Anušauskas Halifakse: Lietuva rėmė ir rems Ukrainos kovą tiek, kiek reikės

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/anusauska... 2023-11-21 17:04:00, skaitė 577, komentavo 3

Anušauskas Halifakse: Lietuva rėmė ir rems Ukrainos kovą tiek, kiek reikės

Lapkričio 18-19 dienomis Krašto apsaugos ministras, labiau žinomas kaip anušauskinių KGB sąrašų skelbėjas, Arvydas Anušauskas dalyvavo Halifakso saugumo forume Kanadoje. Forumo metu ministras susitiko su Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų Ramiojo vandenyno regiono vadu, Vokietijos Bundestago atstovais.

Kalbėdamas forumo sesijoje „NATO: būtina“, A. Anušauskas pabrėžė, kad NATO gynybos planų įgyvendinimas, dėl kurių susitarta Madrido ir Vilniaus viršūnių susitikimo metu, turi būti spartinamas.

Aljanso rytinio pakraščio oro gynybos stiprinimas, šalių sąjungininkių gynybai bei saugumui skiriama biudžeto dalis, kuri, anot susitarimų, turėtų pasiekti ne mažiau kaip 2 proc. – tai neatidėliotini sprendimai, kuriuos sąjungininkai turi įgyvendinti bendro saugumo vardan.

Ministras taip pat akcentavo nenutrūkstamos pagalbos Ukrainai svarbą ir ragino nepailsti remti Ukrainos.

„Lietuva rėmė ir rems Ukrainos kovą tiek, kiek reikės, nes Europos ir pasaulio saugumas sprendžiamas Ukrainos karo lauke. 131,93 milijardų eurų – tiek pinigų Europa jau skyrė Ukrainos paramai. Be to, Europos Sąjunga svarsto papildomų 50 milijardų eurų paramos paketą. Senojo žemyno pastangos padėti kovojančiai Ukrainai yra svarios, bet Amerikos parama – kertinė. Todėl labai svarbu ir toliau sutelkti visas pastangas nepailstančiai paramai“, – apvalaus stalo diskusijos metu pabrėžė A. Anušauskas.

A. Anušauskas susirinkusius informavo, kad „NATO – tai Europos, euroatlantinio ir pasaulinio saugumo garantas, todėl aljanso narės turi būti pasirengusios kolektyvinei gynybai, remti Ukrainą ir bendradarbiauti su globaliais partneriais“.

Aptariant Indijos-Ramiojo vandenyno regiono saugumo grėsmes ir iššūkius, A. Anušauskas akcentavo Lietuvos lyderystę, palaikant Taivanį.

Vyriškis taip pat pabrėžė Jungtinių Valstijų tvirtą paramą, sakydamas, kad JAV karių ir NATO priešakinių pajėgų buvimas Lietuvoje yra mūsų šalies saugumo pagrindas.