Teroristų atstovai Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/10/10/te... 2023-10-10 23:26:00, skaitė 437, komentavo 5

Teroristų atstovai Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje

Geopolitinė padėtis

Vakar penkių reikšmingiausių pasaulio šalių vadovai – Prancūzijos prezidentas Emanuelis Makronas, Vokietijos kancleris Olafas Šolcas, Italijos ministrė pirmininkė Džordžija Meloni, Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rišis Sunakas ir Jungtinių Valstijų prezidentas Džo Baidenas – bendrame pareiškime išreiškė „tvirtą ir vieningą paramą“ Izraeliui ir „nedviprasmiškai pasmerkė „Hamas“ ir jos siaubingus teroro aktus“, – rašoma Baltųjų rūmų interneto svetainėje paskelbtame dokumente.

„Aiškiai pareiškiame, kad „Hamas“ teroristiniai veiksmai neturi jokio pateisinimo ar teisėtumo ir turi būti pasmerkti. Terorizmo niekada negalima pateisinti“, – sakoma jame, turint omenyje civilių gyventojų ištisų šeimų žudymą ir įkaitų grobimą.

Pareiškimą pasirašiusieji įspėjo, kad „dabar ne laikas“ Izraeliui priešiškai nusiteikusiai trečiajai šaliai pasinaudoti situacija savo naudai.

Deja, trečiosios šalys ir už jų kyšančios siera dvokiančios Kremliaus ir Pekino ausys būtent tą ir planuoja.

Ketvirtą parą tęsiantis susirėmimams, Izraelis, keršydamas už kruviną „Hamas“ kovotojų įsiveržimą, suintensyvino Gazos ruožo oro antskrydžius ir atkirto jį nuo maisto, degalų ir kitų atsargų.

„Hamas“ savo ruožtu pažadėjo nužudyti paimtus į nelaisvę izraeliečius, jei išpuoliai bus nukreipti prieš civilius gyventojus be įspėjimo.

Tuo pat metu, palestiniečių kovotojai iš grupuotės „Islamo džihadas“ iš Libano prasmuko į Izraelį, dėl to Izraelio kariuomenė atidengė intensyvią ugnį į pietų Libaną.

Libano „Hezbollah“ teroristų grupuotė pranešė, kad dėl žydų ugnies žuvo penki jos nariai, ir atsakė raketų ir minosvaidžių salvėmis į dvi Izraelio kariuomenės bazes kitapus sienos.

Po apšaudymo, Izraelio kariuomenė anksti ryte pranešė, kad per susirėmimus prie šiaurinės sienos su Libanu žuvo Izraelio 300-osios brigados vado pavaduotojas Alimas Abdalahas.

Izraeliui toliau vykdant atsakomuosius oro smūgius, Gazos Ruože pabėgėlių skaičius išaugo iki 187 500 žmonių, teigiama JT Humanitarinių reikalų koordinavimo biuro ataskaitoje.

UNRWA, JT Palestinos pabėgėlių agentūra, pranešė, kad 2,3 mln. gyventojų turinčioje teritorijoje oro antskrydžiai sulygino su žeme 790 ir smarkiai apgadino 5 330 būstų, o be vandens ir maisto liko daugiau kaip 400 000 žmonių.

Nežiūrint artėjančios humanitarinės katastrofos, Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pažadėjo, kad jo šalies atsakas į „Hamas“ išpuolius bus prisimenamas „ateinančius dešimtmečius“. „Hamas“ supras, kad puldama mus padarė istorinę klaidą“, – tęsė jis.

Preliminariais skaičiavimais, dėl teroristų išpuolių per keturias dienas žuvo jau daugiau kaip 900 Izraelio piliečių, žuvusių užsieniečių skaičius neaiškus.

Tuo tarpu Rusijai iš esmės remiant „Hamas“ ir „Hezbollah“ teroristų veiksmus, Kinija ir vėl pakartojo, kad vienintelis „konflikto“ sprendimo kelias yra „dviejų valstybių sukūrimas“.

„Kinija yra labai susirūpinusi dėl šiuo metu eskaluojamos įtampos ir smurto tarp Palestinos ir Izraelio. Raginame atitinkamas šalis išlikti ramioms, laikytis santūrumo ir nedelsiant nutraukti karo veiksmus, kad būtų apsaugoti civiliai gyventojai ir išvengta tolesnio padėties blogėjimo“, – skelbia Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Nors Pekinas laikosi neutralios pozicijos, tačiau istoriškai remia Palestinos valstybingumo siekį, susilaikydamas nuo komentarų apie „Hamas“.

