Rusija jau daužo NATO langus

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/08/12/ru... 2023-08-13 04:42:00, skaitė 575, komentavo 5

Rusija jau daužo NATO langus

Geopolitinė padėtis

Rusija įžūlėja ir jau daužo rytinio NATO flango langus. Pasak Rumunijos pranešimų, po Rusijos atakų prieš Izmailo uostą, esantį kitoje Dunojaus upės pusėje, dužo pietryčių Rumunijoje esančių kaimų namų langai.

Rusijai nutraukus Juodosios jūros grūdų susitarimą, ji kelis kartus atakavo Dunojaus uostus. Rumunijos prezidentas Klausas Iohanisas pasmerkė teroristinės Rusijos išpuolius kaip karo nusikaltimus, nes Rusija toliau griauna Ukrainos civilinę infrastruktūrą „netoli Rumunijos“, kas yra „nepriimtina“.

Tačiau, pasirodo, dėl karo Ukrainoje nerimauja tik 5 proc. respondentų-rumunų, o 67 proc. apklaustųjų pagrindinėmis nerimo priežastimis įvardijo pragyvenimo išlaidų krizę ir infliaciją.

Mums Rumunijos liaudies noras pigiai pavalgyt, apsirengt ir išgert nekelia jokio nerimo ir yra visiškai suprantamas. Nerimą kelia NATO abuojumas, nereagavimas į smūgius, drebinančius aljanso langus ir duris.

Vokietija vykdo atsakingą politiką teikdama karinę pagalbą Ukrainai ir rūpinasi, kad karas neišplistų į kitas šalis, pareiškė kancleris Olafas Šolcas.

„Visais sprendimais, kuriuos priimame, mes užkertame kelią tam, kad būtų prieita prie eskalacijos, prie karo tarp Rusijos ir NATO; mes rūpinamės, kad karas liktų karu tarp Rusijos ir Ukrainos. Tačiau mes remiame besiginančią Ukrainą“, – sakė O. Šolcas.

Pasak kanclerio, Rusija užpuolė Ukrainą dėl giliai imperialistinių motyvų – ji tiesiog nori užgrobti dalį teritorijos, kaip tai įvyko XVII-XIX amžiuje. Ir tai nėra išgalvota, apie visa tai Putinas pats yra sakęs ir rašęs, viešai, pabrėžė kancleris. Putinas Ukrainą, kaip ir Baltarusiją, laiko Rusijos dalimi.

Gerbiamas kancleris didžiai klysta, perfrazuodamas pačios Rusijos nuo 18 amžiaus iki šiandien vystomą naratyvą, kuris tęsiasi nuo ATR laikų. Maskva visuomet teigė, jog Rusijos santykiai su Ukraina, Lenkija, Lietuva – tai seni slavų vidaus reikalai, į kuriuos neva nereikia kištis svetimiems.

Todėl manymas, kad Rusijos – Ukrainos karas yra tik išskirtinai dviejų šalių tarpusavio istorinių santykių tąsa – politiškai labai pavojingas.

Suprantama, jog Šolcas, deklaruodamas paramą Ukrainai, siekia turėti švarias, ukrainiečių krauju nesuteptas rankas, tačiau labai stipriai klysta, manydamas, jog atsargi politika, vengiant konfrontacijos su Rusija yra labai atsakinga.

Kancleris turėtų prisiminti, kuo baigėsi nuosaiki ir nuolanki Europos šalių politika, matant šliaužiančią, karu virtusią nacistinės Vokietijos okupaciją. Lygiai taip pat, kaip ir Trečiasis reichas, taip ir Rusijos fiurerio siautėjimas turi būti sustabdytas tik jėga.

O be to, Rusijos karas prieš Ukrainą yra joks ne lokalus konfliktas, o globalus Kremliaus karas su Vakarais. Tame tarpe – ir Vokietija.

Pranešama, jog Rusijos ekonomika patiria sunkumų, nes šalies agresorės pajamos už energiją per pirmuosius septynis 2023 m. mėnesius, palyginti su praėjusiais metais, sumažėjo sumažėjo 41 %.

