Ukraina reikalauja sugrąžinti pabėgusius karo prievolininkus. Lenkija bendradarbiauja, Austrija atsisako

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-09-08 17:25:00, skaitė 946, komentavo 3

Ukraina reikalauja sugrąžinti pabėgusius karo prievolininkus. Lenkija bendradarbiauja, Austrija atsisako

Vakar Lietuvos spauda pranešė, kad Ukrainos pasieniečiai nuo karo pradžios daugiau kaip 20 000 šaukiamojo amžiaus vyrų sutrukdė palikti šalį. 

„Nuo praėjusių metų vasario 24 d. pasieniečiai sulaikė apie 14 600 asmenų, norėjusių neteisėtai išvykti iš Ukrainos“, – antradienį informavo Ukrainos pasienio apsaugos atstovas Andrijus Demčenka. Dar 6 200 vyrų pričiupti su suklastotais leidimais išvykti.

Demčenkos žodžiais, bėgliai sulaikyti daugiausiai prie sienos su Rumunija ir Moldovos Respublika. Tai pagrinde 18–60 metų amžiaus vyrai.

Pranešama, kad Ukrainoje paskelbus visuotinę mobilizaciją, 18–60 metų amžiaus vyrams uždrausta išvykti iš šalies. Vis dėlto Eurostato duomenimis, 27 ES šalyse, taip pat Norvegijoje, Šveicarijoje ir Lichtenšteine kaip pabėgėliai registruoti daugiau kaip 650 000 Ukrainos vyrų, kurių amžius nuo 18 iki 64 metų. Kyjivas svarsto reikalauti, kad ES šalys išduotų neteisėtai išvykusius šauktinius. Ukrainoje klesti atleidimo nuo tarnybos dokumentų pardavimas. Po prezidento Volodymyro Zelenskio įsakymu surengtos reidų ir areštų bangos šaukimo į kariuomenę skyriuose tokių dokumentų kaina, teisėsaugos duomenimis, jau viršija 10 000 eurų.

AVvXsEhKJfNceffop8-mLXb-vLKwkWNVWc_or2t5MIzoibxeokvKWUuEZB6JfcwsR-Nfng-D6Tzq2GPN03H1EqCad6quPqwMSPXG9LUTxJdxD7h6BmpMnUWL_JMIBy6fOVSWeiOwcjBx6n5kp5k3AK6nI2ZcpIASPPx3a6W_ZsjgeVMPoVZjHPTypTH_G-oE63c=w518-h324

Lenkija

Lenkijos dienraštis "Rzeczpospolita" savitės pradžioje informavo, kad mūsų kaimynė pradėjo išduoti Ukrainai savo piliečius, susijusius su neteisėtu žmonių gabenimu. Kai kuriuos ukrainiečius Lenkija jau perduoda tarnyboms prie Dniepro.

Po 2022 m. vasario 24 d. į Lenkiją atvyko ir pradingo 80 000 šaukiamojo amžiaus Ukrainos vyrų. "Vienas asmuo galėjo kirsti sieną iki kelių šimtų kartų", - nurodo Pasienio apsaugos KG atstovė spaudai leitenantė Anna Michalska. Tačiau atėmus išvykimus iš įvažiavimų, Lenkijoje lieka apie 80 000 ukrainiečių, kuriems potencialiai gali būti taikoma mobilizacija šalyje.

"Tai svarbus skaičius Ukrainai, nes šie asmenys gali būti mobilizuoti ir padidinti mūsų ginkluotųjų pajėgų gretas, taip sustiprindami mūsų gynybą ir saugumą", - sako Ukrainos Aukščiausiosios Rados Nacionalinio saugumo, gynybos ir žvalgybos komiteto atstovas Fediras Venislavskis. Jis neatmeta galimybės, kad Ukrainos prokuratūra gali patraukti baudžiamojon atsakomybėn savo piliečius užsienyje pagal iškeltas baudžiamąsias bylas. Kita vertus, kai kurie iš jų nelegaliai pabėgo per vadinamąją "žaliąją sieną", o per Dnieprą nuolat sulaiko dalyvaujančius tarpininkus.

