Nausėda galanda kalaviją ir jos į karą, bet žirgą stabdo fašistinis akibrokštas Kanadoje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-09-27 00:20:00, skaitė 570, komentavo 6

Nausėda galanda kalaviją ir jos į karą, bet žirgą stabdo fašistinis akibrokštas Kanadoje

 

Nuotraukoje: V.Zelenskis Kanados parlamente sveikina Ukrainos SS divizijos veteraną.

Vakar LRT transliuotame interviu Prezidentas Gitanas Nausėda pasakė, kad Lenkijos konfliktas su Ukraina kenkia Liublino trikampio formavimui. Tai aliuzijos į viduramžiais egzistavusią Žečpospolitą, į sąjungą su kariaujančia ir Lenkijos prezidento žodžiais "skęstančią" Ukraina, kas rodo ketinimą įtraukti Lietuvą į karą, apeinant NATO aljansą. Šio interviu vaizdo įrašo LRT portalas nepaskelbė, o tik "prezidentūros pranešimą", kuris skamba taip:

Lietuvos ir Lenkijos valstybių vadovai kalbėjosi apie padėtį Ukrainoje, tolesnę pagalbą Rusijos agresiją patiriančiai kaimyninei valstybei ir Lietuvos, Lenkijos bei Ukrainos bendradarbiavimą Liublino trikampio formate, šeštadienį pranešė Prezidentūra.

Apie šio "Liublino trikampio" ar kitokių iš NATO rėmų išeinančių aljansų formavimo pavojų vakar kalbėjo atsargos generolas leitenantas Valdas Tutkus.

https://www.youtube.com/watch?v=Q_--aZXIU9s&list=RDCMUC5IzAroYmQ6FjU0G2w_9Ccg

Video: Ukrainos pergalės planas ir Lietuvos ateitis: ar yra vietos optimistiniam scenarijui? Lietuvos ir regiono aktualijas tiesioginėje Komentaras TV laidoje apžvelgia žurnalistė Giedrė Gorienė ir buvęs Lietuvos kariuomenės vadas atsargos generolas leitenantas Valdas Tutkus.  

Kiekvienam, bent kiek smegenų turinčiam žmogui, net ne generolui, aišku, kad tokie Nausėdos ir valdančiųjų aljansai yra mirtinai pavojingi Lietuvai. Dabar, V.Tutkaus žodžiais, Ukrainoje yra 20 milijonų gyventojų, o 1991 m. jų ten gyveno 54 milijonai. Tai kiek gyventojų liktų Lietuvoje po karo su Rusija iš dabar esančių 2 milijonų?

Laidos vedančioji Giedrė Gorienė pasakė, kad bendravo su ukrainiečiais nuo karo pabėgusiais į Lietuvą ir jiems neramu, kad valdžios retorika Lietuvoje jiems primena tai, ką jie iš savo valdžios girdėjo Rusijos atžvilgiu prieš karui prasidedant.

Labai rekomenduoju karo maitvanagiams paklausyti protingų generolo minčių, kol cenzoriai dar nepašalino šio video.

Mūsų laimei, mano nuomone, prie Ukrainos vairo yra ne visai adekvatus žmogus, kuris prieš kelias dienas Kanados parlamente garbino ukrainietį esesininką, kurio rankos iki alkūnių apipiltos lenkų krauju. Lenkija pareikalavo oficialaus atsiprašymo už šitą išpuolį iš Kanados ir Lenkijos. 

AVvXsEim6svlKk-WJAvSsfc7FjwB5vGam9F7EbrCWPKpIHVnZ18_FHozEa4tHnI5Ldh5j-BAAs-sujP9oZwicSYxaVLUXVoysCA6iarTaCG6n76CyRWNHMWgWtv45QG5HZnUmOgPlyEJ4cYjvGknsvdHig54cLKR8RmapKE0ABOmAg1PzQn3zD5u5GPQJRGg0CO1=w507-h323

 

Lenkų dienraštis wPolytice šiandien rašo, kad Sekmadienį ir pirmadienį didžiausios pasaulio žiniasklaidos priemonės rašė apie tai, kaip Kanados parlamentas pagerbė Ukrainos SS divizijos nusikaltėlį. Apie tai, be kita ko, pranešė CNN, BBC, "Washington Post", "Telegraph", "Guardian", "Israel Hajom" ir "Newsweek".

 

Penktadienį per Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kalbą Kanados parlamente Bendruomenių rūmų pirmininkas Anthony Rota pagerbė 98 metų Jaroslavą Hunką, Antrojo pasaulinio karo metais tarnavusį 14-osios SS grenadierių divizijos gretose.

Po Zelenskio kalbos Rota kreipėsi į galerijoje sėdintį J. Hunką ir pristatė jį kaip "Antrojo pasaulinio karo veteraną iš Ukrainos ir Kanados, kovojusį už Ukrainos nepriklausomybę prieš rusus". Jis pavadino jį "Ukrainos didvyriu, Kanados didvyriu, kuriam dėkojame už jo tarnybą". Susirinkusieji 98 metų veteraną apdovanojo ovacijomis (nuotrauka viršuje). Be V. Zelenskio, tarp susirinkusiųjų turėjo būti ir Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau.

BBC savo reportaže aiškina, kad "Antrojo pasaulinio karo metais Hunka tarnavo 14-ojoje Waffen SS grenadierių divizijoje, dar žinomoje kaip SS Galizien - savanorių dalinyje, sudarytame daugiausia iš etninių ukrainiečių, kuriam vadovavo naciai", o jo nariai "kaltinami lenkų ir žydų civilių žudymu".

