Paskelbta peticija, raginanti prezidentą skirti apdovanojimą Ž.Savickui

Autorius: respublika.lt Šaltinis: https://minfo.lt/lietuva/strai... 2023-01-09 16:00:00, skaitė 264, komentavo 7

Paskelbta peticija, raginanti prezidentą skirti apdovanojimą Ž.Savickui

Septynis kartus stipriausio žmogaus pasaulyje titulą apgynusiam galiūnui Žydrūnui Savickui prašoma skirti valstybinį apdovanojimą. Internete plinta peticija, skirta šalies prezidentui Gitanui Nausėdui, raginanti įvertinti Ž.Savicko ilgametį indelį į sportą ir Lietuvos garsinimą.

Peticijos autorius Ramojus Girinskas laikosi pozicijos, kad apdovanoti sportininką Ž.Savicką yra šalies prezidento G.Nausėdos pareiga. Peticijoje prezidento prašoma Ž.Savicką apdovanoti ordinu „Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi.

Peticijoje rašoma, kad Ž.Savickas tokio apdovanojimo nusipelnė įvertinant ilgalaikį ir nuoširdų jo darbą garsinant Lietuvos vardą visame pasaulyje, taip pat pabrėžiant, jog Ž.Savickas tarptautinėse turnyruose net septynis kartus yra iškovojęs stipriausio pasaulio žmogaus titulą.

Peticijoje primenama, kad ne vienerius metus Ž.Savickas garsina Lietuvą įvairiose sporto varžybose, užimdamas prizines vietas. Peticijoje prašoma prezidento pripažinti Ž.Savicką nusipelniusiu Lietuvai piliečiu. „Primindami, kad Ž.Savickas savo pavyzdžiu paskatino ne vieną jauną žmogų rinktis sveiką gyvenimo būdą ir užsiimti sportu; atsižvelgiant į tai, kad Ž.Savickas yra plačiai žinomas pasaulyje, kur galiūnų sportas yra ypatingai populiarus; pabrėždami moralinę LR Prezidento atsakomybę ir pareigą prisidėti prie sporto skatinimo ir tinkamai įvertinti nusipelniusius Lietuvai asmenis, taip įprasminant Ž.Savicko indėlį garsinant Lietuvą; Prašome Ž.Savicką apdovanoti ordinu „Už nuopelnus Lietuvai" Didžiuoju kryžiumi", - rašoma peticijoje.

Ją jau pasirašė beveik 900 žmonių. Peticija taip pat plinta ir socialiniuose tinkluose. Kai kurie internautai stebisi, kaip gali būti, kad tiek daug sporte pasiekęs Ž.Savickas vis dar nebuvo apdovanotas už savo nuopelnus. „Gaila, kad net peticiją reikia kurti tam, jog žmogus, tiek metų atidavęs save sportui, gautų apdovanojimus už Lietuvos garsinimą pasaulio arenoje. Manau, rezultatai ir pasiekimai kalba už save. Vienareikšmiškai, jau tai turėjo būti padaryta seniai. Sėkmės, sveikatos Žydrunui ir didelis „ačiū". Tai žmogus, vertas ne tik apdovanojimų, bet ir didelės pagarbos", - svarstė vienas komentatorius.

„Pasirašiau. Ir aš esu be žodžių, kaip taip galima. Žmogus, tiek nusipelnęs tautai, bet atstumtas už savo nuomonę ir už tiesą, už tai, kad ginė silpnesnius. Visame pasaulyje žmonės demonstruoja savo nuomonę ir jie už tai nėra smerkiami. Tauta pati sprendžia tėvynės likimą, su ja reikia kalbėtis ir skaitytis. Bet pas mus atvirkščiai", - stebėjosi kita internautė.

„Lietuva tokia mažytė ir ji pasaulyje žinoma dėka tokių iškilių žmonių. Vienas iš jų yra Žydrūnas. Aš tik už tai, kad šis žmogus gautų apdovanojimą!", - komentavo kitas internautas.

Komentaruose ir daugiau žmonių palaikė tokią idėją: „Žydrūnas Savickas - vienas labiausiai nusipelniusių sportininkų, kurie garsina Lietuvą!"

Palaikote peticijos idėją? Pasirašyti galite čia.

Primename, kad pernai metų pradžioje buvo kilusi diskusija, kad dėl Ž.Savicko kritikos valdžios pandemijos valdymui, jam reikėtų atimti ir turimą Biržų garbės piliečio vardą. Toks politikų užmojis nustebino ir patį galiūną. Tačiau tuomet viešojoje erdvėje kilus diskusijoms dėl to, ar nereikėtų iš Ž.Savicko, kilusio iš Biržų, atimti prieš dešimtmetį už sportinius pasiekimus jam suteikto Biržų rajono garbės piliečio vardo, taip ir liko neaišku, kas tas kalbas pradėjo. Kai kurie rajono politikai iš pradžių tikino apie tai diskutavę, o vėliau savo žodžių išsigynė. „Vakaro žinios" ilgai telefonu bandė susisiekti su Biržų rajono meru Vytu Jarecku, kol galiausiai meras atsiliepė į elektroninį laišką. Paklaustas, ar savivaldybėje vyksta oficialios diskusijos, siekiant iš Ž.Savicko atimti Garbės piliečio vardą, meras tokius gandus paneigė.