Naujausiais duomenimis, Rusijos einamosios sąskaitos deficitas šiuo metu siekia 25,2 mlrd. dolerių, o tai rodo, kad karas ir Vakarų sankcijos smarkiai paveikė ekonomiką.

Pasirodžius šiai informacijai Kremlius suskubo pranešti, kad Rusija pasiekė „dalinę pergalę“ ekonominėje konfrontacijoje su Vakarais.

Maskva teigia, jog Rusijos pajamos 2023 m. liepą, palyginti su ankstesniais metais, padidėjo 5,3 proc. ir sudarė 8,66 mlrd. dolerių.

Štai kokia žaibiška – reakcija/dezinformacija. Vakarų ir Rusijos informacinės sklaidos principai skiriasi kaip diena ir naktis. Kremlius į kiekvieną pranešimą, straipsnį, žinutę žiūri kaip į hibridinio karo šūvį, o mes daugelį Maskvos melagienų priimam kaip faktinę informaciją.

Reikšmingi postūmiai

Šią naktį Krymo pusiasalis buvo atakuojamas dronais. Novoozernoje girdėjosi garsūs sprogimai. Judėjimas Krymo tiltu buvo sustabdytas. Rusijos teroro štabas pranešė, jog ataka atremta, numušta 20 dronų.

Žinoma, kaip gi kitaip.

Ukrainos pajėgos tęsia puolimą Melitopolio ir Berdiansko kryptimis. Tuo tarpu rusai puola Bachmuto ir Avdejevkos kryptimis. Zaporožės kryptimi okupantai sudavė daugiau kaip 20 oro ir artilerijos smūgių. Chersono kryptimi – daugiau kaip 25.

Gynybos štabo teigimu, Ukrainos pajėgos įžengė į pirmąją okupantų gynybos liniją ir pasistūmėjo į priekį šalies pietuose.

Trumpai

BBC praneša, jog į Lietuvą pabėgo dar vienas Rusijos karininkas – leitenantas Ivanas Koroliovas. Jis esą nelegaliai kirto sieną, pasiekė Vilnių ir paprašė politinio prieglobsčio.

Rusas esą buvo sulaikytas Vilniuje ir grąžintas į pasienio kontrolės punktą, kur išbuvo dar 24 valandas. Leitenantas teigia, jog priėmė sprendimą išvykti iš Rusijos, nes nenorėjo dalyvauti kruviname kare. Šiuo metu karininkas yra migracijos centre Pabradėje.

Rimtas signalas apie tai, jog mūsų siena kai kuriose vietose yra visiškai kiaura. Galbūt šio ruso pasakojimas ir nuoširdus, tačiau jei rusas iš tiesų taip lengvai atsidūrė Vilniuje, kiek jų tokių, su uniformomis ar be jų, vaikšto po Vilniaus senamiestį?

Katastrofiškų gaisrų Havajų Maui saloje aukų skaičius išaugo iki 67. Manoma, kad tęsiant paieškos ir gelbėjimo darbus visoje saloje žuvusiųjų skaičius didės.

Šis gaisras jau vadinamas viena mirtiniausių nelaimių JAV valstybės istorijoje. Nusiaubtas istorinis Lahainos miestas, kadaise buvęs Havajų Karalystės sostine. 12 000 gyventojų miestas buvo pagrindine turistų lankoma vieta, dabar apie 80 proc. jo yra sunaikinta.

Teigiama, jog nevaldomų gaisrų priežastis – orų kaita ir atšilimas.

Nors Ukraina nori kuo greičiau gauti JAV gamybos naikintuvus F-16, pirmoji šešių ukrainiečių lakūnų grupė tikriausiai nebaigs mokslo iki kitos vasaros.

Esą mokymų kursams apie reaktyvinius reikia nepriekaištingos anglų kalbos. Ukrainos pareigūnai šio vilkinimo viešai nekritikuoja, nes esą bijo pasirodyti nedėkingi.

Buvęs NATO sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiasis vadas Filipas Bridlavas (Philip Breedlove) mano, kad pasirengimas Ukrainos lakūnų pratyboms su naikintuvais F-16 lėtėja, nes kai kurios šalys bijo išprovokuoti Rusiją.