1898458100_199_0_2332_1200_1235x0_80_0_0_68a7890aadaeeaf041ee96ac0480091d.jpg.webp

Dienraštis wPolytice pažymi, kad ši byla atskleidžia prieštaringus Ukrainos istorijos momentus, kai kraštutiniai dešinieji nacionalistai, tokie kaip Stepanas Bandera, susivienijo su naciais, siekdami atstumti sovietus ir iškovoti Ukrainos nepriklausomybę. Kai kurios Ukrainos pajėgos dalyvavo nacių žiaurumuose, tačiau jų kova už nepriklausomybę paskatino kai kuriuos šiuolaikinius Ukrainos karius garbinti buvusių dalinių atvaizdus ir ikonografiją. Pavyzdžiui, balandžio mėn. Ukrainos gynybos ministerija paskelbė, o vėliau pašalino ukrainiečių kario, dėvinčio raištį su nacių simboliu Totenkopf, nuotrauką. Taip komentavo "Washington Post".

Anot "Guardian", ovacijos Hunkiui "įtraukė Kanadą į augantį politinį ginčą". Portalas "Al Jazeera" cituoja žydų organizacijos "B'nai Brith" Kanados padalinio vadovą Michaelą Mostyną, kuris teigė, kad "piktina", jog parlamentas pagerbė buvusį nacių dalinio narį ir kad Ukrainos "ultranacionalistiniai ideologai", savanoriškai įstoję į "SS Galizien", "svajojo apie etniškai vieningą Ukrainos valstybę ir palaikė etninio valymo idėją".

Parlamentas privalo atsiprašyti visų kanadiečių už šį įžeidimą ir išsamiai paaiškinti, kaip tai galėjo nutikti Kanados demokratijos centre, - pasakė Mostyn.

Simono Wiesenthalio centro pareiškimas

Simono Wiesenthalio centras, kurį cituoja "Newsweek", išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad "didėjančio antisemitizmo ir Holokausto istorijos iškraipymo laikais labai baisu matyti, kaip Kanados parlamentas atsistoja ir sveikina asmenį, kuris priklausė "Waffen-SS" daliniui - nacių kariniam daliniui, atsakingam už žydų ir kitų tautybių žmonių žudymą, ir kuris Niurnbergo proceso metu buvo pripažintas nusikalstama organizacija".

Izraelio dienraštis "Israel Hajom" aprašo, kad politinė "audra neapsiribojo vien žydų bendruomenėmis, bet plito ir kitais kanalais".

Kanadoje Konservatorių partijos lyderis Pierre'as Poilievre'as užsipuolė Trudeau ir pareikalavo atsiprašyti. Tarptautiniame fronte Lenkijos ambasadorius Kanadoje Witoldas Dzielskis taip pat pareikalavo atsiprašyti dėl mišrių SS dalinių nusikaltimų prieš lenkus. 

Kanados parlamente pagerbti Antrojo pasaulinio karo metais kartu su vokiečiais kovojusios ukrainiečių SS divizijos "Galizien" veteraną buvo "labai gėdinga" ir "nepriimtina". - pirmadienį žurnalistams sakė Kanados Ministras Pirmininkas Justinas Trudeau.

AVvXsEhSEC9qwsvZwdehcXbmTvOs0bkPZeGH4oSQ3fBA6jBnNE6syUidc023dWvUxRFz2La9mqbonEY4TvvSgy32D3esrlIRcQJcVBBHyDUyQr0BBwhv5AZcUMu64lMCEE9MsXWTCBJW9bqHjs961gvBP2C6pdN_qYmxbJc5rBvkz_ZQBPNo15UFLe-P66HpwdHe=w508-h322

Tai, kas įvyko, yra "labai gėdinga Kanados parlamentui, o kartu ir visiems kanadiečiams", - sakė jis. - pareiškė J. Trudeau, kurį citavo visuomeninis transliuotojas CBC.

Tai, kad taip atsitiko, yra nepaprastai apmaudu. Bendruomenių rūmų pirmininkas (Anthony Rota - PAP) pripažino savo klaidą ir atsiprašė - pridūrė Ministras Pirmininkas.

Tarp tų, kurie su pasipiktinimu reagavo į Rotos žodžius, buvo Kanados žydų sluoksniai ir Lenkijos ambasadorius Otavoje Witoldas Dzielskis, kuris pabrėžė, kad 14-oji SS grenadierių divizija, sudaryta iš ukrainiečių savanorių, yra atsakinga už tūkstančių lenkų ir žydų nužudymą.

Opozicinės frakcijos - Naujoji demokratų partija (NDP) ir Kvebeko blokas (Bloc Quebec) - paragino Rotą atsistatydinti iš pareigų. Kanados konservatorių partijos lyderiai dėl incidento kaltina ministrą pirmininką J. Trudeau, teigdami, kad jo biuras turėtų patikrinti kviestinių svečių sąrašą ir kad visos atsakomybės negalima suversti Rotui, praneša CBC.

AVvXsEhleuRHk_rZiyQ0NyUpqPvMIgw6y5kRqRNWnu_-xiq0OM1_WJwBOQE8chHIiw02GMP5MoRMiCgOEZ6IviMCkh3oNbPntNcGxpTm-UBgBNlqnhhUzOKFxibOpyxK-STTzBHmG_MIw4Y4skSPAJBWfTws_BIOXVkCrHseFYk16C079n2ibqJYLKLcbPma9s0e=w427-h495

Dabar eilė atsiprašymams iš Ukrainos prezidento ir Ukrainos parlamento pusės. Nuo to priklausys, ar lemta Gitanui Nausėdai, galandančiam karo kalaviją, sukurti Liublino trikampį ir joti į karą prieš Rusiją.