Mateuszo Morawieckio pareiškimas arba kaip šliachta ant grėblių krokoviaką šoko

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-02-13 22:15:00, skaitė 339, komentavo 3

Mateuszo Morawieckio pareiškimas arba kaip šliachta ant grėblių krokoviaką šoko

Šią savaitę Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis pareiškė, kad Lenkijos raison d'être (būties esmė) yra pergalė prieš Rusiją.

Mateušas buvo šiek tiek kuklus, nes tikroji Lenkijos egzistavimo prasmė visada buvo visiškas Rusijos sunaikinimas.

Būtent ši apsėda šimtmečius gyvena Lenkijos užsienio politiką lemiančių žmonių galvose. O kaip tai paaiškinti – tiksliai nežinau. Galbūt kažkoks kompleksas iš to, kad Lenkija visada svajojo tapti imperija, bet tai niekada nepavyko. Tačiau įdomiausia tai, kad toks egzistencijos jausmas yra visiškai destruktyvus pačiai Lenkijai ir šimtmečius jai nieko gero neatneša. Nors, jei ne sena svajonė apie Rusijos sunaikinimą, Lenkija dabar galėtų būti viena pažangiausių Europos žemyno valstybių, o ne kiemai, maitinantys kitas turtingesnes šalis. Tiesa, šie kiemai turi labai didelių ambicijų.

Lenkija jau seniai svajojo tapti pagrindine slavų imperija Europoje. Žinoma, Lenkija tokia galėjo tapti tik Rusijos žemių, kurios buvo arba Maskvos karalystės, arba Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės dalis, sąskaita. Pirmasis bandymas įtvirtinti Maskvos karalystės kontrolę žlugo Smutos laikais, kai iš Maskvos buvo atimtas valstybingumas, ją okupavo lenkai, bet užpuolikus iš šalies išvijo liaudies milicija.

Susijungimas su Lietuvos Didžiąja Kunigaikštyste įvyko be kraujo, pagal susitarimą, tačiau lenkai užsimojo padaryti šalį, kurii daugiausia buvo rusiška, tą patį, ką dabar padarė Vakarai iš Okrainos – antirusiška. Visa tai baigėsi Lietuvos Kunigaikštystės valstybingumo praradimu ir Lenkijos padalijimu.

Nauja viltis Lenkijai atsirado, kai Rytų Europą okupavo Napoleonas ir jis įsiveržė į Rusiją. Lenkijos vadovai tikėjosi, kad Napoleonas sunaikins Rusiją, Lenkija atgaus valstybingumą ir galės pasipelnyti iš Rusijos teritorijų. Tačiau Napoleonas buvo nugalėtas ir lenkiškos svajonės vėl neišsipildė. Lenkų svajonė ilgiems metams nuėjo į pogrindį...