Kaip Rusijai sekasi kiršinti Lenkiją

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/08/14/ka... 2023-08-15 18:45:00, skaitė 459, komentavo 2

Kaip Rusijai sekasi kiršinti Lenkiją

Geopolitinė padėtis

Lenkijos gynybos ministras Mariušas Blaščakas Jarylovkoje, Lenkijos rytuose susitiko su kariais, neseniai dislokuotais netoli sienos su Baltarusija.

Kalbėdamas apie grėsmes šaliai, jis patvirtino, kad dar padidino sieną su Baltarusija saugančių karių skaičių, nes būtina atgrasyti nuo „destabilizuojančių prorusiškos kaimynės veiksmų“.

„Nėra jokių abejonių, kad Baltarusijos režimas bendradarbiauja su Kremliumi ir kad išpuoliais Lenkijos pasienyje siekiama destabilizuoti mūsų šalį“, – sakė Blaščakas, pabrėždamas, kad Baltarusijos veiksmai „kelia grėsmę mūsų saugumui“ ir dėl šios priežasties Lenkija didina savo „atgrasymo potencialą“.

Pasienyje su Baltarusija artimiausiu metu bus dislokuota iki 10 000 Lenkijos kariuomenės ir teritorinės gynybos karių, be įprastų sienos apsaugos pajėgų. Dalis jų patruliuos, kiti bus nuolatinėje parengtyje, taip pat kartu aktyviai mokysis atremti galimas provokacijas.

Tuo tarpu politpatologai ir reitingų virtuozai tvirtina, kad visas šis Lenkijos demaršas ir pozavimas kariais prie sienų yra tik rinkimų triukas. Esą Lenkijos konservatyvi valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ spalio 15 d. vyksiančiuose parlamento rinkimuose sieks beprecedentės trečios kadencijos ir būtent todėl bando įrodyti, kad rimtai rūpinasi šalies saugumu.

Vyriausybė neva perka karinę įrangą ir ginklus už milijardus dolerių, taip pat iš JAV ir Pietų Korėjos tik tam, kad apdumtų rinkėjams akis.

Net jeigu tai ir tiesa, ir Lenkija veiksmais demonstruodama pasirengimą duoti rimtą atsaką bet kokioms galimoms provokacijoms pasienyje neva tik nori nuraminti savo piliečius, mes sveikiname kaimynų šalies sprendimų priėmėjus.

Grėsmės yra rimtos, Rusijos pajėgos – reguliarios ir samdinių „Vagner“ pavidalu – yra dislokuotos Baltarusijoje, o apsišaukėlis Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, priešingai nei daugelis tikinčių, visiškai nėra savarankiškas ir klauso nurodymų iš Kremliaus.

Tokiomis aplinkybėmis, kai gatvėje šlaistosi nepakaltinami prievartautojai ir banditai, protingas žmogus užsirakina duris ir šalia jų pasikabina graižtvinį.

Durnelis gi, juokiasi iš protingo žmogaus atsargumo ir sako, kad jis tik nori pasirodyti prieš savo žmoną ir vaikus, o savo paties sunerimusią šeimą apšaukia esant panikieriais.

Karo nusikaltėliai Maskvoje ir toliau nuolat reiškia nepagrįstus kaltinimus, kad Lenkija ir Lietuva ketina aneksuoti vakarinius Ukrainos regionus. Rusijos propagandos mašina sunkiai dirba siekdama parodyti, kad Lenkija tapo „kolektyviniu Rusijos priešu“ dėl savo paramos Ukrainai ir dėl to, kad Vakarų karinė įranga, siunčiama į Ukrainą, keliauja per Lenkiją.

Kol kas pagrindinis FSB ir GRU darbas – sukiršinti Varšuvą, kad ši sumažintų karinę paramą Ukrainai ir priverstų Lenkijos politikus tylėti bei bijoti Rusijos ir Baltarusijos provokacijų – eina šuniui ant uodegos.

Varšuva ir kalbomis, ir veiksmais aiškiai rodo savo tvirtą stuburą. Jos tvirta pozicija dėl Rusijos samdinių buvimo Baltarusijoje ir dėl Artimųjų Rytų bei Afrikos migrantų, bandančių nelegaliai kirsti Baltarusiją, yra pavyzdinė.

Mes tik pridursime, kad Maskva ir Minskas per bulvių kolūkio pirmininką Lukašenką ne ruošiasi, bet jau vykdė hibridinį karą, kurio tikslas buvo sukelti nestabilumą Vakaruose, prie sienos gabenant migrantus. Labai tikėtina, kad tas ir vėl bus daroma.

Reikšmingi postūmiai

Rusijos karo nusikaltėlių artilerijai apšaudžius kaimus pietiniame Ukrainos Chersono regione žuvo septyni žmonės, dar apie 15 buvo sužeisti. Šyroka Balkos kaime rusų artilerija nužudė penkis žmones, įskaitant keturių asmenų šeimą su 12 metų sūnumi ir trijų savaičių mergaite. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pažadėjo:

„Kiekvienas sunaikintas okupantas, sudeginta kiekviena rusų technika, ugnis vietoj jų būstinių ir sandėlių, labai iškalbingi dūmai ant Kerčės tilto ir dar daugiau – visa tai įrodo, kad mes nepaliksime nė vieno Rusijos nusikaltimo“.

Per dieną regionas buvo 17 kartų apšaudytas Rusijos kariuomenės ugnimi. Vietos karinė administracija pirmadienį regione paskelbė gedulo dieną.

