Kiek tarp mūsų, kalbomis remiančių Ukrainą, veiksmais remia Rusiją?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/08/26/ki... 2023-08-26 18:33:00, skaitė 482, komentavo 7

Kiek tarp mūsų, kalbomis remiančių Ukrainą, veiksmais remia Rusiją?

Geopolitinė padėtis

Vakar žurnalistams paskelbus savo tyrimą paaiškėjo, kad Estijos premjerės Kaja Kalas vyras Arvo Halikas netiesiogiai vykdė verslą Rusijoje.

Tai yra rimtas smūgis 46 metų Estijos vyriausybės galvai, kuri visą laiką nuo invazijos pradžios buvo viena iš aršiausių Ukrainos rėmėjų, nuolat raginanti visas ES bendroves nutraukti verslą su Rusija.

Opozicija išsyk paragino Kalas atsistatydinti, o centro dešiniųjų, trijų partijų, koalicinės vyriausybės nariai paprašė pateikti daugiau atsakymų dėl vyro Haliko veiklos.

Pastarasis pareiškė, kad tuoj pat parduos savo 25 proc. pervežimo bendrovės „Stark Logistics“, kuri dirba su Rusijoje veikiančia Estijos įmone, akcijų paketą.

Jis taip pat sakė, kad atsistatydins iš bendrovės vyriausiojo finansininko pareigų ir pasitrauks iš valdybos.

„Tikėjome, kad elgiamės teisingai, padedame teisingiems žmonėms ir gelbėjame gerą Estijos įmonę, kitaip nebūtume to darę“, – rašoma Haliko pareiškime. Jis taip pat tvirtino, kad jo žmona „nežinojo apie mano verslo veiklą“.

Šis teiginys skamba labai keistai, nes „nieko nežinanti žmona“ suteikė 350 000 eurų paskolą kontroliuojančiajai bendrovei, kuriai priklauso „Stark Logistics“ akcijų paketas.

„Mano bendrovė šią sumą ir likusį kapitalą panaudojo įvairioms finansinėms investicijoms – tačiau šių investicijų esmė niekada nebuvo mūsų diskusijų objektas. Vasarą paskola buvo grąžinta“, – sakė jis.

Mūsų nestebina, kad Rusijos aštuonkojis yra tvirtai supančiojęs verslą Vakaruose. Kaip gi kitaip. Kremlius ilgus metus darė viską, kad Europa būti visiškai bejėgė ir nuo jo priklausoma: energetiškai, finansiškai, netgi kultūriškai – rengiant visokius „Mis ex-Sovietų Sąjunga“ šou, skandinant sotų ir tingų vakarietį russkij mir syvuose, jo ir jo vaikų smegenis užkrečiant sunkiai pagydomu „Maša i medved“ virusu.

Nenuostabu ir tai, kad garsiai ir daug apie paramą Ukrainai kalbantys politikai, dažniausiai tą daro todėl, kad dabar taip reikia.

Ypač rytiniame NATO flange, Baltijos šalyse, kurių piliečiai jautriai išgyvena ukrainiečių, kovojančių su agresore Rusija, vargus.

Juk tik visiškas politikos analfabetas neišnaudotų emociškai poliarizuotos rinkėjų masės savo paties reitingams kelti.

Mums netgi nėra keista, deja, kad kai kurie politikai ne tik nenutraukia verslo Rusijoje, bet ir toliau jį plečia, o uždirbdami kruvinus pinigus rinkėjams – baudžiauninkams krabo papročiu aiškina, kad pinigai nekvepia, o verslas, kaip ir sportas ar kultūra, neturi nieko bendra su politika ir karu.

Visi šie dalykai mums labai gerai suprantami – toks yra vergo mąstymas, tokia yra jo gyvenimo, jo menko pasaulėlio realybė. Jis vergauja baldams, vergauja socialiniam statusui, vergauja populiarumui, reitingams, valdžios pojūčiui.

