„Rusijos armija jau yra sutriuškinta“

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/10/04/ru... 2023-10-04 22:00:00, skaitė 635, komentavo 11

„Rusijos armija jau yra sutriuškinta“

Geopolitinė padėtis

Lietuva atidaro koridorių ukrainietiškų grūdų kelionei į Afriką ir kitus pasaulio regionus. Šį Lietuvos užsienio reikalų ministro pranešimą džiugiai skelbia Ukrainos žiniasklaida. „Rusija naikina maistą, Lietuva jį tiekia. Koridorius grūdų tranzitui į Baltijos šalių uostus priimtas ir suderintas“, – skelbia Gabrielius Landsbergis.

Teigiama, jog naujas Ukrainos grūdų eksporto maršrutas sumažins spaudimą Ukrainos pasienyje ir leis padidinti jų tiekimą į Afriką ir kitas pasaulio šalis. Toks sprendimas taip pat sumažins trintį ir konfliktą tarp Ukrainos ir Lenkijos.

Sveikintinas ėjimas, puiki Vilniaus iniciatyva. Džiugu, kad ministras nežaidžia dėl reitingų, neužsiima pigiu rinkiminiu populizmu, o daro teisingus, savalaikius geopolitinius ėjimus. Šiuo metu Ukraina bando atkurti Juodosios jūros grūdų eksporto jūrų kelių maršrutą, tačiau jo apimtys vis dar gana kuklios – tik 50 000 tonų rugsėjo mėn. palyginti su 292 000 tonų liepos mėn. ir 2 mln. tonų birželio mėn.

Kaip ten bebūtų, Klaipėdos uostui tai papildomas labai laukiamas darbas, ir, žinoma, pinigai.

JAV glaisto nepasitikėjimą, atsiradusį tarp Vašingtono ir Kijevo. Pranešama, jog prezidentas Džo Baidenas antradienio rytą telefonu kalbėjosi su grupe svarbiausių Jungtinių Valstijų sąjungininkų, nes JAV finansavimo Ukrainai ateitis kol kas nėra aiški.

Derinamos pozicijos su NATO ir ES lyderiais. Pokalbiai indikuoja, jog Ukraina tikrai nebus palikta viena.

Europos Komisijos pirmininkė Urzula fon der Lejen paskelbė, kad Europos parama Ukrainai „yra neabejotina“, siūloma nauja 50 mlrd. eurų makrofinansinė parama, remiant tiek karine amunicija, tiek finansiškai.

Pranešama, jog Europos Parlamentas patvirtino ir daugiametę 52 mlrd. dolerių paramą Ukrainai.

Tarptautinis valiutos fondas taip pat peržiūri finansinę paramą Ukrainai po to, kai kovo mėn. buvo susitarta dėl 15,6 mlrd. dolerių pagalbos paketo. Šią savaitę TVF komanda pradėjo technines diskusijas Kijeve „siekiant aptarti fiskalines, biudžetines, finansines ir struktūrines priemones“.

Skelbiama apie susitarimą, kuris yra dalis viso 115 mlrd. JAV dolerių vertės TVF paramos Ukrainai paketo.

ES taip pat planuoja suintensyvinti kreditų teikimą, kad galėtų finansuoti karinę pagalbą Ukrainai, daugiausia amuniciją ir ginklų sistemas.

Na ir puiku. Plojimai pabudusiai Europos valdininkų armijai. Panašu, jog didžiųjų valstybių ir kolektyvinių institucijų vadovai pagaliau suvokė, jog Rusijos planuose visoms šalims ir jų atstovams numatytas vienas scenarijus – sunaikinimas. Tad trypčioti vietoje nebėra kada.

Žiniasklaida, ekspertai ir kai kurie šalių lyderiai ėmėsi karo Ukrainoje prognozių. Vieni mano, jog Putino karas bus alinantis ir „be pabaigos“, kiti teigia, jog Rusija nepajėgi kariauti ilgo karo ir jos resursai greitai baigsis.

Ukrainos vyriausiosios žvalgybos valdybos vadovas Kirilas Budanovas teigia, jog okupantai fiziškai nepatrauks tokio krūvio, nes Rusijos armija jau yra sutriuškinta.

Esą karo vilkinimas tik pagilins šią krizę. „Nepritariu nuomonei, kad tai bus ilgas karas“, – pareiškė Budanovas.

Tuo tarpu Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis interviu leidiniui „The Economist“ teigia, kad Putinas pralaimės „ilgą“ karą. Pasak Ukrainos prezidento, Rusiją sužlugdys silpna ekonomika.

Vakarų ekspertai mano, kad Rusija jau dabar labai stipriai nukentėjo nuo karo, nes galėjo netekti 120 tūkst. žmonių, o sužeistųjų tarp Rusijos karių skaičius artėja prie 170 – 180 tūkst. žmonių. Esą patirti didžiuliai randai dėl sankcijų, o rusai pavargo nuo „putinizmo“.

Pastarieji teiginiai rodo, kad kai kurie Vakarų ekspertai visiškai „neskaito“ Rusijos. Putinas, deja, tėra didžiosios dalies rusų idealas bei jėgos struktūrų „vadybininkas“, sėkmingai laviruojantis tarp įvairių klanų, grupuočių ir kol kas gebantis atstovauti daugumos interesams.

Rusijai visi karo nuostoliai yra vienas juokas. Maskva pasirengusi karui pakloti ne šimtus tūkstančių, o milijonus gyvybių. Tiek, kiek reikės.

