūra mano, kad Rusijai nepavyks rasti pirkėjų europietiškiems kiekiams – organizacija juos skaičiuoja 2,5 mln. barelių per dieną.