Tokiam žmogui nėra jokių moralės klausimų. Klausimas, kas teisinga, ir kas ne, yra ne tik absurdiškas, jis jiems – beprasmis, kaip daugeliui tautiečių kelio ženklas mieste ribojantis greitį.

Nes prilėtinama ne todėl, kad lekiant kaip akis išdegus, galima užmušti per gatvę einančius pėsčiuosius arba sukelti avarines situacijas, prilėtinama tik todėl, kad už tai gali nubausti.

Visa tai stebint ir labai aiškiai suvokiant, mums tik kyla retorinis klausimas – kiek tokių politikų yra ne tik toli Vakaruose, bet ir čia, mūsų pašonėje?

Garsiai rėkiančių apie pergalę Ukrainoje ir rėmimą jos iki pabaigos, tuo pat metu tyliai darančių savo biziniuką su žudikais ir karo nusikaltėliais Kremliuje?

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos karinės žvalgybos agentūra GUR vakar pranešė, kad Ukrainos dronai smogė Rusijos karinei bazei aneksuoto Krymo gilumoje, o gyventojai pranešė apie aukas, sprogimus ir uždarytus kelius.

Ankstų penktadienio rytą Rusija pranešė apie vieną didžiausių koordinuotų Ukrainos oro antskrydžių virš Rusijos kontroliuojamos teritorijos, tačiau teigė, kad oro gynybos sistemos numušė visus 42 dronus, atakavusius Krymą, jiems dar nespėjus pataikyti į taikinius.

Ukrainos žvalgybos pareigūnai sakė, kad ataka smogė Rusijos 126-ajai pakrančių gynybos brigadai, įsikūrusiai Perevalnoje mieste, esančiame daugiau kaip už 200 km nuo Ukrainos kontroliuojamos teritorijos. „Patvirtiname, kad buvo smūgis“, – sakė GUR atstovas Andrijus Jusovas.

Su šiuo labai sveikiname ukrainiečius ir primename, kad civiliai driskiai iš Rusijos Kryme dar turi laiko susikrauti lagaminus ir judėti link stoties, iš kurios traukiniai ir autobusai dar gali išvežti skylės, vadinamos Rusija, link.

Nes labai gali būti, kad galimybių tą padaryti langas netrukus užsivers. Negrįžtamai.

Per dieną visoje fronto linijoje įvyko daugiau kaip 40 karinių susirėmimų. Priešas puolė ir žengė į priekį penkiomis rytinio fronto kryptimis, tačiau veiksmai buvo nesėkmingi, pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Limano kryptimi priešas nesėkmingus puolamuosius veiksmus vykdė Novogorovkos ir Belogorovkos vietovėse Lugansko srityje, Bachmuto kryptimi – Orechovo-Vasiljevkos, Ivanovskoje ir Kleščevkos vietovėse Donecko srityje, Avdejevkos kryptimi – Pervomajskoje vietovėje Donecko srityje.

Generalinio štabo duomenimis, Šachtiorsko kryptimi gynėjai sėkmingai atrėmė Rusijos karių atakas ties Ugledaru Donecko srityje.

Marinkos kryptimi gynybos pajėgos toliau stabdo Rusijos karių puolimą Marinkos vietovėje Donecko srityje.

Okupantai toliau vykdo oro antskrydžius ir apšaudo iš artilerijos bei minosvaidžių Ukrainos gynėjų pozicijas ir gyvenvietes. Daugiausia smūgių ukrainiečių gynėjai patyrė Bachmuto, Limano, Seversko ir Slobožansko kryptimis.

Tuo pat metu Ukrainos gynybos pajėgos tęsia puolamąją operaciją Melitopolio kryptimi.

Trumpai

Taivano gynybos ministerija ryte pranešė, kad Kinija išsiuntė prie salos dešimtis lėktuvų ir laivų, praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Jungtinės Valstijos patvirtino 500 mln. dolerių vertės ginklų pardavimą Taivanui.