Šio ryto geopolitinis paveikslas atrodo miglotas, o per kraujo ir sprogimų rūką, Rusijos karas prieš Ukrainą atrodo dar labiau nutolęs nuo pasaulio psichologinio susirūpinimo centro.

Galimas Rusijos – Kinijos (ir Šė Korėjos) – Irano suokalbis kartu planuojant „neramumus karštuose pasaulio taškuose“ regisi yra daugiau logiška išvada, nei išsigalvotas konspiracinis sąmokslas.

Rusijai jis naudingas tuo, kad kylant naftos kainoms ir augant įtampai dėl įsibėgėjančių teroristų ir terorizmą remiančių šalių prieš Izraelį, Vakarų dėmesys ir parama Ukrainai mažės.

Iranui jis naudingas tuo, kad islamo fundamentalistai dar labiau susivienys, o kitos, ypač svyruojančios, arabų šalys bus labiau sukalbamos palaikyti seniai puoselėtas viltis „sunaikinti Izraelio valstybę“.

Kinijai jis naudingas tuo, kad Vakarams bandant skirstyti resursus jau dviems karams malšinti ir taikos formulėms ieškoti, dar labiau susilpnės atsako į galimas provokacijas dėl Taivano pajėgumai.

Kinijos drakonas laukia tinkamo momento, o Si Dzinpingas apsiseilėjęs čiupinėja gaublį su viena vienintele mintimi galvoje – „my precious“. Tik mandarinų kalba.

Ar žmonija sugebės išlaviruoti ir nenugarmėti į beprotybės liūną?

Viskas priklauso nuo to, ar atsiras tvirtų lyderių, drąsių, nebijančių panaudoti jėgą, bet kartu turinčių tvirtą moralinį stuburą ir besivadovaujančių bendražmogiškomis vertybės. Dvasinių ir politinių didvyrių, vienoje rankoje laikančių kardą, o kitoje – Šventąjį Raštą.

Esame kryžkelėje, ir čia vien tik raketų smūgių, ar vien tik Jėzaus Kristaus priesakų, nepakanka. Reikia aštriabriaunės, pjaunančios ir sulaikančios diplomatijos, gebėjimo išgirsti, atleisti ir nubausti vienu metu.

Reikšmingi postūmiai

Ukrainos sausumos pajėgos pirmadienį paskelbė, kad jų kariai netoli Bachmuto paėmė į nelaisvę Rusijos driskių savanorių bataliono „Alga“, Maskvos 72-osios motorizuotosios šaulių brigados padalinio, vadą. Vado pavardė nebuvo paskelbta.

Iš viso per parą ukrainiečių gynėjai sunaikino beveik batalioną – 450 okupantų, atėjusių plėšti, deginti, prievartauti į Ukrainą.

Atrodo, kad driskių vadovybė Kremliuje tuo ne itin apsidžiaugė ir naktį Ukrainai smogė „šachedais”. Iš viso į Ukrainos teritoriją buvo paleisti 36 bepiločiai iš kurių 27 (nors pranešta, kad 26) buvo sunaikinti.

„Šiąnakt Rusijos Federacija surengė dar vieną oro antskrydį prieš Ukrainą, panaudodama 36 smogiamuosius „Shahed-136/131“ tipo bepiločius orlaivius.

Priešlėktuvinės gynybos pajėgos ir priemonės sunaikino 26 priešo „Shahed“, – teigiama Ukrainos generalinio štabo pranešime.

Čia privalome atkreipti dėmesį, kad net trečdalis bepiločių pasiekė taikinius. Tai reiškia, kad Ukrainos priešlėktuvinė gynyba turi sunkumų.

Naudodamiesi geopolitine padėtimi, Rusijos teroristai suaktyvino veiksmus visuose fronto ruožuose. Bent šešiose kryptyse ginkluoti valkatos puolė kaip iš degę akis, bet gavo į skudurus. Iš viso įvyko 39 kariniai susirėmimai.

Trumpai

Vėlų pirmadienį Europos Sąjunga atšaukė ankstesnį ES Komisijos nario pareiškimą, kad blokas „nedelsiant“ sustabdo paramos vystymuisi teikimą Palestinos valdžios institucijoms, ir pareiškė, kad po „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį skubiai peržiūrės tokią paramą, kad įsitikintų, jog pinigai nebuvo panaudoti ne pagal paskirtį.

