Ukraina susiduria su dviem priešais: Rusija ir korupcija

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ukra... 2023-02-15 22:57:00, skaitė 205, komentavo 3

Ukraina susiduria su dviem priešais: Rusija ir korupcija

Praėjus beveik vieneriems metams nuo Rusijos ir Vakarų karo Ukrainoje, šimtai tūkstančių žuvo, o beveik 17,6 mln. žmonių reikalinga humanitarinė pagalba.

Nors Ukrainos vyriausybė išliko tvirta kovoje su Rusija, Kijevas taip pat susiduria su kitu priešu, kuris daugelį metų graužia šalį – su korupcija, -praneša Al Jazeera

Per pastarąsias kelias savaites Ukrainos valdžia surengė kratą buvusio šalies vidaus reikalų ministro namuose ir atleido kelis kyšininkavimu apkaltintus aukštus vyriausybės pareigūnus. Šalies gynybos ministras Oleksijus Reznikovas taip pat bus pakeistas , žurnalistams ir aktyvistams išsiaiškinus, kad Gynybos ministerija pirko maistą kariams gerokai išpūstomis kainomis.

Nors JAV, Europos Sąjunga ir NATO įsipareigojo toliau padėti Ukrainai, kai kurie Vakarų politikai ir kariuomenės pareigūnai atkreipė dėmesį į korupciją šalyje ir suabejojo, ar Ukraina tinkamai panaudojo paramą.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, puikiai suvokęs Vakarų kritiką, tiek pagalbos srauto užtikrinimo svarbą, sausio mėnesį stojo į kovą su korupcija. „Noriu, kad tai būtų aišku: nebebus sugrįžta prie to, kas buvo praeityje“, – sakė jis.

„Neabejotinai yra ryšys tarp kovos su korupcija ir Zelenskio noro išlaikyti Vakarų karinės pagalbos srautą“, – „Al Jazeera“ sakė Volodymyras Dubovykas, tarptautinių santykių profesorius Mechnikovo nacionaliniame universitete Odesoje, Ukrainoje.

„Zelenskis suprato, kad šį klausimą turėtų spręsti greitai ir ryžtingai, nedelsdamas, ir jis supranta, kad JAV ir Vakaruose yra žmonių, kurie Ukrainą vadina per daug korumpuota“, – sakė D. Dubovykas.

„Ukraina baiminasi, kad JAV ir Vakarai juos paliks ir ginklų srautas sustos“, – pridūrė jis.

BV inf.