Infantilus ir grėsmingas spaudimas Ukrainai pripažinti okupuotas teritorijas vardan „taikos“

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/05/30/in... 2023-05-30 18:37:00, skaitė 530, komentavo 9

Infantilus ir grėsmingas spaudimas Ukrainai pripažinti okupuotas teritorijas vardan „taikos“

Geopolitinė padėtis

Europos Sąjungos vyriausiasis diplomatas Džozefas Borelis (Josep Borrelli) pirmadienį pareiškė manantis, kad Rusija nebus linkusi derėtis, kol vis dar bando laimėti karą Ukrainoje. Jis pridūrė, kad „nėra optimistas“ dėl to, kas gali nutikti kare šią vasarą.

„Matau kariuomenės koncentraciją abiejose pusėse, aiškų Rusijos norą bandyti laimėti karą“, – sakė Dž. Borelis renginyje Barselonoje. Jis sakė, kad Rusija ne kartą signalizavo, jog nenutrauks kampanijos, kol nebus pasiekti jos kariniai tikslai.

„Bijau, kad nuo dabar iki vasaros karas tęsis. Putinas ten yra sutelkęs daugiau kaip 300 000 vyrų, dvigubai daugiau nei turėjo invazijos pradžios metu“, – po renginio žurnalistams kalbėjo ES diplomatijos galva.

Jis pabrėžė, kad Rusijos karinis buvimas Ukrainoje yra „milžiniškas“, ji vis dar kasdien bombarduoja Ukrainą ir naikina civilinę infrastruktūrą.

„Bijau, kad jie to nedaro be plano. Turime būti pasirengę, o tai reiškia, kad turime toliau padėti Ukrainai, nes jei jai nepadėsime, Ukraina negalės apsiginti pati“, – tvirtino Dž. Borelis.

Regisi, vis daugiau lyderių Vakaruose atanka ir nors kai kam tai gali būti šaltas dušas, geriau jau šaltas dušas dabar, nei katastrofa rudenį Ukrainoje.

Pastovios kalbos apie taiką ir paliaubas, spaudžiant Ukrainą pripažinti dalį aneksuotų teritorijų, bet stabdant kraujo praliejimą yra ir infantilios, ir mirtinai pavojingos. Ukrainiečiams, mums, Baltijos šalims bei Taivanui.

Kijevo taikos planas yra vienintelis būdas užbaigti Rusijos karą Ukrainoje, o Ukraina nesuinteresuota paliaubomis, kurios užfiksuotų Rusijos teritorinius laimėjimus, sakė vyriausiasis prezidento Zelenskio patarėjas Ihoris Žovka.

Šio taikos plano pirmasis punktas numato Rusijos karių išvedimą iš visų okupuotų teritorijų. „Negali būti Brazilijos taikos plano, Kinijos taikos plano, Pietų Afrikos taikos plano, kai kalbama apie karą Ukrainoje“, – pabrėžė I. Žovkva, turėdamas galvoje, kad visi šių šalių taip vadinamos taikos planai reikalauja pripažinti Rusijos aneksuotas teritorijas prieš sėdant prie derybų stalo.

Šį mėnesį V. Zelenskis ėmėsi aktyvių veiksmų, siekdamas paveikti pietines pasaulio šalis, reaguodamas į kai kurių jų narių neva taikos žingsnius.

Gegužės 19 d. jis dalyvavo Arabų Lygos aukščiausiojo lygio susitikime Saudo Arabijoje su kronprincu Mohammedu bin Salmanu, Irako ir kitų šalių delegacijomis, o vėliau Hirošimoje susitiko Indijos ir Indonezijos vadovais.

Nors Kijevą tvirtai remia Vakarai, bet Lotynų Amerika, Afrika ir didžioji Azijos dalis yra neutrali arba neakivaizdžiai palaiko teroristinę Rusiją, kuri jau daugelį metų šiose pasaulio dalyse investuoja savo diplomatinę ir iškastinę energiją.

