Seimo nariai kreipėsi į Vilniaus merą ir Genocido centro vadovą, atkreipdami dėmesį į ydingą Venclovų muziejaus veiklą

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/08/22/se... 2023-08-22 19:55:00, skaitė 361, komentavo 1

Seimo nariai kreipėsi į Vilniaus merą ir Genocido centro vadovą, atkreipdami dėmesį į ydingą Venclovų muziejaus veiklą

Rugpjūčio 21 d. Seimo nariai Laurynas Kasčiūnas ir Audronius Ažubalis kreipėsi į Vilniaus merą Valdą Benkunską ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centro (LGGRTC) generalinį direktorių Arūną Bubnį pastebėdami, kad „pastaruosius penkiolika metų prie Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos veikiantys Venclovų namai-muziejus veikia ydingai“.

Seimo nariai nurodo, kad nesirūpinama minėto muziejaus istorinio turinio ir faktų kokybe, „Venclovų gyvenimo faktai dažnai yra nepilni, nutylimi arba tiesiog iškreipiami, klaidina visuomenę ir tarnauja ne lietuvių tautos ir Lietuvos valstybės interesams“.

„Venclovų muziejus yra, ko gero, vienintelis Lietuvoje išlikęs muziejus, kuriame iki šiol priglaudžiami ne tik kolaborantai, bet ir valstybę išdavę asmenys. Nutylima jų aktyvi veikla prieš Lietuvą ir lietuvių tautą.

Antanas Venclova | wikipedija.org nuotr.

Antanas Venclova | wikipedija.org nuotr.

Kreipiamės į Vilniaus miesto merą Valdą Benkunską ir LGGRTC generalinį direktorių Arūną Bubnį, kad būtų imtasi atitinkamų priemonių peržiūrint Venclovų muziejaus Vilniuje turinį, kruopščiau, remiantis išsaugotais archyvais ir dokumentais, atnaujinant Venclovų ir kitų muziejuje pristatomų asmenų biografijas ir kitus istorinius faktus“, – sako Seimo narys A. Ažubalis.

„Natūralu, kad istorija yra labai svarbus objektas ir Lietuvos nacionalinio saugumo požiūriu. Taip pat natūralu, kad Lietuva turi labai aiškiai matyti, kas bandoma padaryti su mumis ir kaip šioje situacijoje elgtis“, – atkreipia dėmesį Seimo narys L. Kasčiūnas.

Anot Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko, valstybių, ypač Vidurio Rytų Europos, istorinė atmintis yra be galo svarbus veiksnys – taip pat ir tapatybės formavimui.

Pasak politiko, akivaizdu, kad politinės jėgos, kurios užsiima tos tapatybės formavimu, kontroliuoja kultūrinėje, geopolitinėje erdvėje vykstančius politinius procesus, todėl Venclovų muziejaus ir panašias problemas būtina kuo greičiau ir efektyviau spręsti.

Venclovų namai-muziejus Vilniuje | wikipedija.org nuotr.

Venclovų namai-muziejus Vilniuje | wikipedija.org nuotr.