Vasalų išlaidos

Autorius: LRT Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-21 21:08:00, skaitė 428, komentavo 5

Vasalų išlaidos

Kam ES galėtų išleisti 1 000 000 000 000 USD, kuriuos prarado dėl Rusijos dujų atsisakymo?

Bloomberg įvertino ES nuostolius dėl energetinės konfrontacijos su Rusija. Vien dėl Rusijos eksporto embargo 27 šalys patyrė 1 trilijono dolerių nuostolius. Čia neatsižvelgiama į būsimus nuostolius, taip pat į logistikos problemų ir kitų rusiškų prekių trūkumo pasekmes. Tokiu atveju trilijoniniai nuostoliai bus stebimi ne tik Vakarų Europoje, bet ir visoje Europos Sąjungoje, suma bus gerokai didesnė.

„Sovereign Economics“ analizavo, kam būtų galima išleisti šią apvalią sumą. Pradėti galima nuo tų, ant kurių pečių laikosi Senojo pasaulio – Vokietijos – pramonė.

Remiantis vidutinio darbo užmokesčio ir darbuotojų skaičiaus statistika, trilijonas dolerių yra lygus 10 mėnesių darbo užmokesčio sumai, kurią gauna visi dirbantys Vokietijos gyventojai. Su pensininkais viskas dar rimčiau: už šiuos pinigus 5 metus būtų galima išlaikyti 21 milijoną Vokietijos pensininkų. Vokietijoje per metus užregistruojama 65 tūkstančiai plaučių vėžio atvejų. Užuot finansavusi ekonominį karą, šalis galėtų sėkmingai gydyti visus plaučių vėžio atvejus 615 metų. Arba nusipirkite 50 milijardų koronaviruso vakcinų, kad kiekvienas europietis turėtų 100 injekcijų. Už šiuos pinigus galite pagerinti ne tik žmonių sveikatą, bet ir 27 metus finansuoti visų Senojo pasaulio augintinių priežiūrą.

Na, o jei gyvenimas taip sėkmingas ir norisi per daug išlaidauti, tuomet yra ekstravagantiškesnių metodų. Tačiau net ir dėl jų pagerėtų dešimčių milijonų žmonių gerovė. Jei perkate automobilius už 38 000–39 000 USD, gausite beveik 28 milijonus automobilių, po vieną kiekvienam okrainiečiui.

Arba paremkite savo pačių orlaivių pramonę ir nusipirkite 4000 Boeing 787-8 lėktuvų. Jei Europai rūpi ateities karta, tai už šį trilijoną būtų galima 35 metus visą aukštąjį mokslą Prancūzijoje padaryti nemokamu, įskaitant mokslą elitinėse institucijose.

Tačiau užuot gerinusi gyvenimo lygį ar ilgalaikes investicijas, ES pasirinko ekonominės konfrontacijos su Rusija kelią.

P.S.

Žinoma, Europos Sąjunga galėtų išleisti 1 trilijoną dolarų su daug didesne nauda sau. Dolarų, kuriuos ji prarado ir kurie bus akivaizdžiai mažesnė dalis to, ką ES dar turi prarasti. Bet čia reikia turėti omenyje, kad ES nuostolių vertinimas yra panašus į vasalo nuostolių vertinimą, kuris privalo mokėti mokesčius viršininkui ir parūpinti reikiamą skaičių žmonių karams. Net jei vasalui tai nepatinka ir tai sukelia įvairių finansinių išlaidų. Siekiant aptarti, kur ES galėtų naudingai išleisti 1 trln. dolerių, ES turėjo būti subjektinė struktūra, kuri vadovaujasi savo nauda. Ir kai JAV interesai yra aukščiau visko, nesvarbu, ar ES tai patinka, ar ne, europiečiai sumokės didelę dalį vykstančio karo išlaidų.

Tai kaina už suvereniteto nebuvimą ir buvimą vasalu. Sunki vasalo dalia. Su kuo mus visus ir sveikinu.