TSRS 100 metų

Autorius: LRT Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-30 20:17:00, skaitė 393, komentavo 56

TSRS 100 metų

Pirmoji istorijoje darbininkų ir valstiečių socialistinė valstybė.

 

Mūsų visų tėvynė (turiu omenyje tuos, kurie gimė TSRS ar LTSR laikais, o ne milianialus ar liberalų jaunimėlį) pirmoji pasuko šiuo keliu, keisdama save ir likusį pasaulį.

 

Pati Rusija socialistiniame įsikūnijime pakilo į iki šiol nepasiekiamas aukštumas tiek pagal socialinę naudą žmonėms, tiek pagal galią ir įtaką procesams, lėmusiems visos žmonijos raidą.

 

Kai šiandien matome kapitalizmo aklavietę ir jo sukeliamas problemas, TSRS mums ir toliau primena alternatyvas kapitalistinei aklavietei.

 

Ir kad ir kaip po 1991-ųjų buvo stengiamasi palaidoti socializmą, jis niekur nedingo – idėja išgyveno TSRS sunaikinimą ir tebedaro didžiulę įtaką šimtų milijonų ir milijardų žmonių mintims.

 

2022 metais tai ypač pastebima, kad pasiūlyta TSRS alternatyva „žygio į Vakarus“ forma „auksiniame milijardu“ „civilizacijos ramsčio keliu“ atvedė mus į istorinę aklavietę, iš kurios dabar Rusija turi pasitraukti per karą.

 

Rusija iššvaistė 30 metų blogam eksperimentui ir turime Kinijos Liaudies Respublikos pavyzdį, kuri sugebėjo atsilaikyti, iš naujo modernizuotis ir dabar iškilti kaip nauja supervalstybė, vadovaujama didžiausios pasaulyje komunistų partijos, kuri atidžiai tyrinėja TSRS klaidas, kurios privedė prie žlugimo.

 

Neužmirškime, kad tai Tarybų Sąjungos ir TSRS komunistų partija, sukėlė didžiausias ankstesnių kartų pastangas ir aukas, sukūrė socialistinę supervalstybę, sutriuškino Europos fašizmą ir Vakarų kolonializmą ir atnešė laisvę daugeliui tautų.

 

Kinai mokosi iš mūsų klaidų, bet mes turime mokytis iš savųjų. Ir žinoma, daugelis TSRS pasiekimų ir TSRS metais sukauptos patirties yra panaudojami ir bus panaudoti plačiau ateityje.

 

Pabėgimas nuo tarybinės istorijos pristatant TSRS kaip „juodąją nacionalinės istorijos skylę“ nepasiteisino. Tai, ką jie bandė pateikti kaip žiaurumą, buvo sąmoninga neišvengiamybė. Tai, kas atrodė nereikalinga, pasirodė gyvybiškai svarbu. Dabar daugelis staiga suprato, kad terminas „liaudies priešas“ toli gražu nėra propagandinė klišė.

 

Šią dieną prisimename TSRS, jos pasiekimus ir pergales, jos klaidas ir trūkumus ir, žinoma, tragišką mirtį, kuri taip brangiai kainavo mūsų šaliai ir žmonėms. Bet tai jau įvyko.

 

Mūsų kartų uždavinys – paimti viską, ką galima ir reikia paimti iš tarybinės patirties, ir pritaikyti tai pastangoms įveikti spygliuotą kelią, kuriuo Rusija ir mūsų tėvynė eis į ateitį per griūvančios pasaulio tvarkos audrą.

 

TSRS yra vienas iš istorinių atramos taškų šiame kelyje.

 

Su švente Jus, mieli bendražygiai ir draugai! Su TSRS gimtadieniu. TSRS bus atkurta!

 

 

P.S.

 

Lietuva, būdama TSRS sudėtyje, klestėjo. Gyventojų skaičius didėjo, gyvenimo lygis augo ir gerėjo. Visi buvo sotūs ir užtikrinti savo ateitimi. Nebuvo vargšų ir maltiečių sriubų. Visi turėjo darbus. Eilinis vaikas galėjo tapti bet kuo, kuo norėjo. Net ministru. Reikėjo tik noro. Lietuva, atgavusi „nepriklausomybę“ ir įstojus į ES, patikėjo sąjūdžio aferistais. Ji tapo litukrija ir grioviu, saugančiu Europos sodą nuo „džiunglių“. O griovio gyventojai maitinami maltiečių sriuba. Niekas, dėl savo ateities, nėra užtikrintas. Su kuo jus visus ir sveikinu.