Rakutis: karo Ukrainoje akivaizdoje, itin svarbu turėti savos gynybos pramonės sistemą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/rakutiska... 2023-03-21 14:20:00, skaitė 314, komentavo 0

Rakutis: karo Ukrainoje akivaizdoje, itin svarbu turėti savos gynybos pramonės sistemą

V. Rakutis (kairėje).

Kovo 20 d., Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto sudarytos Darbo grupės, skirtos gynybos pramonės ir inovacijų klausimams spręsti, posėdžio metu buvo keliami svarbūs valstybės formuojami karo pramonės ir inovacijų poreikiai mūsų šalyje, aiškinamasi, kaip veikia sistema.

Darbo grupės pirmininkas Valdas Rakutis atkreipė dėmesį, kad šių dienų geopolitiniame kontekste, karo Ukrainoje akivaizdoje, itin svarbu turėti savos gynybos pramonės sistemą ir kokybišką bei tvarų valstybinį užsakymą.

„Panašu, kad šiandien gynybos pramonė Lietuvoje yra demonizuota ir stagnuojanti, todėl būtina išsiaiškinti, koks yra gynybos pramonės potencialas, identifikuoti trukdžius ir iššūkius, su kuriais susiduria ši sritis, taip pat galimai sutvarkyti ją įstatymu, kuris galėtų nurodyti kryptį ir kas būtų atsakingas už šios sistemos veikimą“, - informavo V. Rakutis.

Susitikime buvo nagrinėjami būdai ir priemonės, kaip būtų galima visapusiškai išnaudoti vietinės pramonės potencialą, orientuotą į gynybos ir saugumo priemonių kūrimą ir jų gamybą.

„Remiantis NATO ir Europos Sąjungos valstybių įgyvendinimo pavyzdžiais, Lietuvai pats laikas susirūpinti, kad būtų visapusiškai išnaudojamas vietinės pramonės potencialas, orientuotas į gynybos ir saugumo priemonių kūrimą ir jų gamybą“, - nurodė V. Rakutis.

Pasak vyriškio, „mokslinis ir gamybinis potencialas, Krašto apsaugos ministerija ir kariuomenė turi veikti išvien“.