Gydytojų byla

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-01-14 22:11:00, skaitė 382, komentavo 0

Gydytojų byla

Prieš 70 metų, 1953 m. sausio 13 d., laikraštis „Pravda“ išspausdino straipsnį „Gydytojų byla“.

„Gydytojų byla“ – bene viena paslaptingiausių stalininio laikotarpio istorijų. Gydytojai buvo apkaltinti visasąjunginio bolševikų komunistų partijos Centro komiteto politinio biuro nario Andrejaus Ždanovo ir Maskvos regiono partijos komiteto pirmojo sekretoriaus Aleksandro Ščerbakovo mirtimi.

„Pravdos“ straipsnyje teigiama, kad pirmojo iš jų atveju gydytojai „tyčia nuslėpė jo miokardo infarktą, paskyrė režimą, kuris buvo kontraindikuotinas šiai sunkiai ligai“, o Ščerbakovą buvo privestas prie mirties „netinkamai vartojant stiprius vaistus ir žalingo režimo sukūrimas“.

Posėdyje apie šią bylą kalbėdamas Stalinas buvo jos iniciatorius ir kaltinamųjų kaltumu neabejojo.

Kadangi nemaža dalis šioje byloje suimtųjų buvo žydai, tai lėmė santykių su Izraeliu paaštrėjimą, teroro aktą prieš TSRS ambasadą Tel Avive ir diplomatinių santykių nutrūkimą Maskvos iniciatyva.

Tačiau po pusantro mėnesio Stalinas mirė. Mirė labai keistomis aplinkybėmis. O tiksliau, buvo nužudytas (nunuodytas).

Po Stalino mirties Vidaus reikalų ministerijai vadovavo L.P. Beria, kuris iš karto nutraukė „daktarų bylą“. Suimtieji buvo paleisti.

Po 3 mėnesių TSRS atkūrė diplomatinius santykius su Izraeliu. Ir po 4 mėnesių buvo areštuotas pats Beria, kuris, remiantis oficialia versija, buvo sušaudytas 1953 m.

Čia kyla daug klausimų.

„Daktarų byla“ laukia savo tyrinėtojų. Tiesa bus atskleista. Anksčiau ar vėliau. Bet ir taip aišku, kad čia sionistų darbas.