Tad kada Putinas sustos? Kada nutrauks karinius veiksmus?

Mes nuosekliai laikomės savo įžvalgų, kurias paskelbėme dar iki karo pradžios, kai niekas tuo netikėjo. Putino gauja nutrauktų (laikinai) karinius veiksmus tik pilnai aneksavusi Donecko ir Lugansko sritis. Tai yra įvykdžiusi savo pirminį planą.

Valdžios Kijeve keitimas būtų atidedamas vėlesniam laikui. Pabrėžiame, kad tai ne mūsų mintys. To siekia Putinas.

Kitas klausimas, ar tai Putinui pavyks? Kol kas Vakarų pozicija ir parama rodo, kad ne. Tad panašu, jog Kremliui jau vakar reikėjo ieškoti plano B – tai yra pakaitalo Putinui ir situacijos deeskalavimo, nes karas be pabaigos ne išeitis nei Kremliaus oligarchams, nei FSB/GRU strategams, nei milijonams rusų.

Po pastarųjų ES pareiškimų apie milžiniškas injekcijas į Ukrainos ūkį ir karinę paramą, sulauksime Maskvos signalų apie planuojamas taikos derybas, artėjančią Putino mirtį ar jau ruošiamą jam pakaitalą. Kiek jie bus tikri?

Niekada negali žinoti, kas bus rytoj, kai turi reikalų su teroristine valstybe ir leidi jai elgtis, kaip ji nori.

Reikšmingi postūmiai

Vakar Sevastopolyje buvo paskelbtas oro pavojus. Rusijos gynybos ir teroro ministerija pranešė, kad apie 20.30 val. numušė Ukrainos prieštankinę raketą „Neptun“. Vietos gyventojai skelbia vaizdo įrašus, kuriuose girdimas oro pavojaus signalas. Mums be galo džiugu, kai driskiai viduriuoja okupuotose teritorijose.

Per pastarąją parą rusai surengė 100 apšaudymų, paleisdami beveik 700 sviedinių iš minosvaidžių, artilerijos, „Grad“, tankų, BMP-2, lėktuvų ir bepiločių orlaivių. Vien tik Chersono kryptimi paleisti 39 sviediniai.

Prezidentas V. Zelenskis aplankė karius prie rytinės fronto linijos | president.gov.ua nuotr.

V. Zelenskis aplankė karius prie rytinės fronto linijos ir apžiūrėjo neseniai išvaduotas teritorijas. Ten, kartu su brigadų ir batalionų vadais aptarė operacinę padėtį mūšio lauke, aktualius klausimus ir karių poreikius.

Prezidentas V. Zelenskis aplankė karius prie rytinės fronto linijos | president.gov.ua nuotr.

Teisingas ėjimas, žinant, jog ukrainiečių kariai jautriai reaguoja į kebeknę dėl stringančios JAV paramos.

Trumpai

Armėnijos parlamentas ratifikavo steigiamąjį Romos statutą, taip paklusdamas Hagoje įsikūrusio teismo jurisdikcijai. Pagal šį nutarimą, Rusijos fiureris Putinas Armėnijos teritorijoje nuo šiandien būtų areštuotas ir atiduotas Hagos tribunolui.

60 deputatų balsavo už Romos statuto ratifikavimą, o 22 balsavo prieš.

Rublio kursas vėl voliojasi vasaros žemumose – nukrito žemiau 100 už vieną JAV dolerį barjero. Tuo tarpu dolerio kursas kitų valiutų atžvilgiu pakilo iki aukščiausio lygio per 10 mėnesių, o euro, svaro ir jenos kursas nukrito iki kelių mėnesių žemumų. Vakar euro kursas buvo maždaug 1,0476 JAV dolerio, t. y. silpniausias nuo gruodžio mėn., ir tai paskatino prognozes, kad netrukus jis pasieks paritetą, t. y. bus lygiavertis doleriui.

Vokietijos kariuomenės vadas generolas Karstenas Broeris (Carsten Breuer) perspėjo, kad karas Ukrainoje gali paaštrėti, ir paragino stiprinti Vokietijos ir NATO pajėgumus.

K. Broeris taip pat pareiškė, kad tiek prieš 2014 m. Krymo pusiasalio užgrobimą, tiek prieš 2022 m. Rusijos invaziją į Ukrainą buvo iš anksto perspėta. Generolo teigimu, tokios šalys kaip Vokietija buvo įstrigusios „komforto zonoje“ ir nenorėjo tikėti šiais ženklais.

Dėl to, pasak Broerio, Vokietija turi teikti didesnę paramą šalims, kurios gali būti laikomos pasienio valstybėmis, pavyzdžiui, įsteigti brigadą Lietuvai.

Šyptelim. Jau ir vokiečių generolas ragina nebemiegoti, o veikti greičiau. Kas žino, gal mus skaito ir vokiečių strateginės komunikacijos analitikai.

Rusijos karo ir teroro ministras Sergejus Šoigu teigia, kad Rusijos pajėgos „gerokai susilpnino“ Ukrainos kontrpuolimo „kovinį potencialą“.

Jo teigimu, Ukrainai buvo suduoti jautrūs smūgiai, o Bachmuto ir Soledaro rajonuose buvo atremtos ukrainiečių atakos. Šoigu taip pat meluoja, kad Rusijos karių skaičius šiuo metu siekia 335 000 žmonių, todėl esą nauja mobilizacija nėra būtina.

Nulio vertas skiedalas. Sukeverzotas GRU „spaudos atstovų“ ir dar gerokai pavėluotai.