A.Kandroto advokatas Stasys Zabita : „Teismų sistemą Lietuvoje sugriovė KGB statytinė Dalia Grybauskaitė”

Autorius: Laisvas Laikraštis Šaltinis: https://www.laisvaslaikrastis.... 2023-03-30 14:31:00, skaitė 954, komentavo 10

A.Kandroto advokatas Stasys Zabita : „Teismų sistemą Lietuvoje sugriovė KGB statytinė Dalia Grybauskaitė”

 

Į redakcijos klausimus atsakė Antano Kandroto advokatas Stasys Zabita.

Norėjau paklausti dėl Antano Kandroto, jūs jį atstovavote apeliaciniame teisme. Kiek supratau prokurorai reketavo teisiamuosius, reikalavo kyšių už suklastotą bylą? Kodėl apeliacinis teismas tada juos nuteisė?

Ne tik reketavo, tačiau ir visoje byloje nėra jokio įrodymo, kad A.Kundrotas įvykdė kokį nors nusikaltimą. kažkas kažką leptelėjo, tačiau net kartu su Kundrotu teisiamas kitas žmogus (P. Boreika – aut.) teisme net nepatvirtino, kad jie su Kundrotu kažką kartu darė. Tokių faktų nėra, tačiau to užteko, kad žmogų nuteisti. Dabar Lietuvoje sukurta tokią sistemą, kad reikia žmogų nuteisti, ir jis bus nuteistas.

Negi nėra jokių galimybių apsiginti nuo suklastotų kaltinimų?

Dabar Lietuvoje grįžome į sovietinius laikus. Dabar žiūrima ne ar žmogus padarė kokį nors nusikaltimą, tačiau sprendžiama, ar jis gali būti pavojingas valdžiai. Aš ir Antanui sakiau : „Antanai, jeigu tu nepasitrauksi iš tos politikos, tai tave tikrai pasodins. Taip ir nutiko. Tai buvo kova su vėjo malūnais. Aš tai mačiau, ir jam sakiau tą patį. Tačiau Antanas drąsus žmogus ir dėl to jam nieko negaliu priekaištauti. Šaunuolis, kad nepasiduoda, nors už tą reikalą jam grėsė kalėjimas.

Tačiau aukščiausias teismas bylą Kundrotui atnaujino, ir jį paleido. Tai kas čia nutiko?

Atsirado vienas kitas drąsesnis žmogus. Nors teismų sistema Lietuvoje sugriauta. Viską sprendžia kažkas ir kažkur. Yra tam tikra riba, kuriuos žmones galima teisti, ir kurių negalima. Pažiūrėkite, kas dabar vyksta su elektros energija ir kitais reikalais. Valstybė mūsų pinigais kompensuoja tai, ką atiduoda žulikams. Ir tai tik dalį. Tai apie ką čia kalbėti? Praktiškai valstybę valdo žulikai. Jie mano, kad gali pavogti tiek, kiek valstybė gauna. Pažiūrėkite į kelius Lietuvoje – kokia tragiška jų būklė? Visur, kur pažiūrėsi, viską vagia. Tai iš kur valstybė gali turėti pinigų, jeigu yra įteisintas vogimas? O ministrais dirba piliečiai, kurie jau seniai turėjo sėdėti. Visokie kreiviai ir panašūs.

Tai kam tada reikalingas tas spektaklis teisme – visokie posėdžiai ir liudininkai, jeigu nuosprendis jau seniai priimtas?

Tas farsas reikalingas todėl, kad faktiškai sugriauta ketvirtoji valdžia valstybėje – teisminė valdžia. Praktiškai jos nebėra. Net sovietmečiu buvo daug nesąmonių, tačiau buvo bent jau elementari tvarka – buvo teismingumas ir žinybos pavaldžios viena kitai. O dabar kas kur nori, ten skiria bylas, iš Vilniaus veža į Lazdijus, ir priešingai. Taip iš karto gaunasi, kad nėra jokios kontrolės. Šiandien pas mane atėjo kolega, pasakojo, kad civilinę bylą kovo mėn. paskyrė nagrinėti rugsėjo mėn., po pusės mėtų. Civilinę bylą, kuri kažkam aktuali, jeigu žmogus kreipiasi į teismą, reiškia, kito kelio nebeturi. Jis gina savo pažeistas teises teisme, tačiau pirmas posėdis bus tik už pusės mėtų.

Mes gyvename civilizuotame pasaulyje, tačiau teismai pamiršo savo pagrindinę doktriną – žmonės teisme ieško teisingumo. Dabar atrodo, kad jie ten ieško tariamo teisingumo arba lūkesčių. Visą gyvenime dirbau teisinį praktinį darbą, iš jų 15 metų dirbau teisėju, nors dabar traktuojama, kad jeigu dirbai sovietmečiu, tai nieko verta. Nors ir tada buvo žulikų, ir dabar jų yra ir kai kuriuos reikia teisti.

Aš dabar matau, kad Lietuvoje paskelbtas toks principas – nuteisti kuo daugiau žmonių. Nors tame irgi tur būt yra gili prasmė – teisti nelįs į politiką, nors jau dabar lenda, nes tuoj neliks neteistų žmonių. Vyksta visokie žaidimai, tačiau daug ką galėjo nuveikti spauda, Tačiau dabar ji jau numarinta, arba nustumta į kampą. Likusi kokia nors OPTV, arba Gorienė su Komentaru. Ir viskas. Niekas nekreipia dėmesio. Visur valdo sava chebra.

Tačiau yra dar prezidentas, kuris atsako už visą tą teisminę sistemą?

Galiu pasakyti taip – Dalia Grybauskaitė buvo KGB prezidentė, ir bet kur galiu tai drąsiai pasakyti. Aš gyvenau sovietmečiu ir žinau KGB valdymo būdus ir t.t. Duodu galvą nukirsti kad Grybauskaitė buvo KGB statytinė. Man taip atrodo, nors gal ir klystu. Tai ji suniokojo tuos teismus, dabar Nausėdai nėra taip lengva juos atstatyti. Tuo labiau, kad visur yra įsisukęs protekcionizmas.

Tai jokių prošvaisčių gyventi Lietuvoje nebematote?

Aš labiau matau save kape, negu prošvaistes Lietuvoje. Nors duok Dieve, gal jos kada nors ateis. Lygiai kaip Antanui sakiau – mesk politiką, nes tave įkiš į kaliūzę. Nors aš niekada negalvojau, kas tas sovietizmas taip grįš ir taip įsitvirtins jaunuose žmonėse. Tiek daug kovojome už demokratiją, tačiau iš tos kovos nieko neliko. Ateina kita valdžia, tačiau sistema liko ta pati, nes visiems patiko tas pyrago ir botago principas – būsi man geras, gausi pyrago, o jeigu ne – gausi bizūno. Beveik baigiu prarasti viltį, kad kas nors pasikeis.