Reikšmingi postūmiai

Rusijos karo nusikaltimų ministerija davė įsakymą bombarduoti Kijevą dienos metu. Oro atakos prasidėjo pirmadienį anksti rytą ir bangomis tęsėsi visą parą.

Sparnuotomis ir balistinėmis raketomis bei dronais rusų teroristai visoje Ukrainoje atakavo pakilimo takus, vadavietes, radarus, orlaivius, šaudmenų atsargų punktus, civilinę infrastruktūrą ir kitus taikinius, kurie galimai susiję su Vakarų tiekiama parama.

Kijeve nukentėjo 27 metų moteris, o krintančios nuolaužos sukėlė gaisrą privačiame name Darnickio rajone. Pečerskio rajone užsidegė trys automobiliai.

Be to, rusofašistai smogė Chmelnickio kariniam oro uostui, kuriame ukrainiečių gynėjai yra dislokavę naikintuvus MiG-29. Ukrainos pusė pripažino, kad bent 5 orlaiviai buvo pažeisti.

Torecke po rusų surengto išpuolio, du žmonės buvo nužudyti ir dar aštuoni sužeisti.

Oro atakos itin suaktyvėjo greičiausiai dėl to, kad Rusija siekia stabdyti planuojamo ukrainiečių puolimo veiksmus fronto linijoje rytuose. Be to, „šiais nuolatiniais puolimais priešas siekia palaikyti gilią psichologinę įtampą tarp civilių gyventojų“, – sakė Kijevo karinės administracijos vadovas Serhijus Popko.

Gali būti, kad rusofašistai raketų ir dronų atakomis pridengia savo vienetų perdislokavimą, stiprindami gynybinius įtvirtinimus ir pajėgumus okupuotose teritorijose.

„Priešas į Bachmutą įveda oro desanto ir motorizuotųjų šaulių dalinius“, – sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rytuose atstovas Serhijus Čerevatis. „Taip, ten vyksta rotacinė veikla pirmiausia dėl didelių nusikalstamos grupuotės „Wagner“ nuostolių. Jie yra priversti tai daryti. Atvyksta okupanto oro desanto kariuomenės daliniai ir motorizuotųjų šaulių daliniai. Žinome jų pavadinimus, žinome jų vadus ir kovinį potencialą“, – sakė jis.

Deja, bet visas pakylėjimas ir džiugesys dėl neva vykstančio „kontrpuolimo” ir bėgančių iš mūšio lauko rusų, yra tik dar viena psichologinė operacija.

Jei kažkas dar nesuprato, tai pakartosime ir vėl – karo nusikaltėliai Kremliuje neketina pasiduoti. Pralaimėjimas jiems reiškia visa ko pabaigą, o pasibaigti patys savaime jie neturi didelio noro.

Trumpai

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas pranešė, kad antradienio rytą Rusijos sostinę atakavo dronas. S. Sobjaninas „Telegram“ žinutėje teigė, kad ataka padarė „nežymią žalą“ keliems pastatams ir kad „niekas rimtai nenukentėjo“, tačiau nepaaiškino, ką tai reiškia. Dviejų per ataką apgadintų pastatų gyventojai buvo evakuoti, rašė A. Sobjaninas.

NATO vadovaujamos taikos palaikymo pajėgos pirmadienį pranešė, kad 25 jų kariai buvo sužeisti per susirėmimus su etniniais serbais Kosovo šiaurėje, kai šie bandė užimti vienos iš savivaldybių, kuriose praėjusią savaitę pareigas pradėjo eiti etninių albanų merai, biurus.

Serbai susirėmė su NATO kariais ir Kosovo policija Zvecano savivaldybėje, esančioje už 45 km į šiaurę nuo sostinės. Pasak liudininkų, siekdami apsaugoti Kosovo pareigūnus ir išsklaidyti protestuotojus, kariai panaudojo ašarines dujas ir garsines-blyksnines granatas. Susirinkę serbai atsakė mėtydami į juos akmenis ir kitus kietus daiktus.

