MEILĖ YRRR, BET TRŪKINĖJA - apie tai nerašo lietuviška šūdasklaida

Autorius: Jolanta Blažytė Šaltinis: https://www.facebook.com/jolan... 2023-03-22 00:56:00, skaitė 378, komentavo 0

MEILĖ YRRR, BET TRŪKINĖJA - apie tai nerašo lietuviška šūdasklaida

MEILĖ YRRR, BET TRŪKINĖJA

Dar ne taip seniai kalbėti apie JAV bei Kijevo santykių nesklandumus ir nesutarimus dėl karo tikslų buvo galima kalbėti tik pašnibždomis – bent jau Lietuvoje. Bet kuo toliau, tuo atviriau apie tai jau kalba ir didžioji pasaulio žiniasklaida.

Publikuoju visą leidinio Politico straipsnį – be jokių vertinimų ir savos nuomonės pridėjimų:

"Maži įtrūkimai"

JAV ir Ukrainos karo vienybė pamažu skylinėja.

Jungtinės Valstijos ir Ukraina iš esmės laikosi vieningos pozicijos nuo tada, kai prezidento Joe Bideno administracija pažadėjo remti Ukrainą ”tiek, kiek reikės", priešinantis nesiliaujančiai Maskvos invazijai. Tačiau praėjus daugiau nei metams po karo, užkulisiuose tarp Vašingtono ir Kijevo didėja nesutarimai dėl karo tikslų, ir dėl vizijos kaip ir kada turėtų baigtis šis konfliktas.

"Administracija neturi aiškios politikos ir aiškaus tikslo. Ar šis reikalas yra specialiai vilkinamas, nes būtent to nori Vladimiras Putinas?" - klausė Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas respublikonas Michael McCaul. “Mes tiesiog suteikiame jiems galimybę išgyventi, bet ne laimėti. Nematau čia jokios pergalės politikos. O jei mes tokios politikos neturime, tai ką tada mes apskritai čia darome?"

Viešai J. Bidenas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atrodo neišskiriami - šis aljansas ypatingai išryškėjo praėjusį mėnesį, kai Amerikos prezidentas slaptu, dramatišku vizitu apsilankė Kijeve. Tačiau remiantis pokalbiais su 10-čia pareigūnų, įstatymų leidėjų ir ekspertų, išryškėjo nauji įtampos taškai: tai gamtinių dujų vamzdyno Atlanto vandenyno dugne sabotažas, brutali, nuožmi strategiškai nereikšmingo Ukrainos miesto gynyba ir planas kovoti dėl regiono, kuriame Rusijos pajėgos įsitvirtinusios jau beveik dešimtmetį.

Aukšto rango administracijos pareigūnai tvirtina, kad Vašingtono ir Kijevo vienybė yra tvirta. Tačiau dėl atsiradusių įtrūkimų santykiuose tampa aišku, kad realybė yra kiek kitokia. Jau devyni mėnesiai kaip Rusija yra apgulus Bachmutą, nors pietryčių Ukrainos miesto užėmimas mažai pakeistų karo trajektoriją. Pastarosiomis savaitėmis jis tapo kovos židiniu, o kovai su Ukrainos pajėgomis vadovauja samdinių "Vagnerio grupės" kariai ir belaisviai. Abi pusės patyrė didelių nuostolių ir pavertė miestą rūkstančiais griuvėsiais. Ukraina įsitvirtino, atsisakydama palikti sugriautą miestą net ir milžiniška kaina.

"Kiekviena miesto gynybos diena leidžia mums laimėti laiko rezervams parengti ir pasirengti būsimoms puolamosioms operacijoms", - sakė Ukrainos sausumos pajėgų vadas generolas pulkininkas Oleksandras Syrskis. "Tuo pačiu metu kovose dėl šios tvirtovės priešas praranda geriausiai parengtą ir kovai pajėgią savo kariuomenės dalį - "Vagnerio" šturmo dalinius."

Keli administracijos pareigūnai ėmė nerimauti, kad Ukraina Bachmute išleidžia tiek daug gyvosios jėgos ir šaudmenų, kad tai gali susilpninti jų gebėjimą pavasarį surengti didelį kontrpuolimą.

"Tikrai nenoriu nuvertinti didžiulio darbo, kurį ukrainiečių kariai ir lyderiai įdėjo gindami Bachmutą, tačiau manau, kad tai daugiau simbolinė, o ne strateginė ir operatyvinė vertė", - sakė gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

Kol kas Kijevas ignoruoja Vašingtono indėlį. Tuo tarpu JAV žvalgybos vertinime teigiama, kad "pro-ukrainietiška grupuotė" yra atsakinga už "Nord Stream" dujotiekių sunaikinimą praėjusį rudenį. Naujoje žvalgybos informacijoje, apie kurią pirmasis pranešė laikraštis "The New York Times", trūko detalių, tačiau atrodė, kad ji paneigia teoriją, jog Maskva yra atsakinga už vamzdynų, kuriais į Europą tiekiamos rusiškos dujos, sabotažą.

