Kodėl nacių kolaborantai skirtingai vertinami Ukrainoje ir Lietuvoje?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-09-07 15:55:00, skaitė 557, komentavo 3

Kodėl nacių kolaborantai skirtingai vertinami Ukrainoje ir Lietuvoje?

Gal kas nors man gali paaiškinti, kodėl nacių kolaborantai smerkiami Lietuvoje, o Ukrainoje - garbinami? Būtų siaubinga, jei taip darytų ukrainiečiai, bet kai taip elgiasi Ukrainos žydai, šios šalies Prezidentas, tyli Ukrainos rabinai, tai jau visiškas nesusipratimas, nes Rusijos propaganda nacizmo Ukrainoje naratyvą naudoja, kaip pagrindinį ideologinį ginklą prieš Ukrainą! Rusijos skelbiamas karo tikslas – Ukrainos denacifikavimas.

Arkadijus Vinokuras LRT reiškia savo griežtą poziciją dėl nacių kolaborantų Lietuvoje: 

“Nacių kolaborantų garbinimas – Lietuvos dešiniųjų radikalų būdas brukti visuomenei savo profašistines, autoritarines idėjas ir šitaip užkirsti kelią istorinei tiesai.

Kartu bandoma išvengti akivaizdaus tapatinimo su naciais, daužomasi į krūtinę, jie esą prieš antisemitizmą, gerbia Holokausto aukas, išsijuosę kritikuoja nacius ir fašistus, bet garbina „didvyrius“, kvietusius organizuoti fašistinę revoliuciją Lietuvoje. Kvietusius varyti žydus (ir ne tik) bei naikinti juos”.

Persikelkim 1.5 tūkst. km., į Ukrainos sostinę Kijevą, ir čia matome diametraliai priešingą poziciją nacių kolaborantų ir jų garbintojų atžvilgiu. Kaip taip gali būti, kad vokiečių nacių kolaborantai Ukrainos valdžios yra garbinami, jų vardais vadinamos aikštės ir gatvės, statomi paminklai, tai daro net žydų tautybės Ukrainos prezidentas, o Lietuvoje žydų bendruomenė deda pastangas, kad tokių žmonių vardai būtų kuo greičiau ištrinti iš istorijos?

snimok-jekrana-2022-04-05-v-01_37_22.webp

Vakar Rusijos Prezidentas Vladimiras Putinas per vaizdo konferenciją surengė Rusijos "Pergalės" organizacinio komiteto posėdį, kuriame dalyvavo ir vyriausias Rusijos rabinas Berl Lazaras. Pastarasis  priminė, kad Holokausto aukomis tapo daugiau kaip šeši milijonai žmonių. Tuo pat metu, pažymėjo Berl Lazar, Europoje ir kaimyninėse šalyse vėl kyla antisemitizmo banga. Rabinas ragino kovoti ne tik su politiniais, bet ir su ideologiniais reiškiniais.

"Turime įžvelgti ryšį tarp tragiškų praėjusių metų įvykių ir šiandienos", - komentavo rabino pareiškimą V. Putinas.

Ką Putinas sakė apie žydus ir nacius? (žiūr.video)

https://www.youtube.com/watch?v=7pQeYal16is

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad "vietiniai nacionalistai ir antisemitai" per Didįjį Tėvynės karą Ukrainos teritorijoje išžudė 1,5 mln. žydų. Tai jis pasakė per Rusijos pergalės organizacinio komiteto posėdį. 

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos valdžia pradėjo dažniau daryti tokius pareiškimus. Kaip pažymi Meduza, 2022 m. gegužę Rusijos užsienio reikalų ministerija apkaltino Izraelio vyriausybę remiant "neonacių režimą Kijeve", o 2023 m. sausį užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas palygino JAV politiką Rusijos atžvilgiu su Hitlerio veiksmais per Holokaustą.

AVvXsEhpzyZof4b-enFZm80VzVo_bITGzn41dG14GxLIE3PAbW8kbCEI0yqpJ0hm4oqlDYOgMnKFP4sXaPgb6E-VREs2ngGd05U523aK4S1QuCiPV46peSfuz8N1M_cAMJb2GCZTFDlpbKFzwTP7yrZ9hhdQB9CiTD3D0fkbSaKeiv1f2dSGX2b8wGDdoeegWKw=w477-h278

Putinas apie Zelenskį: šlykštu, kad etninis žydas slepia nacizmo šlovinimą

https://www.youtube.com/watch?v=Cp2L0hLHkSo

Žurnalistas A. Zarubinas parodė vaizdo įrašą su Rusijos prezidento Vladimiro Putino komentarais apie Ukrainos prezidentą Vladimirą Zelenskį, kuriame jis paliečia Ukrainos vadovo tautybę.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad "Vakarų manipuliatoriai į Ukrainos vadovo postą pastatė etninį žydą", kad "paslėptų antihumanišką šiuolaikinės Ukrainos prigimtį".

"Dėl to situacija tampa labai bjauri, kad etninis žydas dangsto nacizmo šlovinimą ir tuos, kurie savo laiku Ukrainoje vadovavo holokaustui, o tai yra pusantro milijono žmonių išnaikinimas. Ir tai geriausiai supranta paprasti Izraelio piliečiai. Pažiūrėkite, ką jie kalba internete", 

- sakė V. Putinas. Jis nepaaiškino, ką konkrečiai izraeliečiai kalba internete.

Prieš nacių garbinimo politiką Ukrainoje yra aštriai pasisakęs buvęs Izraelio žvalgybos "Nativ" vadovas, generolas Jakovas Kedmi, rabinas Michailas Finkelis ir kt. žymūs žydai.

Mano nuomone, būtų draugiškas žestas iš Lietuvos politikų ir žydų bendruomenės pusės, jei jie pasmerktų nacizmą ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje, iš kur į Lietuvą atvyko šimtas tūkstančių šios šalies piliečių, kurių dalis, galimai, prijaučia nacistinei ideologijai. Ukrainos denacifikavimas padėtų išmušti visus kozirius iš Ukrainos valstybės okupantų rankų.

LRT nuotrauka.