Rusijos karo nusikaltimų ministerija pranešė, kad Rusijos karo laivas „Vasilijus Bykovas“ paleido įspėjamuosius šūvius ir įsilaipino į su Palau vėliava plaukiojantį krovininį laivą „Sukru Okan“ Juodojoje jūroje. Ministerija teigė, kad sausakrūvis laivas nereagavo į prašymą sustoti patikrinimui sekmadienį.

„Siekiant priverstinai sustabdyti laivą, buvo atidengta įspėjamoji ugnis iš automatinių ginklų“, – teigė ji. Rusijos kariai į laivą desantavosi iš sraigtasparnio Ka-29. „Inspektavimo grupei baigus darbą laive, laivas „Sukru Okan“ toliau plaukė į Izmailo uostą“.

Ministerija teigė, kad krovininis laivas plaukė į Ukrainos Izmailo uostą, tačiau „Refinitiv“ laivybos duomenys rodo, kad krovininio laivo paskirties vieta yra Rumunijos Sulinos uostas, kuris yra netoli Izmailo.

Tačiau „InformNapalm“ teigia, kad Rusijos Federacija tiesiog eilinį kartą dezinformavo, kai pranešė, kad Juodojoje jūroje apšaudė sausakrūvį laivą „Sukra Okan“.

Incidento liudininkais tapę kito laivo jūreiviai teigia, kad rusai ugnies neatidengė. Be to, okupantams nepavyko apžiūrėti sausakrūvio laivo, nes įgula nepakluso reikalavimams nutraukti judėjimą, tik laikinai pakeitė kursą Turkijos teritorinių vandenų kryptimi.

„Nebuvo nei sraigtasparnio, nei įspėjamųjų šūvių. Buvo tik rusų grasinimai per radiją. Laive „Sukra Okan“ buvo turkų įgula, kuri „dėjo varžtą“ ant grasinimų ir nepakluso. Todėl rašeivos melavo apie „sėkmingą laivo patikrinimą“, – pažymėjo „InformNapalm“.

Kijevo pajėgos padarė pažangą pietuose, užėmė neįvardytas teritorijas ir iš dalies sėkmingai įsitvirtino netoli Robotynės kaimo. Ukrainos pajėgų pietuose vadas generolas Oleksandras Tarnavskis, turėdamas omenyje pietinį frontą, rašė: „Yra išlaisvintų teritorijų. Gynybos pajėgos dirba.“

Generalinis štabas nurodė, kad per parą įvyko 33 koviniai susirėmimai ir pažymėjo, kad Ukrainos gynybos pajėgos tęsė puolamąją operaciją Melitopolio ir Berdiansko kryptimis.

Šią naktį okupantai eilinį kartą surengė raketų ir dronų lietų Odesos apylinkėse. Informacija tikslinama.

Trumpai

Šė Korėjos diktatorius riebuilis Kimas vėl apžiūrėjo pagrindines šaudmenų gamyklas ir nurodė smarkiai padidinti raketų ir kitų ginklų gamybą, pranešė valstybinė žiniasklaida, o Pietų Korėjos ir JAV kariuomenės paskelbė, kad kitą savaitę pradės dideles pratybas, skirtas bendriems pajėgumams prieš Šė Korėjos branduolines grėsmes tobulinti.

Kimo siekis gaminti daugiau ginklų taip pat susijęs su tuo, kad teroristinės Rusijos gynybos ministras paprašė parduoti daugiau ginklų Rusijai karui su Ukraina.

Lenkijos valdančioji partija nori per referendumą paklausti rinkėjų, ar jie pritaria tam, kad būtų priimti „tūkstančiai nelegalių imigrantų iš Artimųjų Rytų ir Afrikos“ pagal Europos Sąjungos perkėlimo planą, sekmadienį pareiškė Lenkijos ministras pirmininkas. Mateušas Moravieckis paskelbė referendumo klausimą naujame vaizdo įraše, paskelbtame socialinėje žiniasklaidoje.

Armėnija paragino JT Saugumo Tarybą surengti skubų posėdį dėl blogėjančios humanitarinės padėties Azerbaidžano Kalnų Karabacho regione, kuriame daugiausia gyvena armėnai.

Nuo gruodžio mėnesio Azerbaidžanas užblokavo vienintelį kelią, vedantį iš Armėnijos į Kalnų Karabachą, ir taip smarkiai apribojo maisto, medikamentų ir kitų būtiniausių prekių tiekimą į regioną, kuriame gyvena apie 120 000 žmonių.

Grupuotė „Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už pasalą Sirijos rytuose, per kurią žuvo ir buvo sužeista dešimtys karių, o opozicijos aktyvistai teigė, kad žuvusiųjų skaičius šeštadienį išaugo iki mažiausiai 33, nes kai kurie sužeistieji mirė. Šis išpuolis yra vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių ekstremistų išpuolių šiais metais.

Rusijos karo nusikaltimų ministras Sergejus Šoigu Arktyje patikrino karinę infrastruktūrą, taip pat „pasirengimą veiksmams saugant ir ginant svarbius objektus“, pranešė/dezinformavo ministerija.

Į Arkties vandenyną išvyko būrys karo laivų, įskaitant eskadrinį minininką „Viceadmirolas Kulakovas“, desantinį laivą „Aleksandras Otrakovskis“ ir gelbėjimo vilkiką „Altaj“, nurodė ministerija.

Šis sujudimas yra penktadienį pradėtų karinių mokymų dalis, kurių tikslas esą parengti veiksmus, skirtus Rusijos suverenitetui Šiaurės jūrų kelio vandenyse apsaugoti, pranešė teroristų laivynas.

Keista, negi tos surūdijusios geldos iš tiesų paliko savo srutų duobes, kurias vadina jūrų uostais?