Turkijos prezidentas Redžepas Tajipas Erdoganas, antrajame prezidento rinkimų ture užsitikrinęs tvirtą naują mandatą, gali sušvelninti kai kurias pozicijas, kurios erzina jo NATO sąjungininkus.

Tačiau apžvalgininkai prognozuoja, kad ilgametis šalies diktatorius vargu ar nukryps nuo savo politikos, kuria siekiama gauti kuo daugiau naudos palaikant ryšius ir su Rusija, ir su Vakarais.

Rusijos vidaus reikalų ministerija pirmadienį išdavė JAV senatoriaus Lindsi Gremo (Lindsey Graham) suėmimo orderį dėl jo komentarų, susijusių su karu Ukrainoje. Penktadienį vykusio susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sumontuotame vaizdo įraše, kurį paviešino Zelenskio biuras, L. Gremas, respublikonas iš Pietų Karolinos, pažymėjo, kad „rusai miršta“, o JAV karinę pagalbą šaliai pavadino „geriausiais pinigais, kokius kada nors esame išleidę“.

Ukrainos prezidento padėjėjas pirmadienį pareiškė, kad, siekiant pokarinio susitarimo, Rusijos pasienyje su Ukraina turėtų būti nustatyta 100-120 km (62-75 mylių) demilitarizuota zona.

Ši zona būtų reikalinga siekiant apsaugoti Ukrainos regionus nuo Rusijos išpuolių, socialiniame tinkle „Twitter“ rašė prezidento patarėjas Michailas Podoliakas.

„Pagrindinė pokarinio sureguliavimo tema turėtų būti apsaugos priemonių nustatymas, kad ateityje agresija nepasikartotų“, – pažymėjo jis.

Tikrai tvaresnė taika būtų užtikrinta, jei šios demilitarizuotos zonos efektyvią apsaugą užtikrintų NATO taikdariai.

Lietuvoje

Kaimukyje verdant tarybų narių išmokų skandalui ir gilėjant tikrai ar imituojamai Vyriausybės krizei, gudrūs verslininkai ir „verslininkai“ skuba naudotis susidariusia padėtimi.

Štai Vyriausybė už beveik du milijonus perka viešąsias paslaugas NATO susitikimo transliacijų aptarnavimui iš viešosios įstaigos, kuri turi tik 12 darbuotojų. Gerai, kad ne iš neva konkurentės, kuri teturi vieną darbuotoją.

Viskas teisėta ir skaidru – viešoji įstaiga ne koks pelno siekiantis uabėlis, čia visi mokesčių mokėtojų pinigai bus sąžiningai panaudoti kokybiškoms paslaugoms užtikrinti. Schema labai paprasta: LRV (URM) – VŠĮ (tarpininkas) – paslaugos teikėjai.

O kam tas tarpininkas, klausiate jūs. Atsakome: kad būtų skaidriau. Ir nors logikos čia jokios, bet viskas pagal Viešųjų pirkimų įstatymą.

Kiti gudročiai skuba prastumti naktinių taikiklių medžiotojams galimybę. Aplinkos apsaugos komitetas Seime, kuris lyg ir turėtų tuos mūsų visų žvėrelius miške saugoti, džiaugsmingai balsuoja „už“.

Ką jau ten, juk tris kartus apsisaugojom. Nuo draugo Bradausko siūlymų praeityje. Bet šįkart – viskas kitaip, šįkart – „siaubinga Rusijos grėsmė“, kurią tik medžiotojai gali atremti.

Nepadeda čia nei pačių medžiotojų, nei gynybos ekspertų išvados. Logika ir čia labai paprasta – tik turėdami naktinius taikiklius medžiotojai visą į šalį įsiveržusį priešą lengvai sumedžios.

Tokiu atveju, mes siūlome įteisinti ir granatas – jei jau medžiot, tai – su trenksmu!