"Ne jūsų, o rusų!“: Putinas pradeda sukti kiaušus oligarchams-išdavkams

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-08-23 22:01:00, skaitė 927, komentavo 17

Rusijos oligarchato epocha pamažu, tačiau užtikrintai, juda link pabaigos kiek tiesiogine, tiek perkeltine prasme. Praėjusią savaitę nutiko keletas įvykių, kurie iš pirmo žvilgsnio vargu ar atrodė niekaip nesusiję, bet kaip vėliau išryškėjo tam tikra logika, kuri juos sieja.

Yra žinoma, kad Rusijos oligarchai aktyviai naudojosi spraga dėl valiutos pardavimo biržoje, kurią jiems suteikė šalies finansinės valdžios institucijos. Šis mechanizmas ilgą laiką egzistavo išlikdamas šešėlyje. Tačiau praėjus metams mėnesinių valiutos pardavimo apimtys biržoje sumažėjo daugiau nei tris kartus.

Laikas, kada kas mėnesį eksportuotojai į biržą išleisdavo iki 20 mlrd. dolerių, užleido vietą dabartiniams 6 mlrd. Atsakymas į klausimą, kodėl rublis taip susilpnėjo, slypi šiame pokytyje. Juk pajamos iš eksporto nesumažėjo 3 kartus.

Per susitikimą su Putinu buvo išsiaiškinti „kaltieji“, pirmiausia trąšų gamintojai. Pagrindiniai tarp jų yra:

- Eurochim

- Fosagro

- Uralkalij

- Akron

- Uralchim

Jų vadovai tapo aktyvų (turto) nacionalizavimo proceso figurantais, kuris prasidėjo nuo Eurochim savininko Andrejaus Melničenko. Jis jau seniai nustojo būti Rusijos mokesčių rezidentu, turi kompanijų ofšorose  ir JAE pilietybę.

Ekspertai padarė išvadą, kad sprendimas uždėti Melničenkos aktyvams nacionalinę kontrolę yra paaiškinamas jo ilgalaikiu išvykimu iš Rusijos ir nenoru paklusti šalies valdžiai.

Žurnalo „Forbes“ reitinge Andrejus Melničenko buvo užėmęs pirmą vietą tarp Rusijos oligarchų pagal aktyvus (25,2 mlrd. USD). Rusijos generalinė prokuratūra apkaltino jį pažeidus antikorupcinius įstatymus perkant energetinius aktyvus.

Turto perdavimą jo šeimos nariams užsienio valdžia taip pat vertina kaip bandymą išsisukti nuo atsakomybės.

Įdomu tai, kad didžiausios pasaulyje burinės jachtos likimas, priklausančios Melničenko, taip pay atsidūrė pavojuje. Burinė jachta "A" areštuota už skolas vokiečių laivų statytojams. Tai yra jo pirmenybės prabangai įkūnijimas.

Šalies valdžia daug labiau vertina Melničenkos rusišką turtą nei jo ekstravagantiškus skonius. Pažymėtina, kad net Šveicarija atėmė iš jo leidimą gyventi, o Vokietija areštavo jo jachtą.

Įvykiai aplink Melničenką - Tai tik vienas pavyzdys patriotizmo stokos iš kai kurių Rusijos oligarchų pusės. Jie pasirinko asmeninės naudos kelią, pirmenybę teikė užsienio šalims ir ofšorinėms kompanijoms. Tokie pokyčiai atskleidžia praktikos, kuri ilgą laiką leido oligarchams apeiti nacionalinius interesus, pažeidžiamumą.