Vidmantas Valiušaitis. Maskvos planas Baltijos šalims

Autorius: Vidmantas Valiušaitis Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-05-02 03:57:00, skaitė 373, komentavo 3

Vidmantas Valiušaitis. Maskvos planas Baltijos šalims

 

Paviešinti slapti Rusijos planai Baltijos šalims, - praneša savaitraštis "Newsweek". Nuoroda į originalų tekstą - komentare.

Tyrimas atskleidė, kad Kremlius parengė virtinę planų, kaip per artimiausius metus daryti įtaką Baltijos šalyse – Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Nutekintus dokumentus iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino administracijos Maskvoje gavo Švedijos naujienų agentūra „Expressen“, „Yahoo News“ ir kt.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sausio mėnesį Lenkiją ir tris Baltijos šalis, kurios yra ES narės, pavadino „į ekstremizmą linkusiais Europos atstovais“.

Strategiją sukūrė Rusijos prezidento administracijos "bendradarbiavimo per sieną" direktoratas, anksčiau parengęs kitą dokumentą, atskleidusį, kad Kremlius planuoja iki 2030 metų į „sąjunginę valstybę“ su Rusija įtraukti Baltarusiją.

„Yahoo News“ duomenimis, Estijoje gyvena apie 300 000 etninių rusų, kurie sudaro apie 24 procentus visų gyventojų. Latvijoje gyvena apie 471 000 etninių rusų, apie 25 procentus jos gyventojų, o Lietuvoje gyvena apie 140 000, ty 5 procentus šalies gyventojų.

Pagrindinis Kremliaus uždavinys – sumažinti NATO karinio aljanso buvimą buvusiose sovietinėse šalyse, kartu stiprinant Rusijos įtaką ir kultūrą.

Dokumentuose teigiama, kad reikia kurti asociacijas ir organizacijas, kurios galėtų slapta propaguoti prorusiškus naratyvus ir skleisti rusų kultūrą. Propaganda turėtų kaltinti rusakalbių diskriminaciją, o rusakalbiai studentai turėtų būti kviečiami į Rusiją. Tuo tarpu sovietmečio Antrojo pasaulinio karo paminklų griovimui ar perkėlimui reikėtų užkirsti kelią.

Estijoje verslininkams turėtų būti siūlomos pelningos verslo sutartys, teigiama viename dokumente.

„Dirbkite su Estijos verslininkais, aiškindami Rusijos Federacijos pasirengimą jiems atverti Rusijos rinką, jei Talinas pakeis savo užsienio politiką, kad būtų labiau palankus Maskvai“, – rašoma pranešime.

Dokumente apie Lietuvą teigiama, kad Rusija sukurs „sąlygas, kurioms esant Lietuvos vadovybė bus priversta pripažinti galimą žalą jos nacionaliniam saugumui dėl NATO karinių pajėgų stiprinimo regione“.

Lietuvai turėtų būti užkirsta galimybė gauti su NATO siejamą oro gynybą, o „NATO operatyvinio ir kovinio rengimo veiklos skaičius ir apimtis“ šalyje turėtų būti sumažintas, teigiama dokumente.

Vasarį Estijos užsienio žvalgybos tarnyba pareiškė mananti, kad Rusija gali daryti „patikimą karinį spaudimą“ Baltijos šalims. Ji įvertino, kad Rusija juos laiko „pažeidžiamiausia NATO dalimi“.

Tai „paverstų juos karinio spaudimo židiniu NATO ir Rusijos konflikto atveju“, nurodė žvalgybos tarnyba.

Neklystamas Maskvos naratyvas, su visu jį aptarnaujančiu personalu abiejose Atlanto pusėse, - nepaliaujamas Lietuvos istorijos puolimas, nepertraukiami bandymai apmeluoti istorines asmenybes. Kai trūksta konkrečių faktų ir įrodymų - pasitelkiamas "menas", spekuliuojama jausmais: teiraujamasi "kaip jaučiasi", "ką mano", "kaip vertina"... Ir vėliau tai tampa "argumentais". Kaip naujausiame filme, kaltinančiame Lietuvą žydų žudynėmis. 

Tik atkreipiu dėmesį: niekada šito neklausiama artimųjų tų žmonių, kurie šimtais tūkstančių buvo ištremti į Sibiro speigynus ir ten pražuvo, dešimtimis tūkstančių buvo nužudyti ir užkankinti NKVD kalėjimuose, kurių išniekinti kūnai tūkstančiais buvo mėtomi po miestelių aikštes ir bažnyčių šventorius. Kaip jaučiasi tų žmonių artimieji?

Maskva to neklausia.