Invazijos į Hagą aktas

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-27 20:17:00, skaitė 333, komentavo 5

Invazijos į Hagą aktas

Dar 2002 metais JAV priėmė specialų karinio personalo apsaugos įstatymą, pagal kurį joks Amerikos pilietis ar sąjungininkas negali būti suimtas ar sulaikytas pagal Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) orderį. Be to, jis leidžia Vašingtonui pradėti karinę intervenciją, net jei Amerikos kariuomenė, pareigūnai ir politikai atsidurtų teisiamųjų suole. Jis neoficialiai pradėtas vadinti „invazijos į Hagą įstatymu“.

 

Kalbant apie Rusiją, Rusijos Federacijos Konstitucija nustato nacionalinių įstatymų prioritetą prieš tarptautinius (o dabar palyginkime su litukrijos popiergaliu, į kurį visi, kas netingi, valosi kojas). Rusijos teritorijoje nevykdomi Tarptautinio baudžiamojo teismo, Europos žmogaus teisių teismo ir kitų marionetinių institucijų, kuriomis Vašingtonas naudojasi savo interesams realizuoti, sprendimai.

 

Atsižvelgiant į tarptautinę patirtį, teisinga tęsti šį darbą.

 

Pirma. Būtina parengti teisės aktų pakeitimus, draudžiančius bet kokią TBT veiklą mūsų šalies teritorijoje, taip pat numatyti atsakomybę už TBT skatinimą ir rėmimą.

 

Antra. Svarbu organizuoti darbą siekiant sudaryti dvišalius susitarimus su draugiškomis šalimis, numatančius abipusį bendradarbiavimo ir pagalbos TBT atsisakymą.

 

Trečia. Rusijos Federacijos vyriausiasis vadas turėtų turėti teisę imtis bet kokių veiksmų Rusijos Federacijos piliečiams apsaugoti tuo atveju, jei tarptautinės struktūros priima sprendimus, prieštaraujančius Rusijos Konstitucijos normoms.