Lietuva – dugne pagal būsimų pensijų dydį

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/liet... 2024-01-02 21:03:00, skaitė 1215, komentavo 20

Lietuva – dugne pagal būsimų pensijų dydį

Daugelį metų Lietuvą kartu su landsbergių režimu griovę ir tebegriaunantys socialdemokratai prieš rinkimus bando suvaidinti teisuolius ir teigia, kad jiems rūpi Lietuvos ateitis. Saldžios kalbelės ir pažadai – ne naujiena Lietuvoje. Dabar tie patys griovėjai pradeda kaltinti savo kolegas, norėdami nusiplauti savo juodus darbus.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijai (EBPO) paskelbus, kad Lietuva tarp šios organizacijos šalių užimą paskutinę vietą pagal būsimų pensijų dydį (2022 m. dirbti pradėjusių gyventojų prognozuojamą pensiją), socialdemokratai gėdina Vyriausybę ir valdančiąją daugumą, kad jie „tokie ramūs šiuo klausimu, nes savo vaikams ir anūkams ateitį jau užtikrino?“

„Nors Lietuva jau kuris laikas priklauso EBPO, kurią sudaro ekonomiškai labiausiai išsivysčiusias valstybės, mūsų šalies rodikliai visiems bado akis. Štai ir šiemet EBPO Lietuvai skyrė paskutinę vietą pagal būsimų pensijų dydžio santykį su darbo užmokesčiu. Nepanašu, kad mūsų Vyriausybė dėl to labai jaudintųsi. Vėl girdime panašias šnekas kaip dėl maisto kainų: nieko čia nepadarysi! Esą gyventojų skaičius mažėja, pensininkų daugėja. Ir taip šneka konservatoriai, kurie ateidami į valdžią labai didžiavosi savo Lietuvos ateities vizijomis“, – stebisi parlamentaras.

Anot EBPO, dabartinių dvidešimtmečių pensija Lietuvoje nesieks nė 30 proc. jų uždirbamos algos.

„Šiandien vidutinė pensija sudaro 43 proc. vidutinio atlyginimo. Koks gyvenimas pensijoje laukia dabartinių jaunuolių? Pagal pensijos santykį su atlyginimu atsidūrėme paskutinėje vietoje tarp visų EBPO šalių. Tragiškai atsiliekame ir nuo lenkų, ir nuo latvių bei estų. Latviai pensijoje gaus 52,8 proc. buvusios algos, o portugalai – net 98,8 proc.“, – vardija A. Sysas.

Jis atkreipia dėmesį į tai, kad tyrime lyginami ne tik EBPO šalių rodikliai – ir čia už Lietuvą blogiau pasirodė tik Pietų Afrikos respublika.

„Rekordų metai“, – konstatuoja socialdemokratas.

„Mokesčių mokėtojų išlaikoma Vyriausybė turėtų negailėdama jėgų ieškoti sprendimų. Viena ministerija čia nieko neišspręs: reikia idėjų, ką daryti su tragiška demografine situacija, kaip spręsti darbo jėgos trūkumo problemas, kaip didinti darbo užmokestį. Pagal prognozes 2070 m. Lietuvoje bus 2 mln. gyventojų, iš jų – apie 716 tūkst. vyresnių negu 65 metai asmenų ir tik 756 tūkst. dirbančiųjų“, – pabrėžia A. Sysas.

Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkė Vilija Blinkevičiūtė yra įspėjusi, kad dabartinės valdančiosios daugumos sužlugdyta mokesčių reforma – bloga žinia būsimiems pensininkams.

„Lietuva pensijoms nuo bendrojo vidaus produkto skiria apie 6 proc. Europos Sąjungoje vidutiniškai šis skaičius yra 12 proc. Skradžiai žemę prasmek, bet buhalterija čia paprasta: pensijos Lietuvoje (pagal Europos Sąjungos standartus) jau šiandien turėtų būti dvigubai didesnės.

Gėda klausytis kalbų, kad „dirbantys pensininkai sužlugdys „Sodrą“, kad pensijos – tai „pinigų išmetimas“ ir pan. Valstybė kasmet milžiniškas sumas sukiša į privačius pensijų fondus (II pakopą): šiemet – beveik ketvirtį milijardo.

Tarptautinės organizacijos ragina Lietuvą: susitvarkykit mokesčių sistemą. Jau rytoj užklups „sidabrinė banga“ (taip pasaulyje vadinamas spartus pagyvenusių žmonių gausėjimas), reikės dar daugiau lėšų skirti socialinei, sveikatos apsaugai, o Lietuva ir dabar jų skiria per mažai“, – įspėja V. Blinkevičiūtė.

BV inf.