„Dronų armija“ kyla prieš driskius

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/09/12/dr... 2023-09-13 13:32:00, skaitė 445, komentavo 22

„Dronų armija“ kyla prieš driskius

Geopolitinė padėtis

Šarvuotas Šė Korėjos diktatoriaus traukinys kirto Rusijos teritoriją šiandien ryte, pranešė Pietų Korėjos gynybos ministerijos atstovas spaudai Čon Ha Gju. Jis nedetalizavo, kaip šalies kariuomenė gavo šią informaciją. Kimo delegacijoje, tikriausiai, yra ir jo užsienio reikalų ministras Čhve Son Huej (최선희) bei du aukščiausi kariuomenės pareigūnai – Korėjos liaudies armijos maršalai Ri Phjon Čhol (리병철) ir Pak Čon Čon ( 박정천).

Rusija ir Šė Korėja vakar patvirtino, kad Kim Čong Inas (김정은) apsilankys Rusijoje iš abiejų pusių „labai laukiamo susitikimo“ su fiureriu Putinu.

Dėl ko tarsis du nevykėliai?

Ekspertai ir analitikai jau kelias savaites spėlioja, kad Rusijai stingant artilerijos ir raketų, pagrindinis klausimas dienotvarkėje – amunicijos karo nusikaltėliams Rusijoje tiekimas.

Nereikia būti žvalgu profesionalu, kad suprastum, ko manais prašys komunistų konclagerio valdytojai. Nevykę Šė Korėjos bandymai paleisti šnipinėjimo palydovą prikišamai pirštu rodo į kosmoso technologijas, kurių taip trokšta Pchenjanas.

Turint galvoje praeito mėnesio Rusijos kosminį fiasko, kai į Žemės palydovo paviršių buvo sudaužytas mėnuleigis, mums šių dviejų atsilikusių valstybių mainai vienu metu kelia ir juoką, ir susirūpinimą.

Juoką, nes aklas ves neregį, o susirūpinimą, nes abu branduoliniai prietrankos neabejotinai susitars ir Kremliaus žmogžudžiai gaus didžiulius kiekius šaudmenų artilerijos sistemoms.

Priešingai, nei teigia antraščių virtuozai ir raiškiojo skaitymo politikos varškėčiai, Rusijai amunicija nesibaigė ir patenkinti gynybos reikmes Maskva jos turi sočiai.

Tačiau – kaip jūs jau puikiai žinote iš mūsų apžvalgų – visi geopolitiniai įvykiai turi taktines priežastis ir pasekmes ant žemės.

Didžiulis raketų ir artilerijos užtaisų poreikis Rusiją verčia derėtis su Kimu, greičiausiai, dėl kitos priežasties – ruošiamo puolimo. Matyt, Kremlius ir jo generalbalvonai planuoja ofenzyvą.

Žinoma, jei sugebės apsiginti pietuose. Ir būtent jai reikalingi visi galimi pajėgumai, kokius tik driskiai gali surinkti.

Tuo tarpu kosminės technologijos ir branduoliniai ginklai, neva kuriuos mainais Rusija gali pasiūlyti Pchenjanui, iš esmės yra dūmų uždanga, skirta pagąsdinti vakariečiams.

Manome, jog tikroji valiuta, kurios prašys Kimas iš Putino yra grūdai ir kitas ėdalas badu marinamiems komunistų vergams – Šė Korėjos konclagerio kaliniams-piliečiams.

Be to, Rusija gali ir tikrai pasiūlys naftos – JT sankcionuoto resurso, kurio itin stokoja Pchenjanas. Vienintelė šio resurso tiekėja iki šiol buvo Kinija, sukiužusiu naftotiekiu tiekianti juodąjį auksą iš Dandongo.

Kaip į šiuos dviejų atsilupėlių politinius viražus reaguoja pasaulis ir Lietuva?

Japonija, kuriai Šė Korėja yra rimtas iššūkis saugumui ir reali grėsmė, vyriausiojo kabineto sekretoriaus Hiroši Macuno (松野 博) asmenyje sureagavo teigdama, kad Tokijas „susirūpinęs“ stebės Kimo ir Putino susitikimo rezultatus, įskaitant „poveikį, kurį jis gali turėti Rusijos invazijai į Ukrainą“.

Tuo tarpu JAV Valstybės departamento atstovas Metju Mileris (Matthew Miller) sakė, kad Vašingtonas atidžiai stebės šį susitikimą ir priminė abiem šalims, kad „bet koks ginklų perdavimas iš Šiaurės Korėjos į Rusiją pažeistų daugybę JT Saugumo Tarybos rezoliucijų“, ir kad JAV „nedvejodamos taikys naujas sankcijas“.

Lietuva kol kas nesureagavo niekaip.

Mums, kaip „karo kurstytojams“, žinoma, labiau patiktų, kad vietoje reiškiamo susirūpinimo, būtų pareikšti įspėjimai apie galimus galingiausių valstybių veiksmus – ne žodžius, ginkluotės tiekimą stabdant fiziškai.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos kariuomenė vakar pranešė, kad atkovojo iš Rusijos strategines dujų ir naftos gręžimo platformas Juodojoje jūroje. Atgavus vadinamąsias Boiko bokštų platformas, gaunamas energijos šaltinis ir susigrąžinamas turtas, kurį Rusija užgrobė 2015 m. ir naudojo sraigtasparniams leisti, pranešė Ukrainos gynybos ministerija.

