Lenkija nutraukia dalyvavimą Europos Komisijos koordinavimo platformoje dėl ukrainietiškų grūdų

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-09-20 21:30:00, skaitė 479, komentavo 6

Lenkija nutraukia dalyvavimą Europos Komisijos koordinavimo platformoje dėl ukrainietiškų grūdų

 

Lenkijos radijas pranešė, kad reaguodama į Ukrainos skundą PPO, Lenkija nutraukia dalyvavimą Europos Komisijos koordinavimo platformoje dėl ukrainietiškų grūdų. Kartu su Lenkija iniciatyvoje nustojo dalyvauti Slovakija ir Vengrija.

Rugsėjo 18 d. Lenkijos ambasadorius prie Europos Sąjungos Andrzejus Sadosas paskelbė, kad ES žemės ūkio politikos klausimai bus aptariami tarp 27 valstybių narių. Lenkija kartu su Vengrija ir Slovakija nebedalyvaus Europos Komisijos koordinacinės platformos dėl Ukrainos grūdų darbe. Prieš kelis mėnesius sukurta platforma buvo skirta pernelyg didelio grūdų importo iš Ukrainos problemai spręsti. 

Pasitraukimo iš platformos priežastis - Ukrainos pareiškimas, kad ji ketina pateikti skundą Pasaulio prekybos organizacijai prieš Lenkiją, Slovakiją ir Vengriją, kurios vienašališkai uždraudė žemės ūkio produktų importą po to, kai Europos Komisija rugsėjo 15 d. panaikino ES blokadą kviečiams, kukurūzams, saulėgrąžoms ir rapsams iš Ukrainos.

Ukrainos ūkininkai nepritaria skundo pateikimui PPO dėl grūdų embargo Lenkijai, Vengrijai ir Slovakijai.

Jų nuomone, tai neturi prasmės, ypač atsižvelgiant į tai, kad šios šalys padeda Ukrainai gynybiniame kare su Rusija.

Rugsėjo 18 d. Ukraina paskelbė, kad Pasaulio prekybos organizacijai (PPO) pateikė skundą prieš Lenkiją, Vengriją ir Slovakiją dėl šių šalių pratęsto embargo Ukrainos grūdų importui. Tačiau pats Kijevo vyriausybės sprendimas sukėlė šalies ūkininkų nepritarimą, kurie mano, kad jis neturi prasmės, ypač atsižvelgiant į tai, kad šios šalys padeda Ukrainai gynybiniame kare su Rusija.

"Nereikia jų teisti, jie mums padeda kitais aspektais. Suprantame, kad pagrindinė šiandienos problema yra karas, ir visos šios šalys padeda mums priešintis okupaciniam priešui. Taigi, užuot bylinėjusis, reikia užmegzti su jomis dialogą ir nuraminti padėtį. Mūsų laukia dar viena rimta užduotis: Ukraina neabejotinai taps Europos Sąjungos nare. Tikimės, kad tai įvyks per dvejus ar trejus metus. Turime vykdyti plataus masto žemės ūkio reformas įvairiose srityse, kad kaimyninės šalys nebijotų mūsų buvimo rinkoje", - pabrėžė Kozačenka.

Ukrainos žemdirbiai tikisi, kad jų produkcija bus vežama tranzitu per Lenkiją ir kitas regiono šalis. Todėl jie pasiūlė prieigą prie skaitmeninės platformos, leidžiančios kontroliuoti kiekvieną grūdų partiją nuo derliaus nuėmimo iki gabenimo į kitas šalis.