Gynybos ministerija pareiškime nurodė, kad per 24 valandas nuo penktadienio 6 val. ryto iki šeštadienio 6 val. ryto buvo aptikti 32 Liaudies išlaisvinimo armijos orlaiviai ir devyni karinio jūrų laivyno laivai.

Iš jų 20 orlaivių kirto Taivano sąsiaurio vidurio liniją arba pažeidė Taivano priešlėktuvinės gynybos identifikavimo zoną.

Atsakydamas į tai, Taivanas pavedė savo lėktuvams, laivams ir raketų sistemoms reaguoti į šią veiklą, pranešė kariuomenė.

Kremlius pareiškė, kad Vakarų prielaidos esą Jevgenijus Prigožinas buvo nužudytas jo įsakymu, yra „absoliutus melas“. Rusijos aviacijos institucija teigė, kad „Vagnerio“ vadas J. Prigožinas buvo privačiame lėktuve, kuris trečiadienio vakarą sudužo į šiaurės vakarus nuo Maskvos, ir niekas neišgyveno.

Kadangi bet kokie Kremliaus pareiškimai turi būti vertinami kaip melas ir dezinformacija, čia jį įdedame būtent tik todėl, kad galėtume apie tai jums priminti.

Liepos 26 d. perversmo metu valdžią perėmusi Nigerio chunta vakar įsakė Prancūzijos ambasadoriui Silvenui Ite (Sylvain Itte) per 48 valandas išvykti iš šalies.

Kaip ir neseniai įvykdyti perversmai kaimyniniuose Burkina Fase ir Malyje, mūsų vertinimu, karinis perversmas Nigeryje buvo sustyguotas SVR ir remiamas „Vagner“ grupuotės, t.y. – Kremliaus pajėgų.

Italijos šiauriniame Milano mieste trečiadienį užfiksuotas naujas vidutinės paros temperatūros rekordas – 33 Celsijaus. Tai buvo karščiausia diena nuo 1763 m., kai Milano Brera meteorologijos stotis pradėjo registruoti temperatūrą.

Ankstesnis Milano rekordas – 32,8 C – buvo užfiksuotas 2003 m. rugpjūčio 11 d.

Karštis, potvyniai, gaisrai, badas, migrantai, karai, ligų protrūkiai. Viskas tarpusavyje susiję, viskas turi savo priežastis ir pasekmes.

Pagrindinė visų žmonijos negandų, nelaimių, skausmo, prievartos, sielvarto priežastis – nepasotinamas žmogaus ego, kuriam regisi, kad didžiausią vertybę – baldą – jis gali nusinešti į kapus.

Lietuvoje

Mūs kaimukas skęsta dezinformacinių ir patiklų klikintoją pritraukiančių antraščių cunamyje. Po šiomis antraštėmis skelbiami tekstai atitinka geriausius konspiracinių teorijų ir horoskopų rengimų kriterijus.

Ekspertai ir jais apsišaukę nevykėliai, prisipompavę informacinio marmalo, dėlioja savo aiškinimus apie įvykius ir reiškinius, kurių nėra, niekada nebuvo ir būt negalėjo.

Net krepšinis – antra kaimukio religija – laikinai ir nepelnytai palikta nuošalyje.

Mielieji, savaitgalis. Ir dar toks šiltas, prieš artėjantį rudenį, naujus kamščius miestuose, pirmokus su kardeliais rankose, kipiaisus ofisuose ir naujas marketingo strategijas galvose.

Chaoso visiems bus užtektinai. Pailsėkit.

Jei perskaitėt šią apžvalgą iki čia, viskas, jūs viską žinot (šypt, šypt). Išjunkite kompiuterį, atjunkite telefoną ir eikit į gamtą, eikit bendraukit gyvai, eikit nieko neveikit, eikit tiesiog pasidžiaukit, kad esat.