Žvalgybos analitikai nemano, kad Zelenskis ar jo padėjėjai buvo susiję su sabotažu, tačiau J. Bideno administracija Kijevui davė ženklą, panašiai kaip pernai, kai Maskvoje sprogus automobilyje padėtai bombai žuvo žymaus rusų nacionalisto duktė, kad tam tikri smurto veiksmai už Ukrainos sienų nebus toleruojami.

Taip pat kartais buvo jaučiamas nusivylimas dėl Vašingtono tiekiamų ginklų Ukrainai. Jungtinės Valstijos į frontą atsiuntė daugiausiai ginklų ir įrangos, tačiau Kijevas visuomet laukdavo kitos ginkluotės. Pasak dviejų Baltųjų rūmų pareigūnų, neturinčių teisės viešai kalbėti apie privačius pokalbius, nors dauguma administracijos darbuotojų supratingai vertino Kijevo desperatišką siekį apsiginti, tačiau buvo ir priekaištų dėl nuolatinių prašymų ir kartais dėl to, kad V. Zelenskis nerodė deramo dėkingumo.

"Manau, kad administracija yra susiskaldžiusi, Nacionalinio saugumo taryba susiskaldžiusi dėl to, kokius ginklus siųsti į Ukrainą. Bendrauju su daugeliu aukščiausių kariuomenės vadovų, ir jie iš esmės pritaria tam, kad jiems būtų suteiktos ATAKMS" - sakė McCaulas, kuris nuolat palaiko ryšius su aukšto rango Bideno pareigūnais.

Administracija nesutiko perduoti šių tolimojo nuotolio raketų Ukrainai, nes pačios Amerikos arsenale jų yra nedaug. Taip pat baiminamasi, kad Ukraina gali smogti į tolimus Rusijos taikinius ir taip potencialiai eskaluoti karą. Neseniai pasirodęs pranešimas, kad Pentagonas trukdė J. Bideno administracijai pasidalinti su Tarptautiniu baudžiamuoju teismu įrodymais apie galimus Rusijos karo nusikaltimus, taip pat dar kartą pakirto vienybės naratyvą. Baltųjų rūmų pareigūnai sunerimo, kai pasirodė "New York Times" istorija, baimindamiesi, kad ji pakenks moraliniam argumentui, kuriuo JAV grindė savo paramą Ukrainai kovojant su Rusijos karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui.

<….> didėjantys nesutarimai gali pranašauti didesnį nesutarimą diskusijose dėl to, kaip baigsis karas. Nors J. Bidenas pažadėjo tvirtą paramą ir kol kas kariuomenės iždas lieka atviras, JAV aiškiai pasakė Kijevui, kad negali neribotą laiką finansuoti Ukrainos tokiu lygiu. Nors parama Ukrainai iš esmės buvo dviejų partijų pastangos, nedidelis, bet vis didėjantis respublikonų skaičius pradėjo skeptiškai vertinti Amerikos lėšų naudojimą Kijevui remti, nesulaukus karo pabaigos.

"Atidėliojimas yra klaida": Zelenskis prašo sąjungininkų paspartinti pagalbos tiekimą kovai prieš Rusiją

Tarp abejojančių dėl paramos yra Atstovų Rūmų pirmininkas Kevinas McCarthy, kuris pareiškė, kad JAV nesiūlys Ukrainai "tuščio čekio", ir atmetė Zelenskio kvietimą vykti į Kijevą ir susipažinti su karo realijomis.

"Visada yra tam tikra trintis. Tai labai ryškiai matosi tarp Zelenskio ir McCarthy. Panašu, kad tenka jį "šviesti", o ne dirbti su juo" - sakė Kurt Volker, specialusis prezidento pasiuntinys Ukrainai D. Trumpo administracijos laikais.

<…>

Krizės taškai vis dar iškyla horizonte. Zelenskio primygtinis reikalavimas, kad visa Ukraina, įskaitant Krymą, kurį Rusija kontroliuoja nuo 2014 m., būtų grąžinta Ukrainai prieš pradedant bet kokias taikos derybas, tik pratęstų karą, mano JAV pareigūnai. Valstybės sekretorius Anthony Blinkenas Kijevui yra davęs suprasti, kad galimas Krymo susigrąžinimas Ukrainai būtų raudona linija V. Putinui, o tai gali lemti dramatišką Maskvos veiksmų eskalavimą.

Be to, Pentagonas nuolat reiškė abejones, ar Ukrainos pajėgos, nepaisant to, kad yra ginkluotos sudėtinga vakarietiška ginkluote, sugebės išstumti Rusiją iš Krymo, kur ji yra įsitvirtinusi jau beveik dešimtmetį.

Kol kas J. Bidenas ir toliau laikosi savo retorikos, kad Jungtinės Valstijos visus sprendimus dėl karo ir taikos paliks V. Zelenskiui. Tačiau Vašingtone imta šnabždėtis, ar tai bus įmanoma, nes karas tęsiasi ir artėja dar vieni prezidento rinkimai.