Europos gimstamumo problema

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-09-17 16:32:00, skaitė 481, komentavo 11

Europos gimstamumo problema

Remiantis naujausiais Eurostato duomenimis, 2021 m. Europos Sąjungoje vienai moteriai teko vidutiniškai 1,53 gimdymo. Per pastaruosius dešimt metų šis skaičius išliko gana stabilus (2011 m. - 1,54), tačiau jis vis dar nepakankamas, kad Europos gyventojų populiacija galėtų reprodukuotis, t. y. jei neatsižvelgsime į migraciją. Taip yra todėl, kad apskaičiuota, jog riba, nuo kurios gali atsinaujinti karta, yra 2,05 vaiko vienai moteriai.

Toliau pateiktoje diagramoje nagrinėjama, kur žemyne gimstamumo rodikliai yra didžiausi ir kaip jie kito. Joje nagrinėjamas vidutinis vaikų skaičius, kuris gimtų vienai moteriai per jos gyvenimą, jei ji išgyventų ir išgyventų savo vaisingus metus skirtingose šalyse.

Įvairiose vietose tendencijos labai skiriasi. Nuo 2011 iki 2021 m. daugelyje šalių, įskaitant Čekiją, Vengriją, Rumuniją, Latviją ir Vokietiją, gimstamumo rodikliai išaugo nuo 10 iki 30 proc., o kitose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Airijoje, Belgijoje, Ispanijoje ir Italijoje, jie sumažėjo apie 10 proc. Jei tokia tendencija išliks ir toliau, Prancūzija netrukus užleis pirmąją vietą tarp ES šalių, kuriose gimstamumo rodiklis yra didžiausias (1,84 vaiko vienai moteriai 2021 m.), Čekijai (1,83) ir Rumunijai (1,81). Tuo tarpu mažiausi gimstamumo rodikliai ES užfiksuoti Italijoje (1,25), Ispanijoje (1,19) ir Maltoje (1,13). Mūsų kaimynės: Lenkija (1,33), Lietuva (1,36), Latvija (1,57),  Estija (1,61).

Interviu Le Monde demografas Gilles Pinson aiškina, kad Šiaurės ir Pietų Europos šalių skirtumus iš dalies galima paaiškinti šeimai palankios užimtumo politikos lygiu, kuris Pietų Europoje yra daug mažesnis. Kalbant apie Rytų Europos šalis, po to, kai jų gimstamumo rodikliai sumažėjo po SSRS iširimo, nuo 2000 m. jie vėl padidėjo.

https://www.statista.com/chart/30818/average-number-of-live-births-per-woman-in-the-eu/

P.S. Mano nuomone, gimstamumo rodiklius ES turėtų teigiamai paveikti vaikų tvirkinimas mokyklose, genderizmo ir homoseksualizmo diegimas, šeimos, sveikatos apsaugos ir švietimo griovimas. Labai svarbu išsaugoti ES kolonijinį pavaldumą JAV ir vykdyti ten generuojamas Europos depopuliacijos,  belyčio ir betaučio afro-europiečio kūrimo idėjas.