„Iš Rusijos atimta galimybė visiškai kontroliuoti Juodosios jūros vandenis, ir dėl to Ukraina daug žingsnių priartėjo prie Krymo susigrąžinimo“, – sakė Ukrainos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

Sveikiname ukrainiečius ir džiaugiamės kartu su jais. Krymo sugrąžinimas yra karo sprendimo raktas.

Ukraina vis sėkmingiau naudoja bepiločius orlaivius kare prieš driskių ordą. Ukrainos ministro pirmininko pavaduotojas Michailas Fiodorovas pranešė, kad nuo rugsėjo 4 iki 11 d. Ukrainos gynėjai bepiločių lėktuvų dėka „minusavo“ 35 rusų tankus, 55 šarvuočius ir 58 sunkvežimius.

„Dronai už kelis tūkstančius dolerių nugali dešimtis milijonų kainuojančią Rusijos techniką. Toliau plėtojame gynybos inovacijas, kad išsaugotume karių gyvybes ir technologiškai laimėtume mūšio lauke“, – sakė V. Fiodorovas.

Ir tai yra paprasta ir aiški žinutė mums, kuriems Kremliaus karo nusikaltėlių valdoma valstybė yra daug kartų didesnis priešas skaičiumi, nei Ukrainai.

Įveikti jį, visų pirma, reiškia įveikti jį išnaudojant jėgos daugiklius, parodant, kad suprantame ir žinome, kaip išnaudoti savo naudai ir technologijas, ir naujus kariavimo principus.

„Dronų armija“ – galėtų būti pavadinimas iš nevykusio praeito amžiaus futuristinio filmo. Bet „dronų armija“ taip pat ne galėtų būti, o yra mirties nuosprendis ginkluotiems valkatoms.

Tą mūšio lauke kasdien įrodo ukrainiečiai, išsaugodami savo laisvę ir mūsų ramų gyvenimą.

Trumpai

Baideno administracija yra arti to, kad patvirtintų ilgesnio nuotolio raketų su kasetinėmis bombomis siuntimą į Ukrainą. Pastaraisiais mėnesiais matydamos, kad 155 mm artilerijos sviediniuose tiekiama kasetinė amunicija yra sėkminga, JAV svarsto galimybę siųsti taktines raketų sistemas ATACMS, galinčias pasiekti taikinius iki 300 km atstumu, arba valdomas daugkartinio paleidimo raketų sistemas GMLRS, kurių veikimo nuotolis yra 80 km ir kuriose yra kasetinių bombų.

Jei būtų pritarta, bet kurį iš šių variantų arba abu būtų galima greitai išsiųsti į Kijevą, teigia neįvardinti JAV pareigūnai žiniasklaidos priemonei „Reuters“.

Jei tai įvyktų, ukrainiečiai gautų dar nematytą paramą. Priklausomai nuo jos kiekio, tai iš tiesų galėtų būti žaidimo eigą keičiantis veiksnys, ypač kalbant apie teritorijų išlaisvinimą Ukrainos pietuose.

Ukrainos prezidentas V. Zelenskis pareiškė, kad yra „morališkai“ pasirengęs tam, jog Ukrainos ekonomiką teks perkelti į „karinius bėgius“, jei sekinimo karas užsitęs, o sąjungininkų parama taps silpnesnė. „Išsekimo karui reikės visiškai militarizuotos ekonomikos“, sakė Ukrainos galva.

Deja, bet supurtantis praregėjimas. Praregėjimas, apie kurį mes kalbame jau daugiau nei metus. Beje, jis skirtas daugiau ne pačiai Ukrainai, bet Vakarams.

Labai tikimės, kad jį deramai įvertins mūsų sąjungininkai ir dar labiau padidins taip reikiamą paramą. Na, o mes savo kaimuky gal irgi susiprasime, kad laiko neturime ir kad rinkiminiai šūkiai bei lozungai tikrai gali palaukti.

Svarbiausias darbas dabar – padaryti viską, kad turėtume patikimą, nepalaužiamą gynybą. Nes tik ji yra tikrasis atgrasymas.

NATO generalinio sekretoriaus pavaduotojas Mirča Džoane (Mircea Geoană) pirmadienį pareiškė, kad „nėra jokios rizikos“, jog Aljanso narė Rumunija bus įtraukta į karą po to, kai jos teritorijoje netoli sienos su karo draskoma Ukraina neseniai buvo aptikta dronų nuolaužų.

„Svarbiausia dar kartą patvirtinti faktą, kad nėra jokių požymių, jog (Rusija) sąmoningai ėmėsi veiksmų, siekdama smogti Rumunijos, taigi ir NATO teritorijai“, – sakė M. Džoane žurnalistams lankydamasis mokykloje netoli Rumunijos sostinės Bukarešto.

Kaip šaunu! Kokia miela ir graži žinutė Maskvai ir Putino teroristams. Išversime, ką reiškia šie žodžiai, ir kokia žinutė siunčiama Kremliui: daužykite Ukrainą toliau, galite smogti ir NATO šalims, mes surasime pateisinimų ir sakysime, kad jūs, draugai Kremliuje, ir karo nusikaltėliai, tą darote netyčia, to nenorėdami.

Ar čia mes vieni jaučiamės lyg Alisa, krentanti siauru triušio urvu ir vis nepasiekianti jo dugno?

Kur mūsų valstybės vyrų ir moterų atsakas? Nors koks nors? Nors ir labai minkštas, nors visiškai aptakus, bet parodantis, kad mes – NATO valstybė bei Aljanso dalis – žinome, kaip tokius žodžius supranta Surovikinas, Šoigu ir kiti banditai.

A? Aūūūū?