Mindaugas Puidokas: Nevalstybinių vėliavų naudojimas pažeidžia Lietuvos Respublikos įstatymus

Autorius: Dr. Mindaugas Puidokas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2023-01-21 22:32:00, skaitė 204, komentavo 4

Mindaugas Puidokas: Nevalstybinių vėliavų naudojimas pažeidžia Lietuvos Respublikos įstatymus

LR Seimo narys Mindaugas Puidokas oficialiu raštu kreipėsi į JE LR prezidentą Gitaną Nausėdą, LR Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę-Nilsen bei LR Vyriausybės vadovę Ingridą Šimonytę, siekdamas atkreipti jų dėmesį į LR įstatymų pažeidimus, susijusius su valstybinės heraldikos simbolių ir vėliavų naudojimu.

Pastaruoju metu M. Puidokas ir kiti parlamentarai gauna Lietuvos piliečių laiškus bei asmenines žinutes,  kuriose keliami klausimai dėl perteklinio Ukrainos heraldikos (simbolių, vėliavos spalvų) naudojimo oficialiuose prezidentūros, Seimo bei Vyriausybės ir joms pavaldžių institucijų internetiniuose puslapiuose. Užklausose keliami klausimai ir dėl jokioms valstybėms nepriklausančių vėliavų buvimo ant ministerijų pastatų suderinamumo su mūsų įstatymais.

Suprantamas institucijų noras demonstruoti Lietuvos solidarumą su kovojančia Ukraina, tačiau pagarbą bei paramą galima rodyti ir kitais būdais, laikantis galiojančių įstatymų ir nedarkant Lietuvos valstybės simbolių. Vienas dalykas, kai tai daroma trumpuoju laikotarpiu ir visai kitaip, kai nuolatiniuose Seimo, Vyriausybės, ministerijų facebook‘o paskyrose Lietuvos heraldiniai simboliai matomi tik pakeistų spalvų fone.

Patikrinus spalvų pakeitimo datas paaiškėjo, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybės facebook puslapyje Vyčio fono spalva iš oficialios į mėlyną pakeista dar 2017 metais ir išliko nepakeista iki dabar. Ką galėtų reikšti ši spalva ir kaip nutiko, kad iki šiol ji nepakeista į raudoną?

M.Puidokas primena - heraldinių simbolių talpinimą valdžios institucijų internetinėse svetainėse apibrėžia LR Vyriausybės nutarimas dėl bendrųjų reikalavimų Valstybės ir Savivaldybių institucijų ir įstaigų interneto svetainėms ir mobiliosioms programoms aprašas Nr.480 patvirtintas 2003-04-18d.,  o herbinių simbolių dizainą bei jų naudojimą nusako LR Valstybės Herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymas. Jo 4 straipsnis Lietuvos valstybės herbas ir jo aprašymas aiškiai skelbia: ,,1. Lietuvos valstybės herbas yra Vytis: herbinio skydo raudoname lauke vaizduojamas baltas (sidabrinis) šarvuotas raitelis ant balto (sidabrinio) žirgo, laikantis dešinėje rankoje virš galvos iškeltą baltą (sidabrinį) kalaviją.” Akivaizdu, kad nurodytose Seimo ir Vyriausybės internetinėse svetainėse nesilaikoma šių ir kitų teisės aktų reikalavimų.

Kilus ažiotažui dėl valstybės heraldinių simbolių naudojimo,  Seimo internetinėje svetainėje pasirodė žinutė, kuri niekaip negali būti traktuojama, kaip vienos svarbiausių valstybės institucijų viešas paaiškinimas, demonizuojant ir laikant valstybės priešais žmones, kurie kelia klausimus ir siekia apginti oficialių Lietuvos Respublikos simbolių neiškraipytą naudojimą. 

Lieka neaišku, kaip tai dera su LR Konstitucija ir koks yra Lietuvos heraldikos komisijos požiūris į tokį nesankcionuotą valstybės simbolių modernizavimą bei naudojimą!?

Dar vienas visuomenę neraminantis dalykas – jokioms valstybėms nepriklausančių LGBTQ+ vėliavų demonstravimas ant Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pastatų. Kokią turi teisę ši ministerija nuolat laikyti iškabinusi minėtas vėliavas? LR Įstatymo Dėl Lietuvos valstybinės vėliavos 5 straipsnis aiškiai skelbia: ,,Užsienio valstybių vėliavos prie LR valdžios įstaigų, taip pat kitų pastatų gali būti iškeltos tik oficialių vizitų, oficialių ceremonijų ir tarptautinių renginių metu diplomatinio protokolo bei tarptautinių dokumentų nustatyta tvarka. Užsienio valstybių vėliavos gali būti iškeltos tik prie LR teisėtai įsteigtų užsienio valstybių įstaigų.” Šiuo atveju yra iškeltos net dvi nevalstybinės vėliavos, kurių teisėto buvimo neapibrėžia jokie mūsų įstatymai. Net Ukrainos vėliavos nuolatinis pakabinimas prie LR valdžios įstaigų neatitinka šio įstatymo nuostatų. Vadinasi įstatymą dėl kitų valstybių vėliavų iškėlimo reikia koreguoti, nes kitu atveju jis yra nuolat pažeidžiamas ir tokiu būdu Lietuvos valdžia rodo netinkamą teisinei valstybei pavyzdį savo šalies piliečiams. Dėl LGBTQ vėliavų iškėlimo Ekonomikos ir inovacijų ministerija dar 2022 metų birželio 4 dieną buvo gavusi kreipimąsi iš Vilniaus miesto 3-iojo policijos komisariato. Tuo metu ministrė Aušrinė Armonaitė argumentavo ,,Baltic Pride” renginiais ir policija buvo nustačiusi, kad vaivorykštės vėliavos nuimtos, tačiau jau ne pirmas mėnuo vėliavos ir vėl yra nuolat iškeltos. Kyla klausimas: kodėl nuolat yra pažeidžiamas įstatymas?

Seimo narys M.Puidokas reikalauja atlikti tyrimą dėl susidariusios situacijos ir minimų veiksmų bei kuo skubiau ištaisyti nustatytus Lietuvos Respublikos įstatymų pažeidimus. Keliami klausimai yra aktualūs visai  Lietuvos visuomenei, todėl yra svarbu, kad atsakymai ją pasiektų kuo greičiau.