Slovėnija grąžina visas koronės baudas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-09-23 17:46:00, skaitė 696, komentavo 2

Slovėnija grąžina visas koronės baudas

Slovėnijoje įvesta amnestija už Kovid pažeidimus, kurie vėliau buvo pripažinti prieštaraujančiais Konstitucijai.

Liublianos parlamentas trečiadienį priėmė įstatymą, kuriuo panaikinamos pandemijos metu už apribojimų pažeidimus taikytos nuobaudos. Jau sumokėtos baudos bus grąžintos kartu su proceso išlaidomis. Kairiųjų liberalų vyriausybė nori atkurti piliečių pasitikėjimą teisine valstybe.

Įstatymą parlamentui pavasarį pateikė liberalų premjero Roberto Golobo vyriausybė. Pagal įstatymą visiems, kuriems buvo skirtos baudos, bus grąžintos visos sumokėtos ar konfiskuotos baudos. Visos dar nebaigtos bylos, susijusios su Covid "nusikaltimais", bus nutrauktos. Atitinkami įrašai baudžiamosiose bylose bus automatiškai ištrinti.

Nuo 2000 m. kovo mėn. iki 2022 m. gegužės mėn. dėl "Covid" pažeidimų buvo pradėta apie 62 000 procesų. Iš viso skirta baudų už daugiau kaip 5,7 mln. eurų. Lėšos restitucijai skiriamos iš valstybės biudžeto.

Teisingumo ministrė Dominika Švarc Pipan pabrėžė, kad šiuo įstatymu valstybė prisiima moralinę atsakomybę. Taip bus atitaisytos skriaudos, padarytos piliečiams "piktnaudžiaujant baudžiamąja teise, taip pat antikonstituciniu ir pertekliniu kišimusi į žmogaus teises", - sakė ji antradienį parlamente jau vykusioje diskusijoje. "Tegul tai būna pamoka mums visiems, kad tai daugiau niekada nepasikartotų", - pridūrė socialistų ministrė.

Buvusi dešiniųjų konservatorių ministro pirmininko Janezo Janšos vyriausybė pandemijos metu įvedė Corona potvarkių apribojimus, kuriuos vėliau Slovėnijos Konstitucinis Teismas pripažino prieštaraujančiais Konstitucijai. Aukščiausiasis Teismas panaikino keletą Apsaugos nuo užkrečiamųjų ligų įstatymo ir Susirinkimų įstatymo nuostatų, kuriomis buvo grindžiamos tokios prieštaringai vertinamos priemonės kaip susirinkimų draudimas, judėjimo apribojimai ir komendanto valanda. Daugelio slovėnų pyktis dėl Janšos "Corona" politikos labai prisidėjo prie jo pašalinimo iš pareigų per praėjusių metų parlamento rinkimus. Vyriausybės vadovas buvo kaltinamas pernelyg dideliais ir politiškai motyvuotais pilietinių laisvių apribojimais, pavyzdžiui, draudimu rengti demonstracijas.

Amnestijos įstatymas Slovėnijos parlamente buvo priimtas 49 balsais prieš 20. Visos trys koalicijos partijos palaikė šį teisės aktą, o dvi konservatyvios opozicinės partijos - Janšos SDS ir krikščionių demokratų NSi - balsavo prieš. Buvusios valdančiosios partijos teigė, kad tuometinės taisyklės buvo priimtos siekiant teisėto tikslo - apsaugoti visuomenės sveikatą ir žmonių gyvybes. SDS taip pat teigė, kad šios priemonės niekuo nesiskyrė nuo kitų demokratinių šalių priemonių ir buvo netgi laisvesnės nei kai kuriose kaimyninėse Slovėnijos šalyse.

https://www.oe24.at/welt/dieses-eu-land-zahlt-alle-corona-strafen-zurueck/569640869