"Norėdama tokius vyrus įvežti į šalį, Ukraina turi išduoti tarptautinį kaltinamąjį raštą kiekvienam iš jų. - Jei tokį užsienietį sustabdysime, pavyzdžiui, eiliniam patikrinimui kelyje, mūsų KSIP sistema (Nacionalinė policijos informacinė sistema - aut. pastaba) parodys, kad tai Ukrainos prokuratūros patrauktas baudžiamojon atsakomybėn asmuo, nes ten yra Interpolo duomenys. Tokį asmenį sulaikome ir informuojame prokuratūrą. Lenkijos teismas sprendžia, ar jis bus išduotas", - pasakoja policijos nuovados atstovas spaudai inspektorius Mariuszas Ciarka.

Ukrainos piliečiai, kuriuos Lenkija jau išdavė Kijevui

Remiantis informacija, kurią "Rzeczpospolita" gavo iš Pasienio apsaugos tarnybos, paaiškėjo, kad Lenkija pagal susitarimą su Ukraina jau dabar išsiunčia šios šalies piliečius, kurie yra susiję su nelegalių imigrantų gabenimu į Europą.

Austrija atsisako išduoti ukrainiečius rašo austrų Exxpress

"Niekada to nedarytume", - komentuoja Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai naujausią Ukrainos vyriausybės reikalavimą - Kijevas nori, kad visos Vakarų Europos valstybės grąžintų pabėgusius ukrainiečius. Austrijoje gyvena 14 000 karinei tarnybai tinkamų ukrainiečių. Tai būtų 28 Ukrainos kariuomenės batalionai.

"Tai būtų didžiulis kėsinimasis į mūsų suverenitetą, mes niekada to nedarytume", - naujausius Kijevo vyriausybės norus komentuoja Vidaus reikalų ministerijos atstovas spaudai, - taigi Austrijoje gyvenantys karinei tarnybai tinkami ukrainiečiai tikrai nebus siunčiami atgal į tėvynę.

Ukraina tikisi, kad visos Vakarų Europos valstybės, priėmusios ukrainiečių pabėgėlius, dabar išsiųs tinkamus karinei tarnybai vyrus - jie bus siunčiami atgal į Ukrainą, kad būtų užverbuoti į kariuomenę - ir greitai pateks į frontą. Lenkijoje apie tokią paramą Ukrainai jau kalbama.

Šiuo metu nėra "jokios minties" siųsti šiuos darbingus ukrainiečius atgal į tėvynę, taigi ir į karą, pabrėžia Vidaus reikalų ministerija: net jei Vieną pasiektų raštiškas Ukrainos vyriausybės prašymas, jis būtų ignoruojamas. "Tai būtų bandymas kištis į mūsų prieglobsčio sistemą ir į mūsų suverenitetą, niekas negalėtų apsimesti, kad Austrija taip pasielgtų", - aiškina ministerijos atstovas.

Taigi 14 000 Ukrainos vyrų, tinkamų karinei tarnybai, Austrijoje vis dar yra saugūs. Kartu su jais į Austriją pabėgo ir daugiau kaip 67 000 moterų iš Ukrainos, o iš viso iki šiol pasirūpinta 101 629 karo pabėgėliais (vyrais, moterimis, vaikais, senjorais).

„Exxpress“ skaitytojas Blaues Wunder parašė:

"Praėjusiais metais su nuostaba teko konstatuoti, kad Austrijos prezidentas Zalcburgo festivalio atidarymo metu pareiškė, jog visi, kurie nepalaiko karo prieš Rusijos Federaciją, yra Putino kolaborantai. O tie, kurie negrąžina į Ukrainą privalančių ir galinčių atlikti karinę tarnybą žmonių, galų gale taip pat trukdo karo veiksmams prieš Rusiją. Ar visi tie, kurie gina karo tarnybą privalančius atlikti ukrainiečius pabėgėlius ir prieglobsčio prašytojus, taip pat nėra Putino kolaborantai?"