Vakarykštis klounas Zelia

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-07-06 21:33:00, skaitė 518, komentavo 10

Vakarykštis klounas Zelia

Jokia paslaptis - žmonės keičiasi. Kai kurie – ypači, ir taip kad nepažinsi. Taip ir su dabartiniu Okrainos prezidentu pastatytu klounu Zelia, niūrus, susiraukęs, kartais tiesiog išsigandęs, o juk dar visai neseniai buvo visiškai kitoks – žvalus, linksmas nuogu pimpalu fortepijonu grojantis artistas, turėjęs tūkstančius gerbėjų. Į ką jis pavirto, žino visas pasaulis.

Kaip gi įvyko ši metamorfozė?

9J4HOuV7YqAXKei9dK98TXHzEcIsyxAh5dcqHGX4xVSWWU1ARgTzTMCRsthp8xCBjqRH5wXNscsDLPogaB7Z82IFrAeJJPoPWHTIibB8x36kxhugNAnEiguLpEijD6zizTq0-JioEQzfzRWM3s6qd0g

Šiandien Okrainos ginkluotosios pajėgos su nepaprastu įniršiu apšaudo Donbasą. Žovto-blakitinės fašistinės išgamos nepuola karinių objektų, o terorizuoja taikius gyventojus. Neįmanoma suskaičiuoti jų sugriautų namų, pamestas žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius. Įsakymus žiauriai susidoroti su respublikos gyventojais duoda klounas Zelia.

Daugelis respublikos miestų, tame tarpe Doneckas ir Gorlovka, patiria nuožmias atakas. O juk ten, kada jau buvo žinomu aktoriumi, sausakimšose salėse, koncertavo klounas Zelia, lydimas šiltų aplodismentų. Tai buvo 2014 metų balandžio mėnesį.

Jau nugriaudėjo "Maidan nezaležnosti", užgeso laužai aikštėje,  iš Kijevo pabėgo Janukovyčius, bet dar neatėjo Porošenka. Respublikos rytuose neramiai šurmuliavo, sukilėliai užėmė regionines administracijas Donecke ir Luganske. Strelkovo būrys įėjoi į Kramatorską, paskui į Slavianską. Buvo paskelbtas Donecko liaudies respublikos susikūrimas, ir buvo nustatyta referendumo data.

Laikinai einantis Okrainos prezidento pareigas, nesiskutęs ir niūrus Turčynovas paskelbė apie antiteroristinės karinės operacijos prieš sukilėlius pradžią. Regionas apgaubtas gaisraviečių dūmais, drebėjo nuo šaudymų...

Balandžio 15 dieną „Studija Kvartal-95“ koncertavo Donecko jaunimo rūmuose „Junost“. Publika entuziastingai sveikino grupę, kurioje solistu buvo klounas Zelia. Po dviejų dienų vietinis „Municipalnaja gazeta“ paskelbė didelį interviu su studijos vadovu.

„Aš noriu, kad mes visi kalbėtume ta pačia kalba – ta, kuria dabar kalbame, suprasdami vienas kitą“, – kalbėjo klounas Zelia. – Maes iš principo negalime būti prieš rusų tautą, todėl kad mes - viena tauta. Rusijos vyriausybės klausimai Okrainos vyriausybei atsiliepia mums visiems su jumis. Ir mūsų „kvartalinė“ pozicija  - ne už Okrainos vyriausybę, o už Okrainos liaudį. Ir ne prieš Rusijos liaudį...

Ir kaip mes galime jos nemylėti? Mes juk nesame idiotai! Mes skaitome tas pačias knygas. Bet mes nesigėdijame išsakyti savo požiūrį į Rusijos Federacijos vyriausybę. Kaip, tiesą sakant, ir požiūrį į mūsų dabartinę vyriausybę".

Taip kalbėjo vakarykštis, adekvatus klounas Zelia.