„Šiuo metu mokėjimai nebus sustabdyti“, – teigiama lakoniškame EK pareiškime, praėjus penkioms valandoms po to, kai ES komisaras Oliveris Varhejas (Oliver Varhelyi) pareiškė, kad visi mokėjimai iš Palestinos vystymosi programos bus „nedelsiant sustabdyti. Visi projektai peržiūrėti. Visi nauji biudžeto pasiūlymai … atidėti iki tolesnio pranešimo“.

Teroristų atstovas Jungtinėse Tautose Vasilijus Nebenzia, Ukrainos sušauktame JT Saugumo Tarybos posėdyje pareiškė, kad „neonaciai“ ir karinio amžiaus vyrai dalyvavo ukrainiečių kareivio laidotuvėse kaimo kavinėje, kur praėjusią savaitę Kremliaus įsakymu buvo nužudyti 52 žmonės.

Nors Saugumo Tarybos nariai atkirto, kad Rusija yra atsakinga už karo pradžią ir nusikaltimus, Kremliaus karo nusikaltėlių pasiuntinys tvirtino, kad raketa taikėsi į „aukšto rango ukrainiečių nacionalistą“, apsuptą „daug neonacių bendrininkų“.

Gėdinga. Gėdinga, kad karo nusikaltėliai ir teroristai turi savo atstovą JT ST. Dar gėdingiau, kad jo yra klausomasi. Ir visiškai absurdiška, kad toks ar panašus farsas JT ST vyksta kiekvieną kartą, jai susirinkus.

Kodėl gi kitą kartą nepakvietus į JT ST „Hamas“ ir „Hezbollah“ atstovų, dėvinčių neperšaunamas liemenes, su automatais ir nužudytų civilių ausimis rankose?

Lietuvoje

„Hamas” raketoms ir „Hezbollah” artilerijos užtaisams krentant ant izraeliečių galvų, mūs kaimuky kaip visada, apsimestinė tvarka, ramybė ir elegancija.

Ta pati, dar pirmosios tikrų pankų Lietuvoje grupės „Sa – Sa“ apdainuota. Jei nepamenat, eilutė skamba maždaug taip: „mirusių pasaulyje tvarka ir elegancija…“.

O protingam, savo šalį mylinčiam ir apie saugumą galvojančiam tautiečiui yra neramu.

Neramu, nes kyla labai racionalūs klausimai apie mūs pasienyje nutiestą skylėtą ir nesaugomą tvorą, apie slėptuves, apie priešraketinę ir priešlėktuvinę (priešdroninę) gynybą.

Jei jau taip lengvai „Hamas“ teroristai kirto gerai įrengtą taip vadinamą „Apartheido sieną“, saugomą šimtų ginkluotų karių, kiek laiko prastai parengtai driskių diversinei grupei reikėtų pereiti Šešupę Šakių rajone?

O jei paleistų paklydelę, nedidukę raketą? Arba „šachedą“? Tiek to jau, o jei dešimt granatų skirtingose vietose pasprogdintų, ir tuo pat metu per visus propagandos kanalus praneštų, kad sprogo Astravo AE?

Arba, kad štai jau ruošiamasi atsiimti sovietų krauju iš nacistų išplėštą ir Lietuvai neva padovanotą Klaipėdą?

Kiek iš tiesų protingai skamba politikų kalbos apie 50-ies tankų pirkimą už 2 milijardus, jei negalime savo plikos subinės apsaugoti nuo paprasčiausių dilgynių?

Jei NATO brigada – net ne kadais pažadėta divizija – kažkur pakeliui per 10 dienų ir tik po 2027-ųjų? Ir tik tada, jei kažkas kažkur tam pritars. O jei ne?

O kaip aktyvi oro gynyba? Kur išblėso tas džiaugsmas Vilniaus viršūnių susitarimu, kad oro policija pakeista į „savanorišką rotuojamą oro gynybą“… Ar ji vis dar ppt skaidrėse?

Tada, sovietmečiu, „Sa-Sa“ apdainuotas „mirusių pasaulis“, žinoma, buvo aliuzija į komunistų valdomą „tautų katilą“, kuris vėliau, Lietuvos dėka, sprogo.

Ar dabar, „Hamas“ mirtį nešančios raketos Izraelyje, kartu neišsprogdins ir pareigas užimančių politinių lavonų, priklauso tik nuo mūsų.