Amerikiečių atsargos generolas sako, kad daugelis šalių jau yra pasirengusios pradėti mokyti Ukrainos lakūnus skraidyti F-16 naikintuvais. Esą parengti išankstiniai planai, tačiau, pasak jo, pagrindinis šio vyksmo stabdymas vyksta Jungtinėse Valstijose.

„Pono Putino sausumos pajėgos mūšio lauke jam nepadeda. Tačiau Putino bauginimo karas, jo karas siekiant atgrasyti Vakarus, yra labai sėkmingas.

Ir būtent ties tuo jis daug dirba. Šis bauginimas lėmė atgrasymą ir pristabdė tokius dalykus kaip F-16 lėktuvų siuntimas“, – pridūrė buvęs NATO pajėgų Europoje vadas.

Apgailestaujame, bet tai yra tiesa. Gerai nors tai, jog Vašingtonas labai jautriai sureagavo į viešą vilkinimo kritiką.

Valstijos yra pasirengusios mokyti Ukrainos lakūnus valdyti F-16 naikintuvus savo teritorijoje, pareiškė JAV nacionalinio saugumo tarybos strateginių ryšių koordinatorius Džonas Kirbis (John Kirby).

„Baltieji rūmai penktadienį pareiškė, kad yra atviri Ukrainos lakūnų mokymui valdyti F-16 naikintuvus Jungtinėse Valstijose, jei bus sudaryta galimybė tokius mokymus vykdyti Europoje“, – sakoma pranešime.

Pasirodė pranešimų, jog neva „Vagner“ kariai perkeliami į Rusiją. Nors informaciją paskelbė vakarų ir mūsų žiniasklaida bei analitikai, pirminis šios informacijos šaltinis – Rusija.

Ši informacinė operacija gali būti sąmoningo klaidinimo dalis, kuria siekiama užmigdyti, nuraminti priešininką prieš galimą netikėtą provokaciją. Turime išlikti budrūs.

Lietuvoje

Tęsiasi pasakų kūrimas, remiantis FSB ir GRU „nutekinta“ informacija. Viešoje erdvėje platinamos legendos apie tariamą greitą Putino režimo pabaigą, kuri prasidėjo nuo nepavykusio Prigožino maišto.

Vis dar naiviai tikima, jog keli tūkstančiai pavargėlių galėjo užimti beveik trylikos milijonų gyventojų dydžio miestą. Greičiausiai informacijos skleidėjai nėra buvę ir matę, kaip yra išsidėsčiusi ir kaip atrodo Maskva iš arti.

Gandai apie nestabilią Putino situaciją – senas FSB triukas, kuriuo laikas nuo laiko pažongliruojama, ir tas daroma nuo pat pirmųjų karo dienų.

Apie perversmus Maskvoje ir Putino „galą už dviejų savaičių“ iki šiol trimituoja ne vienas mūsų skaitytojams gerai žinomas Rusijos „opozicijos“ ekspertas, o taip pat ir Kremliaus samdomas blogeris Maskvoje. Kodėl tai daroma?

Tariama greita ar artėjanti Putino pabaiga/mirtis/perversmas suteikia vilties priešininkams, jog viskas labai greitai pasikeis, todėl nereikia pernelyg daug stengtis, dėti pastangų remiant Ukrainą ar ruošiantis tolesnei konfrontacijai.

Kam visa tai, jei tuoj tuoj, už penkių minučių, režimas žlugs. Deja, tai, ką matome ant žemės, fronto linijoje, kol kas nerodo režimo byrėjimo požymių.

Tad į įvairias, įvairių „patikimų“ šaltinių platinamas legendas turime žiūrėti labai atsargiai.

Pastaruoju metu kai kurie populiarūs rusų blogeriai dėl savo sekamų pasakų apie Putiną ir Rusiją tampa pajuokų objektu, o ukrainiečių analitikai atlieka išsamią analizę dėl Ukrainos informacinėje erdvėje dominuojančių „nepriklausomų“ apžvalgininkų veiklos.

Teigiama, jog kai kurie iš jų dirba tikrai ne Ukrainos naudai.

Tikime, kad ateis diena, kai praregės ir mūs kaimuko „analizių virėjai“.