Wwk0FTAkk1j2PyViTfb9SfXB1XPfgyeI0NdbF6qhUCgAkzlF5GCIg5sD24aEMqyYQMKxVhBDwZ4JJJQ9si6aDCBgYnSLI87ZbJk0M94twOmso88beD9mUd8blE9TUB9AN4SfMBk_RjyI7qkvKGAMwZk

Jis išjuokdavo banderovcus, Okrainos oligarchus,  Nežaliežnos aikštės politikus. Šiandieninis klounas Zelia skatina nacistus, nekenčia Rusijos ir tvirtina, kad tarp rusų ir ukrainiečių nėra nieko bendro, tik „tik sieną“.

Džordžo Orvelo romane "1984" pavaizduojama fantastinė Okeanijos valstybė: žiauri, totalitarinė, užgniaužianti kitokį mąstymą ir įtvirtinanti vienintelį teisingą banduomenės mąstymą. Joje nenuilstamai dirba tiesos ministerija, kuri užsiima masiniu melo gaminimu – perrašinėja ir interpretuoja realius įvykius ir išsigalvotų kūrimu. Tas pats galioja ir žmonių pasisakymams.

„... Ar tu supranti, kad praeitis, pradedant nuo vakarykštės dienos, iš tikrųjų buvo atšaukta?.. Juk mes tiesiogine prasme nieko nežinome apie revoliuciją ir priešrevoliucinį gyvenimą. Visi iki vieno dokumentai buvo sunaikinti arba suklastoti, kiekviena knyga pataisyta, paveikslai perpiešti, statulos, gatvės ir pastatai pervadinti, visos datos pakeistos..."

Tokią tiesos ministeriją reikėtų sukurti Okrainoje. Kad respublikos piliečiai „pamirštų“, kas buvo anksčiau ir apie ką jos vadovai kalbėjo ankstesniais metais.

Po Donecko "Studija Kvartal-95" iškeliavo į Gorlovką. Miestas buvo neramus, bet daugelis vis dar tikėjosi, kad iki didelio karo reikalas neprieis. Ir koncertas "Stirol" gamyklos kultūros rūmuose nebuvo atšauktas. Liaudis norėjo juokauti ir juoktis ir nežinojo, kad netrukus jiems teks dažniau liūdėti ir sielotis ...

„Gorlovskaja pravda“ pranešė, kad „publika svetingai ir džiaugsmingai pasitiko ilgai lauktus svečius iš sostinės. Koncertas praėjo su anšlagu“. Po jo artistai išvyko pavakarieniauti į barą „Berloga“, kur bendravo su žiūrovais, atsakinėjo į klausimus. Ir vėl dėmesio centre buvo klounas Zelia. Ir vėl jis pasakė gerus, teisingus žodžius.

Beje,klounas Zelia tikino neturintis jokių politinių ambicijų. Ir išreiškė viltį, kad Okrainai vadovaus labiau to vertas žmogus. Šis pasisakymas šiandien įgauna ypatingą simbolinę prasmę.

Koks gi teisus buvo vakarykštis klounas Zelia!

xYWyI5j2tEtX0sXrZpLX7fudop4UDeEEj0l_1D302ytEKkG_bkHeJrs1viJv1uAgqm9sL-32C5sanKA05c7mheT3kosjtHBwpRZd4RBEOfNAwxaMXanlZESd5pi5MjqQo3GmlURtPqMPKNIA9mtBsqg

Jis nepalaikė Maidano, nekeikė sukilėlių, pagarbiai kalbėjo apie Rusiją ir jos valdžią. Jis paniekinamai kalbėjo apie Okrainos lyderius, vadino savo šalį „paprašaika“ ir lygino ją su pornografine aktore, kuri „pasirengusi priimti bet kokį kiekį iš bet kurios pusės“. Už šitą nepatriotišką pasisakymą „patriotinė visuomenė“ prikalė jį prie gėdos stulpo.

