Landsbergiai ir Paleckis

Autorius: Michailas Bugakovas Šaltinis: https://bugakovasblogas.wordpr... 2023-01-10 23:23:00, skaitė 638, komentavo 14

Landsbergiai ir Paleckis

Prieš kurį laiką, artėjant eilinėms tragiškų Sausio 13 įvykių metinėms, mūsų šalies pagrindinis profesorius Vytautas Landsbergis stojo į tiesioginę polemiką su anuomet dar laikinai laisvėje buvusiu politiniu disidentu Algirdu Paleckiu.

Savo opuse „TAI JAU BUVO. Tai jau buvo prieš 30“ jis pareškė: “Savi nešaudė į savus“.

Kokias išvadas galima padaryti iš tokio perfrazuoto plagiato?

1. Kažkas neduoda ramybės mūsų „patriarchui“? Kažkas „graužia“ jį iš vidaus? Nes iki šiolei atsiminti nors ir klasika tapusia, bet senai pasakytą savo oponento frazę, garbaus amžiaus žmogui reikia ne tik turėti pavydėtiną atmintį, bet ir visiškai susitapatinti su ja visa savo savastimi, nuolat sublimuoti ją iš savo pasąmonės gelmių.

2. Norom nenorom, bet „patriarchas“ tokiu būdu pripažino alternatyvą, kitokio požiūrio į visus nepriklausomos Lietuvos įvykius pagrįstumą. Nes tiesiogiai priešpastatant savo teiginį kitam teiginiui, mažų mažiausia reiškia jų pasaulėžiūrinio lygiavertiškumo pripažinimą.

3. Aiškėja ką „patriarchui“ reiškia terminas „savi“. Kadangi savo opusą jis paskelbė pačiame pavojaus jo anūko politinei karjerai įkarštyje, kai pastarasis buvo net ir sisteminės žiniasklaidos kritikuojamas dėl kai kurių savo avantiūristinių sprendimų, tai suprantama, kad „savi“ - tai iš tikrųjų - savi: jis pats, jo šeima, jo visas klanas.

Apie mentalinę sumaištį abiejų Landsbergių galvose byloja ir keistoki bei garsūs jų pateikiami istoriniai palyginimai. Senelis Vytautas faktiškai palygino prieš porą metų vykusią baltarusiškų trašų tranzito epopėją su tragiškais sausio 13 įvykiais. O jo anūkas Gabrielius sulygino partnerystės įstatymą su kovo 11 Aktu.

Taigi, pasinaudojant „patriarcho“ metodologija ir perfrazuojant vieno pasaulinio garso teatro veikėją, galima pasakyti: Landsbergiai myli ne Lietuvą savyje, o save Lietuvoje.

Jie į save tikrai „nešaudys“!