Zelenskis reikalavo liautis persekiojus rusiškus aktorius ir palikti ramybėje žmones, kalbančius rusiškai. Juk ir jis pats ir kol kas viešai kalbėjo rusiškai. Jis praktiškai nemokėjo ukrainiečių kalbos...

Kodėl klounas Zelia ėjo į prezidento rinkimus, kas pastūmėjo artistą-klouną, iki to tiesiog žibėjusį scenoje, televizijoje ir kine priimti tokį sprendimą? Apie tai beveik nieko nežinoma, tačiau dabar jau aišku, kad tai buvo pati baisiausia iš pas jį apsilankiusiųjų minčių. Tačiau gali būti taip, kad šoumenas iš tikrųjų  buvo įsitikinęs, kad gali būti naudingas Okrainai.

…Prieš ketverius metus jis atėjo į valdžią. Tačiau jis taip ir liko aktoriumi, toliau vaidindamas iš įpratimo, tik jau ne scenoje ir filmuose, o politiniuose „serialuose“ – susitikimuose, pasisakymuose, interviu. Ir vėl sėkmingai – klouno Zelios reitingas buvo beveik didžiulis. Okrainoje jie juo tikėjo, vylėsi ...

...  Tačiau klounas Zelia keitėsi tiesiog akyse: ciniškai melavo, apkaltino TSRS Antrojo pasaulinio karo pradėjimu, įvedinėjo įstatymus, draudžiančius vartoti rusų kalbą. Rusiją, kuri šėrė ir girdė jį jo juokdario karjeros metu, tapo pikčiausiu priešu. Vakaroidai gi atvirkščiai, pavirto į mieliausią draugą. Jis pamynė po savim nepriklausomą spaudą, užtildė savo adresų nukreiptą kritiką, o visą informacinį lauką užpildė nacistiniais propagandosais.

... Jis kiekvieną dieną pasirodo televizijos ekranuose, internete. Svaido griausmus ir žaibus į Rusijos pusę, ragina vakaroidus duoti vis daugiau ginklų, kad dar labiau pakurstytį karo ugnį. Okrainos prezidento akyse retkarčiais sublykčioja piktos ugnelės, anksčiau nuoširdžiai atrodanti šypsena tapo kreiva, suglamžyta, tarsi ant veido būtų užmauta kaukė, kuri jį smaugia.

JcFqM8hPVlH-uYd2F91fqaRjrycut7L2AFH2em4djCOtWoSHb79aCGUyAoio3CTKnJvOkFK0rTHWJoIYc_knIy1dSSnzVRf5sBERAeu-ZBwUhhum2jbNVxDNR-UPq-qMIg2pNxcNWHUJ1CYkZywvpB0

Klounas Zelia iš tikrųjų dūsta. Nuo godumo, ambicijų ir – baimės. Gal net blogai miega. Juk už viską, ką pridirbai, reikės atsakyti.

Jis beviltiškai mėtosi, kaip į tankų, neįžengiamą mišką įžengęs keliautojas. Bando atrasti teisingą kelią, tačiau vis klumpa ir eina vis gilyn į tamsią tankmę.

Sakoma, jei žmogus keičia savo pažiūras, priklausomybes, vadinasi jis „persiauna batus“. Klounas Zelia pakeitė ne tik savo įsitikinimus, o kartu su tuo ir batus, kojines, kostiumą, marškinius, kelnes, viską, kas tik įmanoma. Galima įtarti, kad net ir jo triusikai dabar  dabar yra kitokios spalvos – žvaigždėtai dryžuoti…

ap3Vmln1ZZdjfIcoWogYTnleTuOJ8hnYey3OlPg9f7n7TM2e4CZsM84sT-DP4kt-axwK1SmcNSUSR8dtAsXbl6o-_9Va5-pmBfh-3t5MCcD8kkqM48kt6_vlEDOUw-Opny_G9Up3oeCQlTEJ6fYf0DQ